2020-02-07 | Liesa Vandenbussche

De eerste Pimcore Morning Session: recap time!

Na 2 succesvolle Morning Sessions over Magento, besloten we met het team de eerste "Pimcore Morning Session" te organiseren. We kunnen ondertussen terugblikken op een gezellige en leerrijke ochtend. Benieuwd wat er werd besproken en wat onze klanten er van vonden? Lees het in deze recap!

Tags:

Pimcore
Event

Eerste Pimcore morning session

Na 2 volgeboekte Magento Morning Session edities in 2019, was de tijd rijp voor een Morning Session rond ons tweede (maar minstens even belangrijk) platform: Pimcore. Op vrijdagochtend 7 september 2020 kwamen E-commerce, PIM, Marketing en Data Managers samen in ons kantoor te Brugge op onze eerste Pimcore Morning Session om kennis te maken met de vele mogelijkheden van Pimcore. 

In het programma zat “voor elk wat wils”, want de sessie heette niet voor niets “Pimcore: More Than a PIM”: de nadruk lag op het toelichten van de breedte van de toepassingen van het platform. Naast product information management (PIM) kan Pimcore namelijk een oplossing bieden voor master data management (MDM), workflow management, digital commerce, content management (CMS), web-to-print functionaliteiten, marketing automation… en nog zo veel meer!

Pimcore morning session - badgesChristian Kemptner, Partner & Marketing Manager van Pimcore, opende alvast in zijn remote talk “Pimcore: the company, roadmap and partnership” met een algemene intro rond het product an sich, zoomde in op de nieuwste versie 6, en lichtte de roadmap toe. Dit is dan ook waar we in de Morning Sessions veel belang aan hechten: iemand van het platform zelf die aan het woord komt. Het creëert de mogelijkheid voor de deelnemers om vragen of bezorgdheden rond het platform rechtstreeks aan te kaarten.

Pimcore morning session - Pimcore mascotte

Onze Account Manager Olivier gaf vervolgens wat meer aandacht aan onze Gold Partner status en de wisselwerking tussen Pimcore en Studio Emma als implementatie partner. Deze status komt namelijk met enkele vereisten voor Studio Emma die de kwaliteit van onze dienstverlening enkel maar verbetert, wat op zijn beurt ten goede komt van de klant. Zo zijn er vereisten naar certificaten toe en heeft Pimcore een vernieuwde Academy waar onze collega’s zich verder in trainen. Olivier sprak ook even over hoe Pimcore support biedt op gebied van referenties, cases, vergelijkingsoverzichten van bijvoorbeeld Pimcore ten opzichte van Drupal (CMS vlak), enzovoort. Hij zette ook korte even in the picture hoe Pimcore aan belang wint en opgepikt wordt door instanties à la Gartner, Forrester… 

“Tijdens de Pimcore Morning Session werden wij als Pimcore 3 gebruikers helemaal overtuigd van de vele mogelijkheden die Pimcore 6 te bieden heeft. Een kort maar uiterst informatief event in een leuke en open sfeer!”

Lindsay Comeyne, Arseus Lab (deel van de Henry Schein Dental Group)

Een enorme plus van onze Morning Sessions is dat we steeds ook onze eigen experten aan het woord laten, die dagelijks met het product mooie oplossingen realiseren. Geen saaie monologen, maar boeiende talks over hoe we bij Studio Emma het Pimcore project hebben aangepakt en de klant met een succesvolle oplossing zijn business verder kon laten groeien. De talks kunnen zo een inspiratie zijn voor of een oplossing bieden aan de aanwezigen in het publiek.

Pimcore morning session - Presentatie

Zo sprak Yentl, Functioneel Analist, in zijn twee talks “Master Data Management: Start with data, then consume it” en “ Accelerate ideas into reality: a workflow story” over hoe bedrijven de dag van vandaag Pimcore kunnen inschakelen om het meeste uit hun data te halen. Vertrekkend vanuit de visie dat elke strategie gericht op digitale ervaringen moet starten met data, demonstreerde Yentl de mogelijkheden rond databeheer in Pimcore. Daarbij werd ingezoomd op enkele out-of-the-box functionaliteiten zoals de REST API, de CSV-importtool, bulkbewerkingscapaciteiten en bedrijfsproces ondersteunende workflows. Kortom: een one-stop-shop voor de MDM-uitdagingen van de toekomst.

Pimcore morning session - publiek

In de talk “Marketing Automation: Boost your conversion with personalised content based on quantifiable data” sprak Lien, Project Manager, over hoe Pimcore voorziet in de ondersteuning van jouw marketing automation plan, en meer specifiek het brengen van gepersonaliseerde content op basis van het surfgedrag van de gebruiker. Pimcore biedt namelijk out-of-the-box functionaliteiten aan om target groups te definiëren, hierop profiling toe te passen en vervolgens content te creëren voor die specifieke target groups.

Pimcore morning session - catering

Klaus, Head of Design, had het in zijn talk “Web 2 print: Tinder match between your data & design” over de vele mogelijkheden van de web-to-print functionaliteit van Pimcore. Hij sprak over generatie van catalogi in drukklare PDF bestanden, volledig vormgegeven volgens je eigen huisstijl, logo en lettertypes. Met een demo bewees hij dat ook niet-designers de print documenten kunnen voorzien van tekst & afbeeldingen via het gebruiksvriendelijke CMS binnen Pimcore. Ook automatische generatie van productfiches, visitekaartjesin meerdere talen alsook koppeling met Adobe Indesign & QuarkXpress kwam aan bod. Een sessie die de creativiteit deed borrelen: de optimale combinatie van jouw data & design!

Pimcore morning session - sfeer

In de talk “Magento & Pimcore in one solution” schepte Lead Developer Maarten klaarheid over hoe we data exporteren van Pimcore naar een externe consument (zoals bijvoorbeeld het platform Magento). Het is namelijk zo dat Pimcore geen eiland op zich is: vele andere gebruikers kunnen gevoed worden met informatie (data). Bijkomende uitdagingen werden hierbij besproken en hoe Studio Emma met zijn expertise hier op anticipeert. Voorbeelden van die uitdagingen zijn: wat als er meerdere gebruikers zijn naar waar er dient geëxporteerd te worden,hoe ga je alles gaan loggen en uniformiseren, wat als er een wijziging plaatsvindt in een attribuut die gebruikt wordt door meerdere data objecten, enzovoort….

Pimcore morning session - desserts

Met de sessie “Datahub”, een toch wel technischer onderdeel van Pimcore, lichtte Wouter, gecertificeerd Lead Developer, behapbaar en verstaanbaar toe wat headless applications zijn en welke voordelen content-as-a-service biedt in een hedendaagse webapplicatie. Bij content-as-a-service is er geen strikte koppeling meer tussen front-end en back-end, en kun je spreken van een "headless" applicatie. Op die manier kun je op één centrale plaats je data/content aanbieden voor meerdere toepassingen. Om dit te kunnen aanbieden, heeft Pimcore een Datahub voorzien, die instaat voor het aanleveren van gegevens. Een live demo mocht hierbij niet ontbreken!

Iets wat door alle deelnemers steeds gesmaakt wordt, is de gezellige, gezonde en lekkere lunch! Zowel de gasten als de sprekers zijn hierop aanwezig. Een ideale en informele manier om het kantoor en de Studio Emma collega’s beter te leren kennen. En bovendien een uitgelezen moment om de e-commerce of data uitdaging grondiger te bespreken bij het drinken van een glaasje Pimcore Powershot.  

“Door de sessie kleinschalig te houden, geven we inkijk in hoe we dagdagelijks werken bij Studio Emma en creëren we de kans om een data of e-commerce uitdaging te bespreken in een ongedwongen, open sfeer met onze inhouse experten.”

Pascal Vandenbrande, CEO Studio Emma

De meerwaarde van de Pimcore Morning Session, en de Morning Sessions van Studio Emma in het algemeen, is ondertussen wel duidelijk:

  • Dankzij een zorgvuldig samengesteld programma, gebaseerd op de noden van onze deelnemers, kunnen we gericht het kennistekort aanpakken of targetten welke delen van Pimcore minder gekend zijn. Zo helpen we opportuniteiten blootleggen.
  • Door meer technische onderwerpen op toegankelijke wijze toe te lichten, verlagen we de drempel over (bepaalde onderdelen van) het platform.
  • Door de intieme en kleinschalige setting krijgen de deelnemers voeling met hoe we bij Studio Emma werken, en meer specifiek met het platform.
  • Tijdens de informele en gezonde lunch is er ruimte om data of e-commerce uitdagingen met onze experten in een ongedwongen sfeer te bespreken.

Last but not least: big shout out naar ons Studio Emma Pimcore team! Zij hebben zich maximaal ingezet om van deze editie opnieuw een geslaagde editie te maken. Natuurlijk bedanken we ook alle enthousiaste deelnemers, klanten of prospecten die openstaan voor nieuwe opportuniteiten rond het platform, en Christian als Marketing&Partner Manager. Dat er interesse is in het product Pimcore en al zijn mogelijkheden mocht duidelijk wezen aan het feit dat we ook inschrijvingen moesten weigeren. Reden te meer om uit te kijken naar een volgende sessie!

Ook benieuwd hoe zo'n sessie eruit ziet? Bekijk de aftermovie van één van onze eerdere Magento Morning Sessions of bekijk de foto’s van de Pimcore Morning Session op Facebook.

“Een inspirerende sessie, die aanzet tot het verder uitbreiden van Pimcore toepassingen binnen je organisatie…  Gebracht door een hip en enthousiast team!”

Frederik Delodder, Moderna Products