8 december 2019

SymfonyCon 2019

SymfonyCon vond dit jaar plaats op 21, 22 en 23 november 2019. Maarten, Lead Developer, Wouter, ook Lead Developer en Mathias, Back-end PHP Developer, trokken er samen op uit om dit van dichtbij mee te maken. De conferentie vond plaats in het centrum van Amsterdam in het oude beursgebouw - de beurs van Berlage, een rijksmonument dat tegenwoordig gebruikt wordt voor exposities, congressen en diverse bijeenkomsten. Deze editie was goed voor meer dan 1600 ingeschreven developers van over de hele wereld, meteen de grootste SymfonCon ooit!

De opening keynote werd voorzien door Fabien Potencien, de CEO van Symfony. De collega's konden meteen als primeur de launch van Symfony 5 volgen. Op groot scherm werd de laatste hand gelegd aan de nieuwe versie en daarna live gereleased onder daverend applaus van het aanwezige publiek.

De format van de conferentie liet de keuze uit 1 van de 3 verschillende tracks die parallel aan elkaar plaatsvonden. Met een advanced, beginner en PHP track kon de conferentie elke developer bevallen, ongeacht hun ervaring met Symfony. Ook de 3 collega’s van Studio Emma maakten volop gebruik van dit format om op te splitsen voor de talks en hun ervaring te delen tijdens de frequente pauzes tussenin.

De highlights van Wouters eerste dag waren Doctrine caching en de talk over event sourcing. Jachim Coudenys (een streekgenoot en 1 van de drijvende krachten achter de PHP-WVL usergroup) leerde het publiek de best practices bij Doctrine caching bij, voldoende ondersteund door algemene uitleg over de manier waarop de DBAL en ORM components werken achter de schermen. Event sourcing werd toelicht door Alessandro Lai. Het was vooral boeiend omdat niet enkel de technische kant ervan aan bod kwam: Alessandro gaf ook mee welke de goeie redenen waren event sourcing in je project te integreren.

Voor Mathias was de talk door Michele Sanver over Symfony workflow component dan weer erg boeiend. De Symfony workflow component is Studio Emma niet onbekend, gezien het reeds werd ingezet als een tool voor product management binnen PIM systemen. In de talk werd deze component echter gebruikt als een e-commerce tool om de check-out van een product from start to finish te gaan opvolgen. Dit gaf een andere kijk op de mogelijkheden met betrekking tot workflows die de kracht van de component opnieuw kon aantonen. Een tweede talk dat voor Mathias bleef hangen was die van Diana Ungaro Arnos over security binnen Symfony. Het eerste deel van de talk mocht dan eerder een lofzang zijn over de evolutie van PHP doorheen de tijd (hoe deze taal veel van zijn tekortkomingen heeft weggewerkt en hoe de updates oplossingen hebben voorzien voor de problemen waarvoor de taal in het verleden veel kritiek kreeg), in het deel over security zelf werd het guard onderdeel van Symfony in de spotlight gezet, ook iets wat Studio Emma niet vreemd is. Eenvoud en flexibiliteit in configuratie is een sterke plus. 

De tweede dag werd geopend door Sebastian Bergmann, de man achter de industry-leading testing tool PHPUnit. Zijn bedoeling was om iedereen nog eens wakker te schudden (no pun intended) met zijn best practices voor het gebruik en configuratie van PHPUnit. Marc Weistroff bracht als CTO van Blackfire.io een boeiende blik op de manier waarop performance management een onderdeel van je development cycle kan worden door het op te nemen in de test suites. Later op de dag kregen de collega’s een interessante toelichting over het gebruik van Symfony Messenger component, met alles over messenger bus, queues en workers. De talk werd gebracht door Ryan Weaver, bij Studio Emma gekend als de tutor van de Symfony cursussen die we volgen bij SymfonyCast. Speciaal voor de gelegenheid en locatie had hij zijn volledige demo zelfs aangepast naar een thema volledig passend bij Nederland: de bekende stroopwafels.

Als closing talk kregen we in vogelvlucht een overzicht van het traject dat Symfony in het afgelopen jaar doorlopen heeft:

  • wijzigingen in components,
  • nieuwe deploy mogelijkheden,
  • Symfony Cloud extra toelichten,
  • en nog veel meer.

Het is duidelijk dat zowel het core team als de community niet stil zat de laatste 12 maanden.

Het bijwonen van SymfonyCon gaf heel wat nieuwe informatie, voor zowel het uitbreiden van reeds bestaande kennis of het opdoen van volledig nieuwe inzichten in de eindeloze mogelijkheden binnen Symfony. Het bijwonen van conferenties zien de collega’s van Studio Emma als een verrijking, al is het maar om iets kleins bij te leren, een idee om mee te nemen naar huis (of werk), of gewoon bijleren over volledig nieuwe mogelijkheden die buiten scope liggen van de werkgerelateerde projecten. En zelfs indien bovenstaande niet van toepassing is, is het ook gewoon een leuke manier van samenzijn met je collega’s.

De kerst op de taart was de aankondiging waar SymfonyCon volgend jaar zal plaatsvinden. Het belooft alvast een speciale editie te worden, want volgend jaar gaat deze door in Disneyland Parijs!


Geschreven door:

Liesa Vandenbussche

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten