2022-07-01 | Sandra Wybo

Een intense terugblik op de Adobe Morning Session

Al voor de vijfde maal organiseerden we een Morning Session. Tweemaal stond Pimcore centraal. Nu was het weer de beurt aan Magento en dit voor de derde maal. Of beter Adobe Commerce en Magento Open Source. De naamsverandering kwam er na de aankoop van Magento door Adobe in 2018. De bedoeling van deze Morning Session was dan ook het partnership met Adobe in de kijker te zetten.

Tags:

Studio Emma

De geur van verse koffie, een leuke bedrijvigheid in de grote meetingroom, de oranje stoeltjes op een rij en op het scherm ‘Welkom op onze Adobe Morning Session’. Al voor de vijfde maal organiseerden we een Morning Session. Tweemaal stond Pimcore centraal. Nu was het weer de beurt aan Magento en dit voor de derde maal. Of beter Adobe Commerce en Magento Open Source. De naamsverandering kwam er na de aankoop van Magento door Adobe in 2018.

Partnership met Adobe in de kijker

De bedoeling van deze Morning Session was dan ook het partnership met Adobe in de kijker te zetten. Sinds 2011 is Studio Emma Silver Partner van Magento. Klanten, prospecten en geïnteresseerden smaakten het gevarieerd programma waarbij inspirerende sessies van het SE team werden afgewisseld met een keynote van Igor Corvers, Adobe Commerce Sales Specialist voor de Benelux.

Adobe Commerce Morning Session June 2022

Futureproof 3D-configurator

Na de intro van Account Manager Olivier beet Lead Developer Ward de spits af met een presentatie over een 3D-configuratie die hij voorstelde aan de hand van de case van Solid, een Belgisch fabrikant van houten constructies voor de tuin.

Ondanks de inhaalbeweging van e-commerce blijven fysieke winkels, de zogenaamde ‘brick & mortar stores’ populair. Een van de redenen hiervoor is dat beleving belangrijk blijft in een koopervaring. Om deze beleving ook in een online context te voorzien, kan een 3D-configurator soelaas bieden. Expivi ontwikkelt deze applicaties en leverde deze dan ook aan voor Solid. Met de 3D-configurator stellen klanten hun houten tuinhuis of carport volledig op maat samen: https://www.solid.eu/be_nl/configurator.

Deze 3D-configurator sluit perfect aan bij Magento en is gemakkelijk via click & play te integreren. En dat is niet het enige voordeel. De configurator kan ook gekoppeld worden aan het stockbeheer en zelfs aan een specifiek SKU (uniek product). Daarnaast is een 3D-configurator een belangrijk onderdeel in het virtual-reality-verhaal dat steeds meer vorm krijgt. Denken we maar aan een productcatalogus helemaal in 3D.

Adobe Commerce Morning Session June 2022 - presentatie Ward

Stijgende populariteit van de online abonnementen

Een ander feature dat aan populariteit wint, zijn online abonnementen. Daarover had Project Manager Erik het in zijn presentatie. Met ‘Beestige Subscriptions’ refereerde hij naar Pharmapets, een online shop waar je alles vindt voor je huisdier, van eten tot speeltjes.

Online abonnementen zijn booming business. Ze worden steeds populairder bij merchants. Abonnementen zorgen immers niet alleen voor een constante bron van inkomsten, maar laten ook toe om bepaalde processen op een efficiënte manier in te richten en langetermijnrelaties uit te bouwen waardoor de retention rate wordt geoptimaliseerd.

Mensen kopen immers niet alleen een product, maar ook een service. Pharmapets wil op korte termijn van 50 miljoen omzet naar 110 miljoen. Om zo te kunnen schalen zijn abonnementen zeker een goed idee.

Het aanbieden van een abonnementenservice heeft immers een invloed op alle facetten van je business. Erik duidde hoe zich dat vertaalt naar de front-end en hoe abonnementen op een overzichtelijke manier beheerd worden aan de backofficezijde.

Adobe Commerce Morning Session June 2022 - networking

Artificial Intelligence services met Adobe Sensei

Net voor de koffiebreak kaartte Michiel, onze business analist, het topic AI ofte Artificial Intelligence, aan. Onder AI verstaan we programma’s die ‘menselijk gedrag’ kunnen nabootsen door het verwerken van veel data. In e-commerce vinden we AI reeds terug bij het schrijven van productomschrijvingen en vertalingen (denk DEEPL), analyse van user comments, support door chatbots, betalingen waarbij bijvoorbeeld de kredietwaardigheid gecontroleerd wordt, enz.

Adobe Morning Session 2022- Presentatie Michiel

AI wordt op de webshop ingezet om mensen slim te verleiden om meer productpagina’s te bekijken en zo de verkoop te stimuleren. Voor Adobe Commerce heb je zo Adobe Sensei. Dit programma biedt AI-diensten aan waarmee je via het Adobe Experience Platform gepersonaliseerde klantervaringen aanstuurt. Deze dataverwerking gebeurt op een aparte cloudservice.

In het geval van een product recommendation zorgt Adobe Sensei er bijvoorbeeld voor dat je een overzicht van de populairste producten of een gepersonaliseerd aanbod te zien krijgt op basis van gedrag. Michiel gaf als afsluiter nog enkele tips mee, zoals overlaad je bezoeker niet met recommendations op een pagina. Maximum drie types volstaan.

Adobe: ‘Changing the world through digital experiences’

Na een koffiebreak met een zoete versnapering nam team Adobe de lead. Igor Corvers, Adobe Commerce Sales Specialist voor de Benelux, schetste het verhaal van Adobe en vooral de evolutie ervan. Adobe is immers al lang niet meer enkel het bedrijf achter pdf’s en Photoshop. Hun slagzin ‘Changing the world through digital experiences’ vat heel goed samen waar Adobe naartoe wil en daarbij zijn data een cruciale factor.

Al deze data worden verzameld binnen de Adobe Experience Cloud. Aangezien deze actief is op verschillende kanalen en doorheen de customer journey relevante data oplevert, helpt deze Experience Cloud je om het profiel van een klant op te bouwen. Hiermee bezorg je hem relevante informatie en ervaringen op het juiste moment, met een positieve impact op de conversies.

Vervolgens had Igor het over de overname van Magento en hoe we dit moeten zien binnen het Adobe-verhaal. Het is dus één platform met twee versies: Adobe Commerce en Magento Open Source, waarbij Adobe de open community blijft ondersteunen. “Adobe als platform” blijft de insteek. En welke van de twee het meest passend is voor de klant, daarmee helpt Studio Emma je graag verder natuurlijk.

Adobe bouwt aan ‘a platform for Growth’ en hun ambitie is ‘start small, scale fast’. “We komen van het monoliet denken (Magento 1). Vervolgens kwam de Cloud Era (Magento 2) en nu met Adobe gaan we naar de Headless Era met een decoupled hybrid architecture”, omschreef Igor Covers het. Adobe besloot evenwel dat een partner als Studio Emma van essentieel belang is in het slagen van dit verhaal.

Custom Commerce voor elke klant

Na het Adobe-luik was het de beurt aan Harold, Lead Developer met ook al lange staat van dienst. Hij sprak over maatwerkoplossingen voor onder meer realtime pricing en multishipping die wij voor onze klanten hebben gerealiseerd. Hij had het over cases waarbij het standaard systeem van Magento OS/Adobe Commerce aangepast moet worden. Denken we bijvoorbeeld aan klantspecifieke prijzen en kortingsacties die zeer beperkt in duurtijd zijn (bv. van 12 tot 2).

Synchroniseren van data met Base Sync

Steven, Magento Technical Lead, was de voorlaatste in de rij met een talk over de synergie tussen Pimcore en Magento. Om de synchronisatie van data op een efficiënte manier te laten verlopen, ontwikkelde Studio Emma een eigen framework en backoffice tools, voor Magento Open Source en Adobe Commerce.

Het systeem, dat we de naam Base Sync gaven, is fail safe en detecteert welke de beste update strategie is op basis van payload en vereiste brondata. Daarnaast kan het productdata omzetten naar het datatype zoals voorgeschreven in Magento. Onze klanten kunnen zelf configureren welke producteigenschappen nodig zijn en de link leggen tussen Pimcore (of andere PIM) en Magento. Het is een gestandaardiseerde manier van werken en goed onderhouden software die sinds jaar en dag zijn diensten al heeft bewezen.

PWA (Progressive Web App) voor een fantastische UX

Klaus, onze Head of Design, mocht de Adobe Morning Session afsluiten met een korte uiteenzetting over PWA of Progressive Web App. Hiermee heb je als het ware The best of both worlds: site en app in één, zonder de ontwikkelingskosten voor ieder platform apart.

Een PWA past zich aan de mogelijkheden van het toestel aan. Het functioneert als een gewone website, maar dan headless. Dat betekent dat wat je in de browser ziet en doet onafhankelijk draait van je backend. Enkel de data voor de website worden opgevraagd. De browser stelt alles samen tot een interactieve website.

De voordelen van een PWA zitten hem vooral in de UX. De gebruiker krijgt op een mobiel toestel een full screen experience die gelijk is aan een app, alsook de integratie van meldingen. Je kan een PWA ook offline gebruiken en de laadsnelheid is opmerkelijk sneller.

Binnen Magento OS/Adobe Commerce zijn er al tools beschikbaar voor de ontwikkeling van PWA-websites zoals PWA studio in Magento 2. Adobe demonstreert met Venia Theme de mogelijkheden van een webshop als PWA, klaar voor gebruik. Michiel illustreerde ten slotte nog met een user case het gebruiksgemak van een PWA voor situaties waar een stabiele internetverbinding problematisch is.

Adobe Commerce Morning Session June 2022 - Catering

Na al deze vernieuwende inzichten en inspiratie voor de eigen business smaakte de lunch voortreffelijk. Het was meteen ook de gelegenheid om nog dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen of gewoon wat te netwerken. Met een SE goodie bag keerde het gezelschap huiswaarts.

Wil je zelf nog wat dieper ingaan op topics die aan bod kwamen tijdens onze Adobe Morning Session? Contacteer ons gerust!

Zelf graag eens aanwezig zijn op een Adobe Morning Session?

Laat het ons weten en dan krijg je de eerste uitnodiging wanneer we een nieuwe sessie organiseren.