Nieuwsblog Q1 2023
Studio Emma is 2023 gestart met een nieuwe wind in de zeilen. We traden toe tot de Gumption Groep en binnen een paar weken verhuist Studio Emma Brugge naar een nieuw kantoor. Er liggen heel wat uitdagende E-commerce en datamanagementprojecten op de plank en ook het team blijft groeien. Daarnaast tippen we je graag voor welke B2B-uitdagingen je Pimcore kan inzetten, hoe je je UX kan verbeteren, wat AI kan betekenen voor je E-commerce of datamanagement en lees je meer over de nieuwste Magento/Adobe Commerce update. Enjoy!
Tags:
Dit vind je in deze nieuwsblog:
- Member of Gumption Group
- 1 april: nieuw kantoor voor Studio Emma Brugge
- Work in Progress
- Top 10 UX fouten op webshops
- AI bij e-commerce en datamanagement
- Waarom je moet upgraden naar Magento Open Source & Adobe Commerce 2.4.6
- Hoe je veel voorkomende B2B uitdagingen kan tackelen met Pimcore
Ontdek dit én meer details in deze blog!
What's happening?
Member of Gumption Group
Sinds november maakt Studio Emma deel uit van de Gumption Groep. Achter de schermen geven we stilaan vorm aan deze transitie en nemen we onze plaats in binnen de groep met onze expertise en ervaring. Omdat de Gumption-bedrijven functioneren als co-creators kunnen we onze klanten een nog breder expertiseveld aanbieden.
Het bundelen van onze krachten dus en een eerste voorbeeld is alvast het Gumption Café dat plaatsvindt op 23 maart in Gent en op 28 maart in Genk. Een netwerkevent met E-commerce als rode draad, waarbij verschillende sprekers hun succesvol e-commerceverhaal ontleden in best practices, valkuilen en tips voor succes. In Gent zal onder andere Sven De Waele zijn uitzonderlijk groeiverhaal delen van Pharmapets. Het Gumption Café is een initiatief van Gumption in samenwerking met Oddball, Canguru, ValueXstream en Studio Emma.
Wil je er graag nog bij zijn? Schrijf je dan hier snel in!

1 april: nieuw kantoor voor Studio Emma Brugge
Nee, het is geen vroege 1 april grap. Vanaf het begin van volgende maand huist het Studio Emma team in een nieuw kantoor. Moderner, groter en vlot bereikbaar zodat we verder kunnen groeien.
We mikken hoog en dat mag je ook letterlijk nemen, want het nieuw kantoor bevindt zich op de vierde verdieping van het Katelijnepoort Business Center met een uniek zicht op de Brugse ringvaart en de binnenstad. Bedoeling is om er een Gumption hub te creëren waar ook medewerkers van Gumption aan de slag kunnen. We kijken er alvast naar uit om jou en al onze klanten te verwelkomen op deze nieuwe locatie.


Work in progress
En welke projecten liggen momenteel op tafel?
Enkele weken geleden hadden we bijvoorbeeld de kick-off meeting voor een Pimcoreproject bij Meno Group, de grootste aankoopcentrale in de DHZ-sector en de wereld van professionele gereedschappen in België.
Van Igepa, een gespecialiseerde totaalleverancier voor grafische en visuele communicatie, kantoorpapier, verpakkingsmaterialen en cleaning producten, namen we hun bestaand Pimcore dossier over en zetten we meteen nieuwe stappen voor een verdere uitbreiding en verbetering van de functionaliteiten.
En ook op E-commercevlak is het niet stil.
De nieuwe website van Biopack ging recent live en Heyerick kreeg een redesign. Ook de website van het Ceka Preciline traject van onze klant Arseus Lab gaven we een heuse make-over. Een work in progress, want stapsgewijs wordt de website nog uitgebreid met extra functionaliteit om alles mooi te laten aansluiten met www.arseus-lab.be.
Voorts is het uitkijken naar de launch van www.domo-elektro.be op basis van Magento 2.
Top 10 UX fouten op webshops
Sex sells, maar een goede UX ook. Bij de opstart van een nieuwe webshop gaat daar meestal voldoende aandacht naartoe, maar het moet een blijvende zorg zijn. The devil is in the details.
1. Niet mobile friendly
Veel te vaak wordt te weinig rekening gehouden met de werking van de webshop op mobiele toestellen. Afhankelijk van je markt zal meer dan de helft van je bezoekers je webshop gebruiken op zijn smartphone. Doe de test: wat werkt niet goed genoeg, welke beelden en banners zijn niet duidelijk, welke knoppen te klein, welke teksten te lang, welke pagina’s te traag, …?
2. Blokkerende popups
Natuurlijk wil je dat je klant op de hoogte is van de nieuwste promotie en wil je zijn e-mailadres bemachtigen. Maar moet je hem verhinderen om de webshop effectief te gebruiken? Op mobile kan een popup heel storend werken, zeker als het sluiten van die popup een uitdaging is. Ook het vlot verkrijgen van de cookie consent is een aandachtspunt.
3. Onduidelijke prijs
Zeker in B2B-context moet het duidelijk zijn of je de prijzen inclusief of exclusief BTW ziet. Gelden bij een internationaal aanpak dezelfde prijzen? En wat met verzendkosten? Door kortingregels en staffelprijzen willen we klanten overtuigen om direct (of meer) producten te kopen, maar net daardoor is de prijs niet altijd even duidelijk.
4. Complexe checkout
Zodra je producten in je winkelmandje hebt, wil je zo makkelijk mogelijk afrekenen. Ongewenste accountcreatie, vergeten wachtwoorden, validatie van inputvelden, beperkte of niet goed functionerende betaalmiddelen, … het mijnenveld is groot.
5. Complexe navigatie
Een klantgerichte menustructuur helpt om stapsgewijs de juiste producten en inhoud te vinden. Bij een brede catalogus is dat niet eenvoudig, maar des te belangrijker. Belangrijke onderdelen van de navigatie verbergen achter een louter visuele “☰” (hamburger-icoon voor menu) is zelden een goede keuze.
6. Lage kwaliteit van beelden
Online kopen moet alle twijfels wegnemen. Daarom wil je als bezoeker goede foto’s zien: goede belichting, scherp, groot genoeg (eventueel schermvullend met een zoom-functie), … Inspirerende foto’s laten je de verschillende toepassingen ontdekken of proeven van de beleving.
7. Te weinig of te veel content
Het probleem van te weinig productinformatie waarop je je keuze kan baseren, komt het vaakst voor. Te veel content is zelden een punt, tenzij deze niet goed gestructureerd is.
8. Relaties tussen producten onduidelijk
Kiezen is lastig, en daar moeten we bezoekers bij helpen. Dat doe je bijvoorbeeld door de verschillen met andere varianten (kleur, formaat, uitvoering) te verduidelijken, door slimme productaanbevelingen te doen.
9. Ontbrekende contactmogelijkheid
Natuurlijk zal een goede UX ervoor zorgen dat de klant probleemloos zijn weg vindt naar de producten en zijn bestelling kan plaatsen. In uitzonderlijke gevallen zal hij ook nog met een vraag zitten. Zorg dan dat hij ook snel en duidelijk contact kan opnemen. Dat kan via een formulier, als hij daarop kan wachten tenminste, of via chat en telefoon om de koe meteen bij de horens te vatten.
10. Beperkte leesbaarheid
Een goede leesbaarheid wordt niet enkel bepaald door grafische keuzes (lettergrootte, contrast, lettertype, hiërarchie, regellengte, …), maar ook door de opbouw van de teksten (witruimte, tussentitels, opsomming, …)

Adobe heeft met Sensei een krachtige AI onder de motorkap. Voor Adobe Commerce zijn er hierdoor ‘slimme’ product recommendations. Op basis van producteigenschappen, visuele kenmerken, eerdere bezoeken en acties van andere bezoekers die interesse toonden in gelijkaardige producten wordt in de webshop een lijst met producten getoond om de bezoeker verder te verleiden.
Het krachtige hieraan is het gebruiksgemak waarmee dit alles opgezet en geconfigureerd wordt. Belangrijk is dat je voldoende data kan verzamelen om bepaalde scenario’s te ondersteunen. Hoe meer data, hoe beter de voorspellingen. Bedrijven met een grote productcatalogus en/of veel bezoekers halen hier de grootste winst. Bekijk de demo op de website van Adobe.
Adobe Sensei geeft met Live Search ook een boost aan de zoekfunctionaliteit van je webshop. Om de ervaring van het zoeken en de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren moet je heel wat manueel werk verrichten. Sensei neemt dit werk uit handen en gaat zelfs de zoekresultaten personaliseren. Ook over deze Live Search is er een demo op de website van Adobe.
Sensei doet wel wat meer dan product recommendations en live search. Het vereenvoudigt ook andere processen in de Creative Cloud (Photoshop, Premiere Pro, …) en Experience Cloud (marketing automation, business intelligence, …). Al sinds 2016 wordt Adobe Sensei voor AI en Machine Learning ingezet. Geen wonder dat Adobe Commerce op het magisch kwadrant van Gartner voor Digital Commerce de omschrijving van ‘leader met een brede visie en de tools om het waar te maken’, krijgt.
Ook bij Pimcore is AI geen nieuwigheid. Voor het verhogen van de datakwaliteit van productbeschrijvingen bijvoorbeeld is AI de perfecte tool. Enerzijds kan AI patronen ontdekken om zo onvolledige of onjuiste productinformatie te markeren. Anderzijds kan AI ook volledige productomschrijvingen schrijven.
Interesse in dit onderwerp? Lees dan de use case op de website van Pimcore waarbij GPT-3 gebruikt wordt om productomschrijvingen te maken op basis van attributen. Een menselijke editor kan die teksten dan nog verder afwerken.
The future is now!
Waarom je moet upgraden naar Magento Open Source & Adobe Commerce 2.4.6
Vorige week was er een nieuwe release van Magento Open Source en Adobe Commerce. Deze bevat geen nieuwe features, maar wel een aantal platform updates en security fixes die het wel interessant maken om te upgraden.
We lichten de belangrijkste veranderingen even toe:
- Er is ondersteuning voor PHP 8.2 (meest recente PHP-versie met support tot 8 december 2025) voorzien. Ook PHP 8.1 blijft ondersteund. PHP 7.4 support is verdwenen.
- De volgende componenten zijn voortaan compatibel:
- Composer 2.2.x
- Redis 7.0.x
- OpenSearch 2.x
- ElasticSearch 8.x
- MariaDB 10.6 (LTS version)
Naast deze platformupdates registreren we 300+ improvements.
Deze vielen ons op:
- Het performanceluik bij customersegmenten (Adobe Commerce) is grondig aangepakt. Zo is er nu een optie om realtime checks af te zetten.
- Voor het bouwen van headless applicaties voorziet Adobe graphql endpoints. Voortaan kan je deze endpoints nog sneller maken.
- Het leegmaken van de full page cache tijdens het afhandelen van een order gebeurt op een intelligentere manier. Vroeger verdwenen wel eens pagina’s onterecht uit de cache. Nu zal dit enkel gebeuren als een product van status verandert.
- De prijsindexer zorgde er wel eens voor dat producten tijdelijk uit de catalogus verdwenen. In de nieuwe release is dit opgelost.
- Het 'setup:upgrade' commando - om de databank bij te werken – is sneller gemaakt waardoor de maintenance tijd (tijd waarin een site niet bereikbaar is tijdens deploys) lager zal zijn.
- De product list widget is geoptimaliseerd. Pagina's die deze widget gebruiken (vaak de homepagina) zouden nu sneller moeten laden.
- De zoekfunctionaliteit is aangepast. Als een gebruiker bijvoorbeeld gaat zoeken op meerdere woorden, zou dit nu betere zoekresultaten moeten geven.
Benieuwd naar de andere highlights van deze upgrade?
Lees er de release notes op na via:
- Magento Open Source:
Magento Open Source 2.4.6 release notes
- Adobe Commerce:
Adobe Commerce 2.4.6 release notes
Hoe je veel voorkomende B2B uitdagingen kan tackelen met Pimcore
Bij heel wat B2B klanten introduceerden we ondertussen Pimcore als oplossing voor een aantal typische uitdagingen bij specifieke B2B-activiteiten. We geven je alvast zeven veel voorkomende uitdagingen die we kunnen tackelen met een PIM-systeem.
1. Beheer van een groot aantal attributen
Heel vaak zien we dat men honderden verschillende attributen over de volledige product database heen beheert. Het gaat hierbij dan om verschillende types data, zoals gewone tekst, cijfers, maar ook relaties en automatisch gecalculeerde attributen. Zelfs als er maar een 1000-tal producten te beheren zijn, wordt het – net door dit groot aantal attributen – vaak een complex gebeuren.
Pimcore is een flexibel en schaalbaar systeem waardoor je al deze attributen op één plaats kan beheren. Er is zelfs geen limiet op het aantal attributen waardoor Pimcore niet alleen interessant is als PIM maar ook breder, als MDM systeem.
2. Datakwaliteit
De mate waarin de attributen zijn verrijkt met data bepaalt de datakwaliteit.
Pimcore biedt rapportage aan die snel inzicht geeft in bijvoorbeeld ‘data completeness’ van marketing data, technische data, vertalingen, images, etc.
Daarnaast zijn er ook heel wat out-of-the box functionaliteiten die het voor de productmanagers makkelijker maakt om volledige, kwalitatieve data te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is de grid view die alle producten in lijstvorm weergeeft, vergelijkbaar met een Excelsheet. Elke gebruiker kan in deze view de kolommen (attributen) aanpassen die voor hem/haar relevant zijn. Vervolgens kan men verder met het sorteren, filteren, bulk changes en inline editen om eenvoudige data van die producten die men met data wil verrijken verder te bewerken.

3. Beheer van heel veel verschillende talen
Er zijn klanten die hun productdata in tot wel verschillende 22 talen verrijken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld ook om talen die afgestemd zijn op bepaalde regio’s zoals Belgisch-Frans, Canadees-Frans, Frans-Frans, etc.
Pimcore biedt een 850-tal talen aan en gaat naar lokalisatie toe heel ver. Via tools zoals een workflow kan men de verrijking van deze vertalingen in een gestructureerd proces ondersteunen. Daarnaast biedt Pimcore ook integraties aan met vertaalsoftware en is er standaard de mogelijkheid om data in XLIFF formaat te exporteren en importeren. XLIFF is een gekend formaat voor vertaalsoftware waardoor vertaalbureaus kunnen werken met een vertaaldatabank.
4. Data importeren vanuit verschillende bronnen (vooral retail)
Een PIM dient vaak als een centrale verzamelplaats voor allerlei data. Die data kan men op verschillende manieren en in verschillende formaten, al dan niet automatisch, aanleveren aan Pimcore. Dit vereenvoudigt het proces van het verzamelen en samenvoegen van data aanzienlijk.
5. Delen van productinformatie met andere bedrijven
Vaak wensen klanten hun verzamelde data te ontsluiten naar andere bedrijven zodat zij er op hun beurt mee aan de slag kunnen.
Pimcore stelt hiervoor mogelijkheden als API, file exports, XML-feeds, portals, etc ter beschikking. De introductie van de gloednieuwe datahub (vanaf versie 6.6) gaat nog een stap verder. Een gebruiker kan er volledig autonoom data delen. Je bepaalt zelfs via welk formaat je welke data ter beschikking stelt.
6. Data consistentie
In een omni-channel verhaal is het vaak een uitdaging om elk kanaal van consistente data te voorzien. Door alle data en alle data verrijkingsprocessen te centraliseren in Pimcore en deze vervolgens als ‘single-source-of-truth’ te gebruiken blijf je consistent over alle kanalen heen.
7. Data moet voldoen aan standaarden zoals ETIM en GS1
ETIM en GS1 zijn industrie-standaarden om informatie over producten uit te wisselen. Pimcore beschikt dan ook over integratiemogelijkheden om data op te halen bij ETIM & GS1. Hierdoor kan men processen, zoals bijvoorbeeld het automatisch genereren van barcodes, maar ook visualisaties eenvoudig implementeren. Het datamodel is ook afstembaar op de data die bijvoorbeeld GS1 vereist om zo eenvoudig compliant te zijn.
Studio Emma is GS1 partner en kan je daarom ook begeleiden bij een GS1 compliancy traject. En wie weet welke nieuwe features Pimcore 11 nog met zich meebrengt. Genoeg stof vermoeden we om binnenkort een nieuwe editie van een Pimcore Morning Session te organiseren. Stay tuned!
Vragen over een van deze topics? Aarzel niet om ons te contacteren!