De PIM uitdaging bij Spot Buy Center | Studio Emma - Magento & Pimcore development

Spot Buy Center is een B2B serviceprovider die zijn klanten (grote bedrijven met meer dan 1000 werknemers) voorziet met een platform om het volledige aankoopproces te managen (tail spend management). In dit platform kun je als klant rondsnuisteren in een grote catalogus met producten van leveranciers die spot buy center aanbiedt (onder meer Neuhaus, Coolblue, Lyreco, Ikea...) en kunnen bestellingen geplaatst worden. Dankzij het platform van Spot Buy Center dient slechts 1 ERP-integratie georganiseerd te worden (i.p.v. een ERP-integratie per leverancier) en kunnen approval flows ingesteld worden bij het aankoopproces. Als gevolg heeft de klant veel meer controle over de aankopen binnen hun bedrijf.

 

Uitdaging

Spot Buy Center stond voor een drieledige uitdaging.

Ten eerste had men een systeem nodig om de productdata van leveranciers en de klantspecifieke catalogus in te beheren. Extra uitdagingen hierbij waren de volgende. Enerzijds bieden de leveranciers productdata op hun eigen manier aan (via een XML-file, via een API...), dus het systeem moest in staat zijn om op verschillende wijzen te importeren. Anderzijds moest de zichtbaarheid van leveranciers, categorieën en producten naar wens van de klant geconfigureerd worden.

Ten tweede had Spot Buy Center een systeem nodig om klantspecifieke prijzen in te beheren.

Als laatste was het een uitdaging om de productdata die beheerd wordt in het systeem, alsook de klantspecifieke prijzen, performant aan te bieden aan hun platform.

De uitdaging voor Studio Emma zat er in samen te werken met niet-technische profielen, waardoor van Studio Emma een adviserende rol op hoog professioneel niveau werd verwacht in het volledige traject.

Oplossing

Studio Emma bood Pimcore aan als oplossing voor de eerste uitdaging van Spot Buy Center, namelijk een systeem om de productdata van leveranciers en de klantspecifieke catalogus in te beheren. Om tegemoet te komen aan de extra uitdaging (de verschillende importeringswijzen van data) werd gebruik gemaakt van de gebruiksvriendelijke importmodule van Pimcore.

Als systeem om klantspecifieke prijzen in te beheren, de tweede uitdaging van Spot Buy Center, heeft Studio Emma een prijzendatabank (op basis van MySQL) ingericht.

De oplossing voor de derde uitdaging, namelijk een goede performantie, bestond erin om in de technologische architectuur een onderscheid te maken in de velociteit van de data. Met andere woorden, snel bewegende data (realtime klantspecifieke prijzen) differentiëren van de traag bewegende data (productinformatie).

Technologisch vertaalt zich dit door de productdata aan te bieden via Elastic Search en de prijzen via een aparte databank.

 

Resultaat

Het resultaat dat Studio Emma bracht aan Spot Buy Center was een totaal architectuur die focust op performantie en flexibiliteit.

  • Zo is er een volledig ingericht PIM systeem, namelijk Pimcore, gefocust op de import en beheer van producten afkomstig van verschillende leveranciers.  
  • Een performante Elastic Search instantie die gevoed wordt door Pimcore en de data vervolgens aanbiedt aan de extern ontwikkelde catalogus. Deze houdt rekening met de restricties die per klant instelbaar zijn in Pimcore.
  • Een pricing database voorzien van klantspecifieke prijzen. Deze houdt rekening met fees die Spot Buy Center aanrekent, kortingen op categorieën, afspraken rond verzendkosten...

Heb je net zoals Spot Buy Center een complexe PIM uitdaging? Wie weet kan Studio Emma jou verder helpen. Neem gerust even contact op!