8 juni 2017

UX London 2017

In februari 2017 ontving Studio Emma een uitnodiging om deel te nemen aan de UX conferentie in London. Mathijs en Quinten, twee leden van het front-end team zagen dit volledig zitten en keken er alvast naar uit om er tonnen inspiratie op te doen. Van 24 tot 26 mei woonden ze de boeiende conferentie bij in het Trinity Laban gebouw in het bruisende Greenwich London. Hun wedervaren delen ze graag in onderstaand verslag. 

 

UX?

UX staat voor User Experience, oftewel gebruikerservaring. Dit is het gevoel dat een bezoeker meekrijgt bij het bezoeken van bijvoorbeeld een website of app. Een goede gebruikerservaring zorgt ervoor dat het eigenlijke doel van het product niet verloren gaat en de gebruiker tegelijkertijd getriggerd wordt om het te blijven gebruiken. Het moet kloppen, en er zijn veel voorbeelden van hoe bedrijven hier niet in slagen. UX speelt zich af in alle sectoren aangezien zo goed als elk bedrijf in principe een product aan de man wil brengen. Dit kan een website of app zijn, maar dit kan evengoed een bepaald sociaal experiment zijn. 

De conferentie was telkens opgedeeld in een voormiddag en een namiddag. Elke voormiddag, van 9u30 tot 13u, bevatte telkens 5 talks over het UX thema van de dag (zie verder) en elke namiddag waren er dan 6 workshops waaruit we konden kiezen om de talks in de praktijk om te zetten. De organisatie, Clearleft: https://clearleft.com, vroeg ons enkele weken vooraf om onze voorkeuren door te geven voor de workshops. Niet alleen had men zo al een beeld waar de interesses vooral naar toe gingen, maar ook voor ons persoonlijk was dit handig om op voorhand al eens uit te spitten wat ons interesseerde.

We ontdekten dat we de eerste dag dezelfde workshop, “Thinking In Systems: How Not To Lose the Forest For The Trees”, los van elkaar hadden gekozen. De reden hiervoor was vermoedelijk dat deze workshop het dichtst aansloot bij ons vakgebied. Onze overige voorkeuren liepen dan weer een stuk verder uit elkaar:

Interesses Mathijs
Dag 2: Jess McMullin, Rapid Service Prototyping
Dag 3: Claire Rowland, How to Design for the Internet of Things

Interesses Quinten
Dag 2: Dan Porter, The Hardworking Pictures Workshop
Dag 3: Abi Jones & Ben Sauer, Design Your First Voice Interface

 

Onze trip

Welke betere manier dan te reizen naar London met de Eurostar? En weg waren we. Er was zoals verwacht een strenge controle, maar uiteindelijk geen calamiteiten. De trein zelf was splinternieuw en de stewards, die de reizigers toespraken, vertelden ons dat het de eerste commerciële rit van de trein was, maar dat betwijfelden we. Niettemin ging de rit super vlot, wel aan 324 km/u.

Uitgehongerd kwamen we in London centraal station aan en gingen we eerst ons buikje vullen in een Italiaans restaurant. Gezien de volledige straat naar basilicum rook was de keuze snel gemaakt. Het sloeg zeker niet tegen.

 Na een lange metrorit van toch wel een uur door het grote verlichte financieel centrum van London kwamen we uiteindelijk aan in ons hotel in Greenwich. Vlug naar bed om fris te kunnen beginnen aan dag 1 van de conferentie.

 

Het programma

De conferentie duurde 3 dagen en werd per dag opgedeeld in 3 thema’s:

  • Dag 1: product design / management / growth / on-boarding
  • Dag 2: Services
  • Dag 3: design

De eerste dag had dus als thema ‘Product’ met veel talks hoe we de gebruiker centraal kunnen zetten. Hoe kunnen we de mensen die voor het eerst in aanraking komen met ons product door eenvoudige designs op de goede weg helpen? Hoe kunnen we mensen tijd laten besparen met een product in plaats van dat ze er tijd moeten in investeren? Hoe kunnen we mensen binnen een organisatie motiveren om missies te voltooien? Dit zijn allemaal vragen die in de talks op dag 1 aan bod kwamen.

De tweede dag boorde wat verder op hetzelfde. Hoe kunnen we een service ontwerpen waarmee we een bepaalde behoefte bij de mensen invullen? Vooral de talks met veel case studies scoorden hier hoge ogen bij het publiek. We kregen voorbeelden te zien vanuit de sociale hoek van Lauren Currie (http://weareupfront.com), maar ook voorbeelden van recommendation engines voor video services en een SMS service dat (dating) advies geeft aan mannen.

De derde dag ‘Design’ ging dan weer meer over de vorm waarin we iets opleveren. Er werden voorbeelden getoond van VUI (Voice User Interface) (http://voiceandgesture.com/), IoT (Internet of Things) en interactive light (https://www.youtube.com/watch?v=uTiK3Df0PJQ).
 

Dit is bestaande en werkende technologie!


De afsluitende talk van Golden Krishna (beste naam ooit, nvdr) op de conferentie, ‘The best interface is no interface’ (populaire hashtag #NoUI), zorgde voor een welgekomen contrapunt. Na de papierloze wereld komt er misschien wel een schermloze wereld... Dan hoeven we namelijk niet overal een chip in te duwen.

Golden Krishna heeft enkele topreferenties gedeeld met ons:

 

Visuele highlights

Credits: Scriberia

Dag 1

Dag 2

Dag 3

 

De vele talks en workshops werden gelukkig ook onderbroken door regelmatige pauzes. Het prachtige weer was welgekomen en zorgde ervoor dat we telkens buiten konden genieten van lekker streetfood (georganiseerd door KERB: https://www.kerbfood.com), perfect bereide espresso’s, flat whites en cappucino’s (http://themobilecoffeebean.com), diverse homemade vieruurtjes en zelfs eigen gebrouwen bier van Clearleft!

We hebben allebei veel nieuwe contacten gelegd. Hierin waren de workshops essentieel: door in groepjes te werken en bepaalde problemen op te lossen, service design toe te passen en nieuwe voorstellen te lanceren voor dagelijkse problemen, gingen we automatisch praten met elkaar en info uitwisselen. Dat was echt leerzaam en leuk tegelijkertijd!

Het was interessant om te zien hoeveel verschillende mensen uit verschillende sectoren op één of andere manier te maken hebben met UX. Twitter & LinkedIn zijn dan uiteraard handige tools. Clearleft had tevens elke ochtend en avond plezier en vertier voorzien: yoga, pilates, een afgehuurde pub in centrum Greenwich, een comedy show, een last-day-post-conference-drink, … We hebben slim afgewogen waar we onze tijd gingen in investeren, maar dat het leuk was, dat staat vast!

Al bij al kunnen wij UX London absoluut aanraden, en dit voor eender wie die op welke manier dan ook geïnteresseerd is in UX (en UI): nieuwe technologieën, bestaande producten en hun problemen, analyses over bedrijfsstructuren, jobs to be done (JTBD), Internet of Things (IoT), ..

Een goede read-up over UX London 2017 met korte samenvattingen van alle talks, voorzien van extra beeldmateriaal kan je vinden op https://medium.com/@kaushikchaubal/a-developers-summary-of-ux-london-2017-5342cf791e7a (© Kaushik Chaubal).

 

 

Volgend jaar viert UX London zijn 10de verjaardag. Misschien is Studio Emma er dan ook weer bij!

Mathijs Delva en Quinten Clause


Geschreven door:

Studio Emma

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten