8 november 2019

Full Stack Europe 2019

Donderdag 24 en vrijdag 25 oktober zakten twee developers (Quinten, Front-end Developer, en Steven, Lead Back-end Developer) van Studio Emma af naar het Antwerpse Hilton Hotel voor de allereerste Full Stack Europe conferentie, een tweedaagse conferentie voor developers van verschillende web-disciplines. De conferentie mikt op een programma dat interessant is voor het hele team. Hun slogan is dan ook: “The best apps aren't built by programmers. They're built by teams. That's why we designed this conference for everybody.

Als locatie voor deze eerste editie hadden de organisatoren gekozen voor de iconische Belle Epoque zaal van het Hilton hotel op de Groenplaats in Antwerpen, de majesteuze luster maakte meteen indruk. Het concept was eenvoudig: een single track voor de 2 dagen. Dit nam meteen alle keuze stress weg. De talks waren verdeeld in slots van 30 minuten, zonder Q&A maar wel met een afsluitend interview in de zetels op het podium.

In de namiddag werden de normale slots na de pauze voorafgegaan door 'lightning talks'. Een lightning talk is een talk van 4 minuten lang en zo worden er 3 na elkaar gegeven. Dit resulteert in een kwartier vol informatie, en heeft als doel om jouw interesse te wekken voor een topic of om kort enkele tips mee te geven (bijvoorbeeld tips om aan open source te doen, gebruik te maken van regex, enzovoort).

De content van de talks waren in een 3-tal categorieën in te delen: front-end, back-end en devops. Zo kwam een brede waaier aan onderwerpen aan bod: van hoe je moet debuggen als sysadmin, tot het bouwen van toegankelijke front-ends. De inhoud van de talks varieerde dus sterk en er was een aangename afwisseling tussen technische en meta talks.

Voor onze lead back-end developer Steven zijn talks over de front-end altijd wat 'the wild west'. Het is in deze functie namelijk niet altijd makkelijk om bij te blijven met de snel veranderende front-end tools. Het was voor hem daarom interessant om zaken vanuit een breder perspectief te zien. Zo was Steven erg onder de indruk van de talk door Caleb Porzio over “Writing Less JS”. Caleb toonde met Livewire een oplossing om minder Javascript te schrijven. Een verdere constante in de front-end talks was dat men er op hamert om oplossingen zo simpel mogelijk te maken, beste voorbeeld hiervan was de lightning talk door Bram Van Damme waarbij hij een simpele background color als voorbeeld gaf.

Verder sprong voor Steven Rik Van Bruggen met zijn back-end talk "Neo4j" uit. In zijn talk toonde hij hoe een graph database als Neo4j een meerwaarde kan bieden voor onze applicatie. Hierbij werd een demo gegeven met een database met alle Belgische bieren. Neo4j kon dan met een simpele query aanduiden welke bieren het meest gelijkenissen hadden tussen jouw 2 lievelingsbieren.

Als laatste bleef voor Steven Mattias Geniar bij. Met “Debugging {php,ruby,anything} as a Linux sysadmin” gaf Geniar meer tips voor het debuggen van applicaties. In development is de toolset van een developer heel uitgebreid en kunnen we makkelijk zaken debuggen, maar op productie is dit niet altijd evident, daarom dat demo’s en tips rond “strace” zeker mee te nemen zijn naar huis (of kantoor).

Die laatste talk van Jeremy Keith met onderwerp "Building" sprak onze front-end developer Quinten enorm aan, omdat het een warme oproep was om wat meer bescheiden te zijn in onze functietitel in de internetindustrie. Zijn standpunt was dat echte architects en ingenieurs, nog steeds meer verantwoordelijkheid hebben in hun job, omdat een fout in de constructie van een brug catastrofale gevolgen kan hebben. Hij stelde voor dat we ons gewoon builders noemen: bouwvakkers van the world wide web, die virtuele sites bouwen voor bedrijven. Uiteindelijk maken we vaak dingen na die al honderd keer gemaakt zijn en mogen we dus best wat bescheidener zijn.

Andere bijgebleven quotes?

  • “Do not forget to take breaks during pair-programming.”
  • “Incidents are normal.”
  • ”Embrace change.”

Het waren 2 rijkelijk gevulde dagen en als de organisatie al zo’n evenement kan neerzetten in hun eerste jaar, dan zijn onze developers heel benieuwd naar de editie in oktober 2020!


Geschreven door:

Quinten Clause en Steven Vandeputte

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten