Verhoog de sticky factor van je e-commerce site
30 november 2015

Verhoog de sticky factor van je e-commerce site.

ecommerce

Hoe win je het hart van een potentiële klant, terwijl er duizenden andere sites dat ook proberen? De meeste online winkels zijn afgestemd op snelle conversie. Op lange termijn is dit een doodlopende strategie. Meer en meer marketeers en e-commerce professionals raken bewust van het belang om niet alleen ‘wallet share’ maar ook ‘mind share’ te realiseren.

‘Mind share’ kan gemeten worden aan de hand van engagement. Hoeveel tijd spenderen bezoekers aan uw webshop en hoeveel van deze bezoekers zijn wederkerend? Loyale bezoekers genereren meestal het grootste percentage van de omzet en vergen het minst van uw marketingbudget.

In dit artikel zullen een aantal engagement strategieën belicht worden. De voorbeelden zijn slechts een kleine greep van de mogelijkheden om klanten aan uw merk te binden.

Beleving – Verander het uitgangspunt van directe conversie naar een “customer journey”. Bezoekers leggen een hele weg af voordat ze tot een aankoop overgaan. Conversie is slechts de eindbestemming van deze reis. Zorg ervoor dat u uw klanten bij deze reis begeleidt. Interactie met jouw website en merk is minimaal net zo belangrijk. Bepaal de waarde die jij jouw bezoekers kan bieden. Dat kan informatie of advies zijn, maar ook een leuke creatieve manier van shoppen kan hier aan bijdragen. Met andere woorden, stel je klant centraal. Waar houdt hij van, wat wil hij doen, zien of leren. Zorg dat je de reis van jouw klant tot op het naadje kan ontrafelen.

Relatie – Het bieden van toegevoegde waarde is de start van een positieve relatie. Het personaliseren van de beleving zorgt voor een lange termijn relatie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat bezoekers hun voorkeuren kunnen opslaan, zodat ze hun “reis” bij een volgend bezoek kunnen vervolgen. Toon dat je hebt geluisterd naar de wensen van jouw bezoeker en zorg voor gepersonaliseerde communicatie.

Wees daar waar je klanten zijn – Het aantal mobiele shoppers blijft toenemen. Klanten beslissen zelf wanneer en waar ze iets kopen. In je strategie dien je hier rekening mee te houden. Merkbeleving dient over alle kanalen consistent te zijn. Een actie offline dient naadloos aan te sluiten bij een actie online en visa versa.

Zorg dat de ervaring makkelijk te beleven is – Je hebt wellicht al geïnvesteerd in adwords of een andere vorm van adverteren om meer bezoekers naar uw website te trekken. Zorg ervoor dat je home pagina en landingspagina op deze campagnes zijn afgestemd, zodat de klantbeleving optimaal is.

Promoot de “Experience” – Een retailer in televisies plaatste onlangs een interactieve tool op z’n site, die klanten helpt in het kiezen van de juiste televisie. De tool werd gepromoot door op strategische plekken op de website banners te plaatsen en door advertenties te plaatsen op externe websites. Vervolgens werd dit door verschillende websites opgepikt en werden hier diverse blog berichten over deze tool gepubliceerd. Dit leidde tot een conversie verhoging van meer dan 500%.

Het ten gelde maken van de “Experience” – Investeren in user-experience om bezoekers naar een site te lokken, zonder integratie van meetinstrumenten, zal niet goed vallen bij de CEO of CMO. Wees slim. Laat de content de conversie sturen en niet andersom. Lever relevante informatie met links naar gerelateerde producten. Speel zo goed mogelijk in op de noden van de klant. Dit geldt niet alleen voor webshops, maar ook voor sites die geen e-commerce functionaliteit aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een “where-to-buy” sectie. Dergelijke informatie kan een merk toegevoegde waarde bieden voor zowel klant als distributiekanalen.

ecommerce


Geschreven door:

Peter Bressinck

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van onze activiteiten