2021-12-08 | Stijn Vansteenhuyse

Studio Emma, enthousiaste partner van GS1 Belgium & Luxembourg

Bij Studio Emma zijn we ervan overtuigd dat data standaardisatie alleen maar aan belang zal winnen. Omdat we steeds de ambitie hebben om nog betere oplossingen aan te bieden zijn we het partnership aangegaan met GS1.

Tags:

Studio Emma

Bij Studio Emma zijn we ervan overtuigd dat data standaardisatie alleen maar aan belang zal winnen. Omdat we steeds de ambitie hebben om nog betere oplossingen aan te bieden zijn we het partnership aangegaan met GS1. Door deze partnership zetten we in op duidelijke standaarden voor het opslaan, verrijken en distribueren van data tussen verschillende handelspartners. Dit van retailers tot grote producenten en leveranciers.

Het verhaal van GS1

GS1 Belgium & Luxembourg is een neutrale en not-for-profit ‘Global Standards’ organisatie. Het is hun missie om een efficiëntere keten van communicatie te creëren door het aanbieden van globale standaarden. Dit zowel voor de identificatie, alsook voor het vastleggen en delen van gegevens. Op die manier brengen ze al bijna 40 jaar retailers (zoals supermarkten, bouwmarkten, kledingwinkels, …), ziekenhuizen, leveranciers en logistieke dienstverleners bij elkaar.

Als onderdeel van de wereldwijde GS1 organisatie is GS1 Belgilux het gewoon om te werken met organisaties van alle types en groottes. Bewijs daarvan zijn de ruim 7500 Belgische en Luxemburgse bedrijven die op vandaag zijn aangesloten op het netwerk en gebruik maken van de GS1 standaarden.

Waarom gebruik maken van standaarden voor communicatie?

Standaardisatie kan je het best vergelijken met een gesproken taal. Als je niet dezelfde taal spreekt kan er verwarring ontstaan, dit met de nodige frustraties tot gevolg. Wanneer je communiceert in een gemeenschappelijke taal die beiden beheersen dan ga je elkaar beter begrijpen en zal de communicatie vlotter verlopen.

De basis van dit alles ligt in duidelijke afspraken tussen handelspartners. Zij moeten eenduidig van elkaar weten op welke manier ze gaan communiceren, hoe ze producten uniek kunnen identificeren, welke eigenschappen en bijhorende waarden ze gaan uitwisselen, welke mediabestanden bij het product horen… GS1 biedt op al deze vragen een antwoord.

De voordelen van data-uitwisselingen via GS1

Door de adoptie van de GS1 standaarden kies je ervoor om samen met 7500 bedrijven in de BELUX te gaan voor eenheid van data communicatie. Gedaan dus met het opmaken van Excel lijsten a la tête du client die je vervolgens één per één moet doorsturen. Gedaan ook met het ontwikkelen van 10-tallen verschillende protocollen om met elke handelspartner data uit te wisselen. Met GS1 kies je voor één centraal datadistributie platform, minder fouten, groter gebruiksgemak en vooral  het besparen van kostbare tijd.

Een nieuw product op de markt brengen? GS1 voorziet reeds de datastructuur, gedaan dus met nadenken over welke eigenschappen van belang zijn. Na het aanvullen van je data ben je vervolgens één sync verwijderd om jouw productinformatie te verspreiden op het Globald Data Synchronization Network (GDSN). Dit netwerk van 60 000 bedrijven kan vervolgens beroep doen op de data van jouw nieuw product. Een directe win dus op vlak van time-to-market.

Creëer een win-win in combinatie met Pimcore

Pimcore is een krachtige open source tool waarbij je dankzij PIM (Product Information Management) productinfo zoals foto’s, video’s, technische fiches, teksten en vertalingen kan beheren. Het implementeren van een goede PIM-oplossing is een investering maar die komt met vele voordelen. Data consistentie, automatisatie en standaardisatie zijn daarbij misschien wel de belangrijkste.

Een partnership zoals met GS1 in combinatie met Pimcore is daarom een echte win-win. Communicatie wordt vereenvoudigd en Pimcore zorgt voor een flexibelere manier van datamodellering zodat elk datamodel afgestemd kan worden op GS1.

GS1 is bovendien niet de enige die standaarden voor communicatie ontwikkelt. Voor onze klant ETAP werd gebruik gemaakt van ETIM, de internationale classificatie standaard voor technische producten, omdat hun oplossingen beter aansluiten bij de markt en sector van ETAP.

Vragen over standaarden voor communicatie of databeheer in het algemeen? Contacteer ons en dan kijken we samen volledig vrijblijvend wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.