Uitdaging

Roularta bouwt haar sterke merken verder uit door line en brand extensions op te zetten. Er worden bijvoorbeeld speciale producten aangeboden die het merk ondersteunen, zoals het aanbieden van een e-reader voor het merk Knack tegen een aantrekkelijke prijs. De huidige website ondersteunt echter niet meer de strategie van Roularta: namelijk meer groei genereren.

 

Zo nemen in de huidige website sommige campagnes veel tijd in beslag, of kunnen ze zelfs niet worden uitgevoerd. Ook is de checkout-funnel niet geoptimaliseerd en is de webshop niet mobiel vriendelijk. Door in de nieuwe website de klant centraal te stellen, de sales funnel te optimaliseren en een flexibele oplossing te voozien waarmee de marketing afdeling snel op kansen kan inspelen, verwacht Roularta hun strategie te kunnen gaan realiseren.

Resultaat

De bestaande line extension webshops zijn gemigreerd naar het nieuwe platform. Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe line extension webshops opgezet. Er zijn op heden in totaal 18 Magento shops actief. Nieuwe shops kunnen eenvoudig opgezet worden. Onlangs werden een aantal magazines overgenomen van Sanoma en het migratietraject voor deze magazines is vlot verlopen.

 

Het optimaliseren van de line extensions shops heeft voor een belangrijke efficiëntie slag gezorgd, en maken nu integraal deel uit van de verkoopkanalen van Roularta. Bovendien is er de mogelijkheid voor de werknemers om tegen een gereduceerd tarief producten aan te kopen. Ook deze speciale bestellingen worden op efficiënte wijze afgehandeld - niet onbelangrijk voor een bedrijf met meer dan 1000 werknemers. 

Oplossing

De oplossing voor bovenstaande uitdagingen is een website die een aantal specifieke features voor line extensions integreert. Als uitgangspunt is er voortgebouwd op het bestaande platform van abonnementen.be (zie case), waardoor veel gewenste functionaliteiten reeds beschikbaar zijn. Zo is een integratie met het ERP-systeem en het betaalsysteem reeds beschikbaar.

 

Een belangrijke doelstelling is om de marketing afdeling meer slagkracht te geven. Om dit te realiseren is een templatesysteem ontwikkeld zodat de campagnes zonder tussenkomst van de design- of IT-afdeling gemakkelijk opgezet kunnen worden. Landingspagina's (dit zijn pagina's over het product waar potentiële kopers op terecht komen, na getriggerd te zijn door een e-mail, banner of dergelijke) worden via een templatesysteem gemakkelijk opgezet, waarbij geen tussenkomst van de design- of IT-afdeling vereist is. Dit templatesysteem ondersteunt verschillende lay-outs, waardoor zonder technische kennis een look and feel kan gegeven worden die past bij de campagne. bovendien kan voor een campagne voor een bijpassend kleurenpallet gekozen worden. Een blauw-achtige campagne krijgt dan ook andere call-to-action kleuren dan bijvoorbeeld een bruine campagne. Dit opnieuw om de look en feel van de campagne te ondersteunen. 

 

Daarnaast werd een check-out op maat ontwikkeld om een optimale conversie te bekomen. Gezien het vaak gaat om eenvoudige aankopen, werd gekozen voor een one-page-checkout, zodat via één enkele pagina zonder overbodige muisklikken afgerekend kan worden.

Om de klantenrelatie optimaal te houden, dient het voor de klant duidelijk te zijn wat de actuele beschikbaarheid van het product is. Campagnes kunnen in volledig beheer zijn van Roularta, maar evengoed wordt samengewerkt met een partner die zelf de voorraad beheert. Om deze verschillende scenario's te kunnen ondersteunen, is een systeem voor flexibel voorraadbeheer noodzakelijk. Hiervoor is een integratie met het ERP-systeem van Roularta voorzien, waarmee verschillende voorraadsystemen kunnen verbonden worden. Afhankelijk van het product, kan gemakkelijk ingesteld worden op welke wijze de voorraad beheerd wordt (via een ERP-systeem of rechtstreeks via de Magento webshop).