Roularta Media Group

Magento: onmisbare learnings in aanloop naar het ultiem leesplatform van Roularta Media Group

Mediabedrijven worden steeds meer databedrijven en staan voor grote digitale uitdagingen. Inzichten over de behoeften en gedragingen van de consument zijn hierbij cruciaal. Ook  Roularta, het gekende mediabedrijf, zit volop in een transformatieproces. Om de ins and outs van hun klanten te ontdekken, kiezen ze voor een interactieve aanpak met de focus op resultaat. Een onderdeel van deze strategie is het miniproject mijnmagazines.be, een soort leeskiosk voor het ganse gezin. Studio Emma, al jarenlang partner van RMG, ontwikkelde voor dit platform de check-out. Mijnmagazines.be werd een succes en leverde een boel insights op voor de grote vervolgstap, de Roularta One App: de Spotify voor tijdschriften. 

Minimum Valuable Products als basis voor innovatieve groei

In plaats van de focus te leggen op de verkoop van individuele abonnementen probeert Roularta nu de ultieme leeservaring te creëren voor het hele gezin. Deze nieuwe visie brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat klanten op een intuïtieve manier kunnen navigeren tussen de verschillende merken? Hoe bewaak je de identiteit van je merken? Het zijn maar enkele vragen die het pad naar een ruim digitaliseringsproces binnen Roularta, en mediabedrijven in het algemeen, moeten opengooien. Om snel de juiste inzichten te krijgen, worden MVP’s opgezet of Minimum Valuable Products: aan de hand van een vaste deadline en focus op het minimum wordt een zo goed mogelijk eindproduct opgeleverd waarmee assumpties snel in de praktijk afgetoetst kunnen worden.

Toen Covid toesloeg, leek dit het perfecte moment om mijnmagazines.be op te zetten. Roularta brengt actualiteit en duiding via Knack en Trends, maar ook inspiratie via hun women brands, Libelle, Flair, enz. Wat als ze dit alles nu eens zouden samenbrengen in het ultieme leesplatform? Daarbij wilden ze inspelen op de leeservaring van het ganse gezin (en minder op het individuele abonnement van een lezer). Roularta had hierbij het voorstel om in drie weken live te gaan en de campagne vier weken te laten lopen. Tegen dan, dachten ze, is de coronacrisis voorbij en hoopten ze voldoende inzichten te hebben om in een volgende stap, hun digitale leesplatform verder te verfijnen. Een soort Spotify app, maar dan voor magazines op basis van een persoonlijk gezinsprofiel

fluidimg

Geoptimaliseerde checkout bedient klant op zijn wenken

Op Mijnmagazines.be kan iemand een abonnement bestellen voor een tijdschrift naar keuze en krijgt hij daarbovenop meteen ook digitale toegang tot de andere magazines. Deze digitale leeskiosk moest vooral heel gebruiksvriendelijk zijn met de nadruk op een goede leeservaring. Het moest ook zo complexloos mogelijk zijn en een intuïtieve manier van navigeren tussen de verschillende merken bevorderen. De deadline was strikt: live in drie weken!

De frontend werd volledig van scratch opgebouwd en ontwikkeld door Roularta zelf, op basis van hun eigen systeem. Het design/UX werd uitgewerkt door littlemissrobot.comStudio Emma optimaliseerde de bestaande check-out. Wanneer een product wordt afgerekend, volgt immers nog een cruciale naverwerking. De klant moet namelijk een mailtje ontvangen dat hem direct toegang geeft tot het digitaal leesplatform.

Men had gerekend op 1000 bestellingen. Het werden er 10.000. Het mooie aan digitaal is dat je een directe interactie hebt met je publiek. Door hun lees- en koopgedrag vertellen ze als het ware wat ze willen. Niet alleen de jongere doelgroepen, maar ook voor ouderen is het lezen via tablet of smartphone tegenwoordig gemeengoed. Via deze campagne werden dus een heleboel hypotheses bevestigd of in de kiem gesmoord.

Magento: allround architect 

Door de strikte deadline en de samenwerking met verschillende partijen trad Studio Emma op als een flexibele partner. Bij een dergelijk transformeringsproces weet een bedrijf vaak niet waar het heen evolueert. Heel hun business verandert mee en dan is het fijn dat ze een partner hebben die dat allemaal begrijpt. Studio Emma gaat zo’n project dan ook niet uit de weg. De spil is steeds Magento, die optreedt als de architect van het verhaal. Studio Emma helpt ervoor zorgen dat de zaken goed in mekaar zitten. Dankzij de jarenlange samenwerking kennen ze de ins & outs en kunnen ze snel schakelen.

Heb je ook nood aan expertise op maat voor de uitwerking of de realisatie van een e-commerceproject? Kom langs en vertel het ons! We verrassen je ongetwijfeld met een oplossing die werkt.