Uitdaging

Blokker heeft een B2C pop-up outletformule gelanceerd. Dit maakt onderdeel uit van hun nieuwe strategie waarbij het assortiment vernieuwd wordt. Een deel van de typische Blokker producten worden verkocht tegen sterk verlaagde prijzen.

 

Voor deze formule worden panden gebruikt die al enige tijd leeg staan en werden omgevormd tot pop-up stores. Ondertussen wordt er gewerkt aan de upgrade van bestaande Blokkers naar het nieuwe winkelconcept. De verwachting is dat de pop-up stores na een aantal maanden zullen verdwijnen.

 

Dit concept dient door een speciale webshop ondersteund te worden, waarbij klanten hun producten online kunnen reserveren. De webshop mocht geen kopie zijn van de huidige blokker.be, maar men streeft echt een outlet concept na.

 

Een belangrijke uitdaging was de doorlooptijd. De maximale doorlooptijd voor de ontwikkeling was slechts zes weken. Dit is een strakke deadline, zeker als je in ogenschouw neemt dat een gemiddeld e-commerce traject minimaal 3 maanden in beslag neemt.

Resultaat

In de eerste week is er een mini website ontwikkeld waarmee de werking van het concept werd toegelicht en de lancering werd aangekondigd. Vervolgens is er binnen de gestelde deadline de uiteindelijke outlet webshop opgeleverd. Deze webshop beschikt over een hoge afwerkingsgraad, een ruim assortiment (meer dan 5K producten) en oog voor detail. De webshop is laagdrempelig. De klanten hoeven pas bij het ophalen van de reservering te betalen en kunnen een reservering, zondere opgave van reden, op elk moment annuleren. 

 

Voor de naverwerking is er een uitgebreide workflow geïmplementeerd. Na een reservering ontvangt de klant een bevestigingsmail en de outlet store een notificatie. Zodra de goederen opgehaald kunnen worden, ontvangt de klant een notificatie per e-mail. Vervolgens heeft de klant 7 dagen tijd om zijn reservering af te halen. Elke 2 dagen ontvangt hij hierover een reminder. Als de klant na de zevende dag zijn bestelling niet heeft afgehaald wordt de reservering automatisch geannuleerd. Uiteraard blijft de klant altijd welkom in de winkel. Blokker hoopt via deze laagdrempeligheid heel wat klanten te kunnen activeren. Bij succes zal dit outlet concept zeker een vervolg krijgen. De webshop is schaalbaar en kan voor heel veel andere outlet concepten in de toekomst ingezet worden.

Oplossing

De webshop is gemaakt op basis van Magento 2.2.6. Elke outlet store beheert een eigen voorraad. Het is de bedoeling dat de klant een winkel bij hem in de buurt selecteert. Aan de hand van deze selectie zal de lokale beschikbaarheid van de producten getoond worden. Als een klant geen selectie heeft gemaakt dan kan toch het volledige assortiment bekeken worden en de beschikbaarheid per outlet store geraadpleegd worden. De pop-up stores liggen in de buurt van de reguliere Blokker winkels. Middels deze lokale kortingsacties wil Blokker ook meer klanten naar de reguliere winkels aantrekken, zodat ook nadien de klanten de Blokker winkels weer weten te vinden. 

 

Om het outlet concept te benadrukken, wordt er gewerkt met de traditionele kortingsbollen en wordt er een gevoel van urgentie gecreëerd door via countdown tellers te tonen dat de kortingen tijdelijk zijn. Op de homepage en speciale outlet pagina’s kunnen bepaalde campagnes extra in de kijker gezet worden. 

 

Blokker voert op basis van een campagne kalender campagnes uit. In week 3 zou er bijvoorbeeld een korting van 30% kunnen gelden voor alle elektra producten in Kuurne. In Magento kan zo’n campagne ingepland worden, zodat de campagne automatisch op de ingeplande dag verschijnt. De campagnes zullen voornamelijk door één persoon beheerd worden. Door met scheduling te werken blijft de applicatie beheersbaar en kan op voorhand de content al ingevoerd worden.