25 januari 2020

PHP Benelux 2020

Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2020 ging voor de 11e keer de PHPbenelux conferentie door in Edegem bij Antwerpen. Ook dit jaar was Studio Emma opnieuw present, dit keer met 2 Lead Developers (Wouter en Steven). Ondertussen een jaarlijkse traditie voor deze 2 collega’s!

Ieder jaar kiest de organisatie voor een thema. Dat was dit jaar het “Wilde Westen” en alles kreeg een gezellig western tintje: zowel inkleding van de zaal, de belettering, als booths van de sponsors… Je kon ook jouw schietkunsten uittesten of met hoefijzers gooien. Leuk als afwisseling tussen het drukke programma van talks door.

“Be awesome! Be a part of the PHP community!” – Cal Evans

De talks werden verdeeld over 3 tracks, met heel wat uiteenlopende content die zich niet enkel beperkt op PHP zelf. De conferentie werd geopend met keynote van Cal EvansWhich Way is the ElePHPant Pointed and other ElePHPant Jokes”. Cal is enorm gepassioneerd met de PHP community en kon dit nadeloos overbrengen tot bij het publiek, een betere start van de conferentie konden onze collega’s zich niet wensen.

Na de keynote was het op vrijdag en zaterdag kiezen tussen de verschillende talks. Zo koos Steven voor talks over serialization, never* use arrays, web application security en tls. Vooral de security talk van Christian Wenz vond Steven heel nuttig en gaf hem verdere tips om de security van onze projecten nog te verbeteren door ondermeer het gebruik van een Content Security Policy.

Een echte hightlight voor Wouter was Build breakers, not gatekeepersdoor Michiel Rook, over de flow binnen een project. Een project bestaat uit verschillende fases en Michiel toonde aan hoe we verschillende overgangen zouden kunnen automatiseren om zo vlotter naar de volgende fase over te gaan, zonder te wachten op een (menselijke) bottleneck. Ook de voordelen van vele kleine releases kwamen aan bod: risicospreiding én sneller resultaten en dus vooruitgang zien. Onze collega’s heeft hij alvast volledig overtuigd van zijn visie.

Op vrijdagavond was een social voorzien waar de traditionele frituur niet kon ontbreken. De socials zijn altijd één van de hoogtepunten van de conferentie omdat dit het ideale moment is om bij te praten met andere PHP developers en om nieuwe mensen te leren kennen.

PHP_CodeSniffer, Oauth, Clean architecture” en enumsstonden op zaterdag op het programma. Deze talks zorgden voor een heleboel inspiratie voor de Studio Emma projecten. Zo heeft Studio Emma reeds diverse projecten voorzien van een Oauth integratie. Het was dus erg nuttig om een mooie oplijsting te hebben van de verschillende integraties. PHP_CS werd intussen ook al toegevoegd in onze Magento 2 projecten om ons ervan te verzekeren dat de code style uniform is.

De talk over Symfony 5 was voor Wouter als Pimcore Lead Developer heel interessant. Andreas Hucks, CTO van SensioLabs, het bedrijf achter Symfony, kwam toelichten hoe de toekomst van Symfony eruit ziet in de komende releases. Zowel nieuwe features als deprecations kwamen aan bod, met daarnaast ook enkele praktische tips om upgrades naar de nieuwe versie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Heel nuttige informatie voor ons Pimcore development team!

Een leuke afsluiter voor beide Lead Developers was de "Top 10 PHP coding traps, door Damien Seguy, met een overzicht van (stiekem een pak meer dan 10) valkuilen binnen PHP en nog belangrijker: hoe je die kan opsporen in code reviews en voortaan te voorkomen. Heel praktijk gericht, heel realistisch en soms ook gewoon leuk om te zien dat iedereen in zijn loopbaan wel tegen dezelfde valkuilen aanloopt.

De conferentie werd op zaterdag afgesloten met een gezellige winterBBQ. PHP Benelux in een notendop? Een conferentie met gezellige socials, lekker eten, en erg boeiende talks. Elk jaar opnieuw een beetje thuiskomen. En dan écht naar huis met heel wat boeiende inzichten!

 


Geschreven door:

Steven Vandeputte

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten