8 oktober 2019

Pimcore Inspire 2019

Op donderdag 26 en vrijdag 27 september 2019 trokken Lien (Project Manager), Wouter (Lead Developer), Yentl (Functioneel Analist) en Olivier (Account Manager) richting Salzburg voor het Pimcore Inspire event. Een partner summit van 2 dagen gevuld met talks, cases, workshops en veel meer. Sprekers van hoog niveau, à la Gartner en Forrester, en cases over ronkende namen als Krombacher, Continental Tyres en Bayer Leverkusen. Hét partner event van het jaar in het mooie Salzburg, Mozart en ook Pimcore hoofdstad.

Dit jaar kon Pimcore de 10de editie vieren met meer dan 250 aanwezigen. Wetende dat er meer dan 500 aanvragen waren, was Studio Emma bij de lucky ones. Niet enkel partners tekenden present, ook eindklanten van die partners zoals bijvoorbeeld Dr. Oetker. 72 bureaus vanuit verschillende landen en continenten. Een voltreffer!

Geen conference, maar een unconference. En zoals ze het zelf mooi verwoorden: “It’s for networking, discussing, asking, presenting, sharing, laughing and maybe… a bit of drinking”. Olivier: "Pimcore bruist en groeit en dat zie je aan alles. De omkadering, de marketing machine en het niveau van het event. Beetje bij beetje eisen ze de digitale wereld op, niet voor niks is hun baseline dan ook “We own the digital world”."

Volgende facts and figures, van het voorbije jaar, staven dit ook: 

 • 26% meer bezoekers op de site
 • 200% meer download van whitepapers
 • 25% meer volgers op Facebook en maar liefst 90% groei op LinkedIn
 • 25% meer Pimcore partners
 • Opnieuw een stijging van het aantal mensen binnen het Pimcore team (in 10 jaar tijd evolueerden ze van 6 naar 140 mensen)

Ook naar ondersteuning staat Pimcore niet stil. De Pimcore Academy zorgt er voor dat partners Pimcore kunnen ademen. Olivier: "Developers moeten examens afleggen, dit als junior of senior profiel, met als einddoel de nodige certificaten te halen." Ook eindklanten kunnen hier van mee profiteren en extra video materiaal bekijken en opleidingen volgen rond dit mooie open source verhaal. Echter, niet gewoon up-to-date zijn is de boodschap, maar voor zijn op alles wat er reilt en zeilt in Pimcore land. Zo zijn er voor ons, als officiële Gold partnerextra uitdagingen weggelegd. We dienen tegen maart 2020, 5 gecertificeerde developers in onze rangen hebben. Zo kunnen we ook garanderen dat we de beste service aan onze klanten kunnen blijven bieden. Spread the word - maar op een onderbouwde en gecertificeerde manier!

Verder:

 • De buzzwords van Pimcore Inspire waren DXP (Digital Experience) en MDM (Master Data Management). Zaken die verderop de blog in detail aan bod komen.
 • De versie 6 werd er ook voorgesteld: faster, better & stronger. En nu al volop in de markt geplaatst met toch reeds 3500 installaties (shops, sites of apps).

Onze collega Yentl was, als functioneel/data analist, voornamelijk geïnteresseerd in het luik rond data management. Yentl: "Als 1 iets klaar en duidelijk werd tijdens de conferentie, dan is het dat data dé centrale rol speelt in iedere digital experience." Een quote van CEO Dietmar Reitsch sluit hier naadloos op aan: 'Building great digital experiences starts with leveraging your data'. Pimcore streeft al sinds dag 1 naar een platform die dit basisbeginsel goed krijgt en maakte doorheen de jaren een transformatie mee in de markt waar ze reeds op anticipeerden. Vroeger werd data customer centric benadert, vandaag de dag relational centric. Dit laatste, namelijk data met verbanden bewaren, is een key-feature van Pimcore. Niet zomaar sinds versie 6, maar al sinds dag 1.

Door al 10 jaar geleden een unieke markt te bespelen met het "data relation" verhaal, kan men vandaag de vruchten plukken door een product te brengen die kan inspelen op digitale beleving. Het gaat over de juiste data op het juiste moment af te leveren op het juiste kanaal. Yentl: "Dit blijkt ook uit hun roadmap voor de toekomst, want de kennis die doorheen de jaren is vergaard, kan vandaag nog eenvoudiger en op nog meer manieren worden aangeboden." Denk hierbij aan webshops die volledige front-ends draaien op data die van Pimcore komt, treinstations die realtime gevoed worden met de status van treinen, voetbalploegen die op basis van wedstrijdstatistieken kortingen geven in op hun merchandising...

Voor onze collega Lien bleef de talk 'The age of the digital experience platforms' van Mike Lowndes over DXP meest bij. Lien: "Een digital experience platform is een geïntegreerde set van technologiën die het samenstellen, beheren, leveren en optimaliseren van gecontextualiseerde digitale ervaringen ondersteunen. DXP’s leveren een betere digitale ervaring aan klanten." Fun fact: Pimcore profileert zich reeds sinds de start in 2009 als digital experience platform, nog voor Gartner de term in 2012 introduceerde.

De quote 'Experience is the new competitive battleground' was de rode draad doorheen de talk. Pimcore wenst zo te benadrukken dat ze meer zijn dan een PIM. Het is een digital experience platform waar enerzijds data management, en anderzijds experience management in vervat zit. Lien: "De combinatie van data én experience manager maakt van Pimcore een heel sterk product." Pimcore wordt door Gartner niet voor niets erg goed gepositioneerd.

Er zijn 3 grote uitdagingen voor DXP platforms, en Pimcore biedt een antwoord op elk:

 • Personalisatie en CDP (customer data platform)
 • Continue ervaring gedurende de customer journey
 • API economy ("everthing as a service")

Lien: "Pimcore heeft een geïntegreerd customer data platform en zet tevens sterk in op marketing automation, personalisatie en segmentatie, al dan niet geautomatiseerd. Daarnaast kunnen alle data via API’s worden aangeboden sinds de introductie van de datahub sinds Pimcore 5."

In de talk kwamen ook enkele interessante cijfers aan bod:

 • Tegen 2021 zal 85% van de inspanning en kosten in een DXP-programma besteed worden aan integraties met interne en externe systemen.
 • Tegen 2021 zal 90% van de wereldwijde organisaties vertrouwen op systeemintegrators en agencies om hun digital experience strategie te ontwerpen, bouwen en implementeren.

Onze collega Wouter was voornamelijk geboeid bij de technische talks. Zo kon hij gedurende de conferentie een glimp opvangen van de roadmap voor komende Pimcore releases. Wouter: "Ik kijk, als developer, erg uit naar de Pimcore Datahub feature die extra mogelijkheden biedt op vlak van externe integraties. Hiermee kan Pimcore zich nóg steviger positioneren als Master Data Management System." Door zich zo te gaan positioneren functeert Pimcore als een lijm om diverse systemen met elkaar te verbinden en aan te sturen.

Ook hun research en mogelijkheden voor artificial intelligence en machine learning kwamen in een boeiende demo aan bod. Enkele praktische voorbeelden hiervan waren geautomatiseerde data-verwerking en geavanceerde chatbots voor customer support. Maar ook volledig autonome classificatie van afbeeldingen gebaseerd op hun inhoud, en het voorspellen van surfgedrag om zo de meest optimale recommendations te kunnen aanbieden aan gebruikers. Wouter: "Zowel voor grote data-structuren als voor e-commerce projecten zijn dit zeker interessante features om verder op te volgen en mee aan de slag te gaan." Pimcore blijft functionaliteiten verbeteren en uitbreiden, zoveel is duidelijk. De releases volgen elkaar in snel tempo op en men levert de nodige inspanning om deze updates ​zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 

 

So, what’s next?

Qua roadmap zien we zaken als Cloud functionaliteiten, verbeterd lokalisatie aanbod naar vertaalproviders toe, een nog betere import/export feature, enhanced DAM features, DXP Enhancements en het Asset Portal 2.0. Pimcore, zo veel meer dan een PIM en dan nog open source. En dat blijft ook zo. Om te eindigen met een quote van van de legendarische CEO Dietmar Rietsch: 'We are open source, and we stay open source forever!'.


Geschreven door:

Liesa Vandenbussche

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten