8 februari 2019

Met 8 collega's naar PHP Benelux 2019

Bij het arriveren gingen we met ons team (we waren met 8) meteen richting de grootste zaal waar het event over beschikt. Dat niet zonder eerst voorzien te worden van een goeie tas koffie en nog wat extra energie in de vorm van cake, naar goede gewoonte onder bediening van het vriendelijke personeel. Verteren van dat lekkers ging samen met de keynote van de conferentie, gegeven door niemand minder dan Rasmus Lerdorf.

Rasmus Lerdorf is verantwoordelijk voor de eerste stappen van de 25 jaar “oude” programmeertaal PHP. Een grote naam, dat is dus zeker. Zijn presentatie, waarbij de geschiedenis en groei van PHP op een luchtige manier uit de doeken werd gedaan, bevatte ook enkele uitgelichte updates van de nieuwere versie PHP 7.3 en aankomende 7.4. Met een verrassende argumentatie om zo snel mogelijk over te schakelen van PHP 5 naar 7: niet alleen stabieler en sneller, maar helpt het milieu ook rechtstreeks door de CO2 uitstoot te verkleinen (aangezien servers efficiënter om gaan met hun verbruik door PHP 7 te activeren). Zelfs vanachter het toetsenbord dus mogelijkheden om de ecologische muisafdruk te verkleinen. Tijdens deze keynote werden ook enkele goeie debug en analyse tools voor PHP aangehaald, zoals PhpSpy (debuggen van OPCode cache) en Phan (static analysis), die we doorheen de conferentie regelmatig terug zagen komen. Aldus een leuke en hoofdzakelijk interessante start van het event.

Vervolgens kon ieder uur uit 1 van de 3 zalen worden gekozen met elk verschillende onderwerpen en sprekers. Wetende dat dit resulteert in totaal 30 topics waartussen een keuze dient te worden gemaakt, is de uitspraak “voor elk wat wils” zeker van toepassing. Om de “uncons” of “unconferences” niet te vergeten, waarbij iedereen (ook bezoekers) zich kandidaat kan stellen om een talk te geven en dus zo nog extra materie op de agenda toe te voegen.

Zelf wist ik alleszins te genieten van talks als “Driving technical change”, gebracht door Terrance Ryan (schrijver van het gelijknamige boek), die ons tips verschafte rondom hoe verscheidene karakters binnen een bedrijf te motiveren om nieuwe technologieën te verkennen. Denk daarbij aan het overtuigen van zij die het vertrouwen verloren na eerder eens een upgrade te proberen ('the burnt ones'), of zij die geen tijd zien om over te schakelen ('the time crunchers')… Ludiek gebracht met een leuke psychologische insteek.

Maar ook de meer technische talks, zoals:

  • Queues, busses and the messenger component” (door Tobias Nyholm, die enkele praktische voorbeelden met RabbitMQ als middleware uit de doeken deed),
  • Microservices gone wrong” (Anthony Ferrara, consultant die zijn enterprise-level ervaring met microservices op een goede manier kon overbrengen en Kafka wist aan te bevelen boven RabbitMQ, ook tools Tyk.io en Zipkin genoten zijn voorkeur),
  • Code robustness with Phan” (Patrick Allaert, auteur van de populaire Alternative PHP Monitor Package, een uitgebreidere kennismaking met de Phan package die tijdens de keynote ook even naar voor kwam),
  • Brutal refactoring the churn lying code legacy land” (Mathias Noback, vlotte spreker die een met humor doorspekte talk gaf over hoe legacy code te benaderen, waarbij de vermelde Churn PHP package eveneens bijbleef).

Erg overtuigend was tevens de talk “Performance optimisation” van Kat ZieĊ„. Qua inhoud op zich al interessant (PhpSpy kwam terug aan bod alsook PHP-Meminfo package was een goede aanvulling) en bovenal erg rustig en vlot gebracht. Een eerste keer dat wij haar op het podium zagen, maar ongetwijfeld zullen we die naam nog vaak zien verschijnen op de agenda van menig conferentie!

Op beide avonden kon tijdens de “social” (denk aan een grote lounge waar zowel sprekers als bezoekers elkaar ontmoeten) van eten en drank genoten worden. Zoals steeds voorzien sponsors het event van Pinball toestellen, (virtual reality) games, vogelpiek en zelfs botsauto’s!

Na de “closing remarks” en uitdelen van enkele prijzen die te winnen waren door bijvoorbeeld de beste tijd te rijden in Mario Kart, keerden we met een hoofd gevuld door nieuwe ideeën en tips terug. Ook de blauwe plekken, als aandenken van de botsauto’s, zinderden nog even na, maar waren het volledig waard.

https://twitter.com/kasiazien/status/1089351881820905472

Volgend jaar graag opnieuw naar PHPBenelux? Zeker en vast!

 


Geschreven door:

Ward Cappelle

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten