Magento 2
30 november 2015

Magento 2

Magento is marktleider op het gebied van E-Commerce oplossingen maar moet blijven innoveren om ook in de toekomst aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Tijdens het MagentoLive event in Australië is de officiële release van Magento 2 op 17 november uitgebracht. Studio Emma is een Magento Silver partner en heeft al ruime ervaring opgedaan met de Magento 2 beta releases. Ons team heeft de afgelopen maanden diverse trainingen gevolgd en voor het einde van 2015 zullen wij drie Magento 2 projecten lanceren. Wij zijn enthousiast over de nieuwe Magento versie en wij delen graag onze ervaringen met u.

Bedrijfsmodellen rond e-commerce worden steeds complexer: de klant moet centraal staan, gepersonaliseerde klantbeleving, omnichannel, PIM integratie, etc. Met Magento 2 is het mogelijk om duurzame innovatieve oplossingen te realiseren. Magento 2 is schaalbaar, performant en zeer modulair opgezet. Full page caching, Redis en Varnish maken nu standaard onderdeel uit van de community versie. Onder optimale omstandigheden is Magento 2 25% sneller als zijn voorganger. Het toevoegen van een product aan de winkelmand is zelfs 52% sneller. Ook de API is uitgebreid waardoor complexe integraties nog beter gerealiseerd kunnen worden.

Door de modulaire opzet van Magento 2 is de code beter beheersbaar geworden. Upgrades zijn eenvoudiger te installeren en via het nieuwe Magento Test Framework (beschikbaar sinds 1.14) kan via Unit en Selenium tests bugs automatisch opgespoord worden. Uiteraard blijft manueel testen belangrijk, maar dit is een grote stap voorwaarts.

De nieuwe architectuur van Magento 2 is wezenlijk anders dan die van Magento 1. Het is niet mogelijk om de code van Magento 1 te porteren naar Magento 2. De database daarentegen is wel grotendeels hetzelfde gebleven. Magento heeft een tool (http://magento.com/resources/magento-2-migration-whitepaper) beschikbaar gesteld om data vanuit Magento 1 automatisch te migreren naar Magento 2. Een overstap kan met minimale downtime en zonder dataverlies gerealiseerd worden.

Ook met de overname door het investeringsbedrijf Permira Fund zal de community een centrale rol spelen bij de ontwikkeling van Magento. In het verleden is er wel eens kritiek geweest op de transparantie binnen eBay. Sinds enige tijd is hier verandering in gekomen. De code is via Github vrij toegankelijk, het ontwikkelteam is benaderbaar via o.a. Alan Kent (http://alankent.me/category/magento) en Ben Marks (http://bhmarks.com/blog) en ook over de roadmap wordt transparant gecommuniceerd. In 2016 zullen vele nieuwe features toegevoegd worden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Verbeterde preview en staging mogelijkheden
  • Verbeterde zoekfunctionaliteit (Elasticsearch)
  • Meer mogelijkheden voor het CMS
  • Meer promotie mogelijkheden
  • Verbeterde segmentatie en personalisatie

Voor de Enterprise versie zal het prijs- en licentiemodel aangepast gaan worden. De licentie zal niet meer aan een server gekoppeld worden, maar aan een domeinnaam. Dit maakt het mogelijk om op basis van 1 licentie, via bijvoorbeeld een cloud oplossing, gebruik te maken van meerdere servers.

Naast de verbeterde architectuur is ook de functionaliteit op een aantal punten uitgebreid. Een belangrijke verandering is de verbeterde checkout. Aan de hand van een aantal fundamentele studies is de checkout geoptimaliseerd. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om via de succespagina met één klik een account aan te maken.

Naast de checkout zijn er nog veel meer verbeteringen doorgevoerd. Neem contact met ons op voor een leuke demo en ondervind zelf wat Magento 2 voor jouw business kan betekenen.


Geschreven door:

Erik Mulder

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten