2025-05-15 | Erik Mulder

Hoe kies je de juiste betaaloplossing voor je webshop?

In e-commerce is de manier waarop klanten kunnen betalen, een van de belangrijkste knoppen waar je als webshop kan aan draaien. Een goed doordachte betaalstrategie is een van de essentieelste elementen voor het succes van je online winkel. Hoog tijd vonden we om hier dan ook wat dieper op in te gaan.

Tags:

E-commerce
Magento
Shopware

TL;DR

  • Belangrijk voor jouw e-commerce strategie: betaalmethodes bepalen conversie, merk­perceptie & klantvertrouwen. Hun prijs, maar ook features en dekking hebben invloed op jouw conversie. 
  • PSP = Payment Service Provider (Mollie, Stripe, Adyen, PayPal) ⇒ vlotte koppeling tussen webshop, klant en bank.
  • Landafhankelijk: in België zijn Bancontact & Payconiq must-haves; terwijl in Frankrijk PayPal populair is, en je in Nederland absoluut iDeal als betaalmethode moet aanbieden. Bekijk dit dus goed voor je vanuit België uitrolt naar anderen landen.
  • Selectie­criteria: kijk verder dan tarieven en check integratiegemak, schaalbaarheid & features vs. je platform (Magento, Shopware). Een weloverwogen keuze, zorgt ovor hogere conversie. 
  • Recurring & subscriptions: groeikans voor B2B & niche, Mollie/Stripe regelen automatische incasso’s out-of-the-box.
  • Trends: BNPL, mobile-first payments & cross-border uitbreiding sturen je roadmap.

Alles wat je moet weten over betaalmethoden en PSP’s

Wat is een Payment Service Provider? Welke betaalmethodes moet je zeker aanbieden als Belgische webshop en hoe kan je je conversie verhogen met een goede betaalstrategie?
Het zijn maar enkele vragen waar we je graag een antwoord op geven.

Wat is een PSP en waarom is het cruciaal voor jouw webshop?

Stel je voor dat je een fysieke winkel runt. Wanneer een klant wil betalen, geef je hem ook zomaar niet je bankrekeningnummer om het bedrag handmatig over te schrijven. Je hebt een kassa en een betaalterminal nodig om de betaling snel en veilig te verwerken. Online neemt een Payment Service Provider (PSP) die rol op zich.

Een PSP is dan ook een tussenpersoon die betalingen verwerkt tussen je webshop, de klant en de banken of kredietkaartmaatschappijen. In plaats van zelf verschillende contracten met banken en betaalproviders af te sluiten, regelt een PSP alles op één platform. Bekende PSP’s zijn onder andere MollieStripe , Adyen en PayPal .

Waarom niet rechtstreeks bij een bank?

Hoewel je rechtstreeks een betaaloplossing via een bank kunt regelen, zijn PSP’s flexibeler en eenvoudiger te integreren. Ze bieden extra voordelen zoals:

  • Ondersteuning voor meerdere betaalmethoden zonder afzonderlijke contracten.
  • Gebruiksvriendelijke interfaces en plugins voor webshopsoftware.
  • Snelle onboarding en eenvoudig beheer van betalingen.
  • Beveiliging en fraudepreventie als standaarddienst.

PSP’s nemen dus veel technische en administratieve rompslomp uit handen, waardoor webshops sneller en efficiënter betalingen kunnen verwerken.

Welke betaalmethodes zijn essentieel voor Belgische webshops?

Betalen is een kwestie van vertrouwen. Klanten haken af als ze hun favoriete betaalmethode niet terugvinden in de checkout. Daarom is het cruciaal om de juiste opties aan te bieden. In België zijn er een aantal betaalmethoden die absoluut onmisbaar zijn:

1. Bancontact: de standaard in België

Bancontact is veruit de populairste betaalmethode in België. Het is snel, veilig en werkt zowel online als via mobiele apps. Ruim 80% van de Belgen gebruikt het regelmatig voor online aankopen.

2. Payconiq: mobiele betalingen in opmars

Payconiq wordt steeds populairder voor mobiele betalingen, vooral dankzij de integratie met Belgische banken. Het is ideaal voor snelle en eenvoudige betalingen zonder kaartgegevens in te vullen. Let wel, Payconiq is overgenomen door de Europese betaalapp Wero en zal op termijn als merknaam verdwijnen.

3. Creditcards (Visa, Mastercard, American Express)

Voor internationale klanten en hogere transactiewaarden zijn creditcards onmisbaar. Hoewel de transactiekosten vaak hoger liggen dan bij Bancontact, bieden ze extra zekerheid en chargeback-opties.

4. Achteraf betalen (Klarna, AfterPay)

Steeds meer consumenten verkiezen achteraf betalen, waarbij ze pas betalen na ontvangst van hun bestelling. Dit verlaagt de aankoopdrempel en verhoogt de conversie, vooral voor hogere bedragen.

5. PayPal: vertrouwen en internationale dekking

PayPal wordt wereldwijd gebruikt en biedt klanten extra bescherming bij online aankopen. Het is vooral handig voor webshops die internationaal verkopen.

6. Apple Pay & Google Pay

Deze digitale wallets winnen snel terrein. Klanten kunnen met één klik betalen via hun smartphone zonder kaartgegevens handmatig in te vullen.

Elke webshop is uniek, dus het is slim om een combinatie van deze betaalmethoden aan te bieden om zowel lokale als internationale klanten te bedienen. Maar welke PSP gebruik je om deze betaalmethoden efficiënt aan te bieden?

 

Wat kost een PSP en hoe vergelijk je de verschillende betaalproviders?

Een PSP biedt gemak, maar heeft ook een prijskaartje. Hoe dat prijskaartje eruitziet hangt af van de gekozen betaalmethodes, je verkoopvolume en al dan niet internationale ambities. Omdat tarieven vaak variabel zijn en evolueren, geven we toch graag mee op wat je moet letten bij de keuze van een PSP.  

Transactiekosten per betaalmethode

Methodes zoals Bancontact en Payconiq zijn doorgaans goedkoper dan creditcards of achteraf betaalopties omdat die meestal ook meer risico’s dekken.  

Vaste versus variabele kosten

Sommige PSP’s rekenen naast transactiekosten ook vaste, maandelijkse bedragen of opstartkosten aan. Andere werken dan weer op basis van een pay-per-use model.  

Zet in op abonnementen of terugkerende betalingen

Voor webshops met digitale producten, lidmaatschappen of periodieke leveringen zijn terugkerende betalingen (subscriptions) een uitstekende manier om omzet te stabiliseren en klantloyaliteit op te bouwen. Denk aan een maandelijkse koffiebox, regelmatige levering van dierenvoeding of een softwarelicentie. Een abonnement werkt op basis van tokens, zowel voor creditcards maar ook voor andere betaalmethodes zoals bijvoorbeeld Bancontact. Het is belangrijk om een sterk mandaat te hebben, zodat bij levering de betaling niet kan worden ingetrokken. 

Naast standaardbetalingen bieden veel PSP’s vandaag ook mogelijkheden voor dergelijke abonnementen of terugkerende betalingen.
 

  • Kies daarom een PSP die terugkerende betalingen ondersteunt. Mollie ondersteunt bijvoorbeeld automatische incasso’s via SEPA Direct Debit en creditcards. Stripe biedt daarnaast diepgaande abonnementsfuncties, zoals automatische pro rata-aanpassingen bij downgrades en upgrades.
  • Zorg voor comptabiliteit met je webshopplatform. Voor Magento en Shopware bijvoorbeeld zijn stabiele plugins en goed gedocumenteerde API’s heel belangrijk voor een goede integratie. De meeste PSP’s voorzien hierin zodat abonnementen naadloos in de bestaande webshoparchitectuur passen.


Wil je nog meer weten over het integreren van abonnementen? We schreven er een whitepaper over die je hier kan aanvragen.

Betaalmethodes als onderdeel van je merkverhaal

Betaalmethoden moeten we niet enkel zien als het sluitstuk van een aankoop. Ze spelen ook een rol in de manier waarop je webshop overkomt op klanten. Je keuze van betaalmethodes gaat dan ook onrechtstreeks iets meer vertellen over je merk, de klanten die je wilt aantrekken en het verhaal dat je daarbij wilt vertellen.

Vertrouwen en herkenning

Belgische klanten voelen zich bijvoorbeeld meteen op hun gemak bij Bancontact en Payconic. Door deze opties prominent aan te bieden, geef je het signaal: “wij begrijpen jou!” Internationale klanten voelen zich dan weer meer vertrouwd bij Creditcardopties of PayPal.

Duiding bij positionering

Bied je alleen traditionele betaalmethodes aan, zoals bijvoorbeeld enkel bankoverschrijving, dan positioneer je jezelf als functioneel. Voeg je daar bijvoorbeeld Klarna of Apple Pay aan toe, dan wek je het beeld van een trendvolgende webshop.

Toegankelijkheid voor een zo groot mogelijke doelgroep

Achteraf betalen of gespreid betalen maken je aanbod toegankelijker voor een bredere doelgroep. Zeker bij duurdere producten kan dit het verschil maken tussen twijfelen en kopen.

Mix per type klant

Sommige webshops kiezen bewust voor een beperkt aantal betaalmethodes om de focus te kunnen houden. Anderen gaan voor een uitgebreid aanbod om zoveel mogelijk barrières weg te nemen. Beide opties zijn mogelijk en kunnen succesvol zijn als deze stroken met de strategie van je webshop.


Door betaalmethodes niet louter technisch te benaderen, maar ook als onderdeel van je merkstrategie in te zetten, geef je je checkout meer waarde. Pas daarna heeft het zin om in te zoomen op het optimaliseren van conversies.

Hoe verhoog je je conversie met de juiste betaalmethoden?

Het aanbieden van de juiste betaalmethoden is niet alleen een service voor je klanten. Het heeft ook een directe impact op je omzet. Een slecht gekozen betaalstrategie kan leiden tot een hogere checkout abandonment, terwijl een soepele betaalervaring de conversie net juist verhoogt.

Met deze 4 acties geef je alvast een positieve stimulans aan je betaalproces:

1.  Vermijd abandon cart

Studies tonen aan dat meer dan 70% van de shoppers hun winkelwagen verlaten voor ze afrekenen. Veelvoorkomende redenen hiervan zijn:

  • Verplichte accountaanmaak
  • Verborgen kosten bij de checkout
  • Gebrek aan vertrouwde betaalmethoden
  • Te lange of ingewikkelde betaalprocedures

Oplossing: bied populaire betaalmethoden aan en minimaliseer het aantal stappen in het betaalproces.

2.  Snelle checkout = hogere omzet

Gebruiksgemak is key. One-click payments, zoals Apple Pay, PayPal Express Checkout en Google Pay, maken afrekenen sneller en eenvoudiger. Dit verlaagt de drempel en verhoogt de kans op een voltooide transactie.

3.  Achteraf betalen als conversiebooster

Achteraf betalen via Klarna of AfterPay kan een groot verschil maken, vooral bij duurdere producten. Klanten krijgen meer vertrouwen en zijn eerder geneigd een aankoop te doen.

4.  Lokaal vertrouwen, internationale ambitie

Terwijl Bancontact en Payconiq essentieel zijn voor Belgische klanten, heb je voor internationale verkopen ook creditcards en PayPal nodig. Een mix van betaalopties helpt je webshop om wereldwijd klanten aan te trekken.

Door je checkout verder te optimaliseren, zet je de puntjes op de i, maar hoe zet je dit om naar een echte betaalstrategie die past bij jouw webshop?

Zo bouw je een betaalstrategie op maat van jouw webshop

Elke webshop is anders, en dus heeft elke webshop een eigen aanpak nodig als het gaat om betaalmethoden.

De eerste stap is dan ook het goed begrijpen van je doelgroep. Verkoop je bijvoorbeeld aan jonge consumenten, dan zijn mobile wallets zoals Apple Pay en Google Pay, en opties zoals achteraf betalen via Klarna, bijna onmisbaar.

Richt je je eerder op een traditionelere doelgroep, dan kan Bancontact of SEPA-betaling beter zijn.

Daarnaast speelt ook het type producten dat je aanbiedt een grote rol. Webshops die lage bedragen verkopen, zoals bijvoorbeeld accessoires of boeken, moeten inzetten op snelheid en gemak: snelle betaalmethodes en zo min mogelijk stappen in de checkout. Verkoop je daarentegen duurdere producten zoals elektronica of meubelen, dan is het belangrijk om opties aan te bieden zoals gespreid betalen of achteraf betalen, om de aankoopdrempel te verlagen.

Ook de markten waarin je actief bent, zijn bepalend. Wat werkt in België (zoals Bancontact en Payconiq) is niet per se voldoende als je bijvoorbeeld naar Nederland, Duitsland of Scandinavië wilt uitbreiden. Dit overzicht van Mollie toont duidelijk aan welke betaalmethoden populair zijn per land.

Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk is je webshop platform. Werk je met Magento of Shopware, dan is het essentieel om te kiezen voor PSP's die uitstekende integraties en ondersteuning bieden voor deze platformen.

Door al deze elementen samen te brengen (doelgroep, producttype, markten en techniek) ontwikkel je een coherent betaalbeleid dat niet alleen je conversie verhoogt, maar ook inspeelt op de verwachtingen en noden van je klanten. Betaalmethoden worden dan niet enkel een technische vereiste, maar een echt competitief voordeel.

Alvast enkele betaaltrends om in de gaten te houden

Terwijl je een strategie op maat uitwerkt, is het minstens even belangrijk om de nieuwste trends en ontwikkelingen te blijven volgen. Nieuwe betaalmethodes, veranderende consumentenverwachtingen en technologische innovaties kunnen je aanpak immers snel beïnvloeden. Hier zijn alvast enkele trends die we in het oog moeten houden:

1. Achteraf betalen blijft groeien

Volgens Mollie’s trendrapport over Buy Now, Pay Later wordt achteraf betalen steeds populairder, zeker bij jongere generaties. Betaalmethodes zoals Klarna en AfterPay kunnen je conversie verhogen, vooral voor producten met een hogere aankoopdrempel.

2. Regionale verschillen worden belangrijker

Lokalisatie wint steeds aan belang. Wat werkt in België (bijvoorbeeld Bancontact) is niet persé de juiste oplossing voor Nederland of Duitsland. Een speler als Wero, die zich positioneert als Europese betaaloplossing, wil verandering brengen in het versnipperde Europese landschap. 

3. Mollie breidt verder uit in Europa

Mollie is sinds kort ook actief in Zweden. Dat opent mogelijkheden voor webshops die hun bereik willen uitbreiden naar nieuwe markten met lokale betaaloplossingen.

4. Mobile-first betalingen winnen aan terrein

Mobiele betaaloplossingen zoals Apple Pay, Google Pay en Payconiq nemen een steeds grotere rol in bij online aankopen. Het is dus belangrijk dat de checkout perfect werkt op op mobiele toestellen zodat klanten zonder drempels kunnen afrekenen.


Door regelmatig je betaalstrategie eens opnieuw kritisch te bekijken, blijft je webshop toekomstbestendig en relevant voor je klanten. Blijven testen, meten en optimaliseren blijft dus de boodschap. Studio Emma staat daarbij graag aan je zijde, want door te kiezen voor een slimme mix van lokale en internationale betaaloplossingen kan je webshop blijven groeien en geef je je klanten de best mogelijke (betaal)ervaring.