Roularta Media Group

De online abonnementenservice van de beursgenoteerde multimediagroep, Roularta Media Group (RMG) kreeg een grondige facelift en werd niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de medewerkers achter de schermen een efficiënte gebruikerstool.

Studio Emma is geen gewone leverancier, maar een partner die meedeint op onze flow.

De online abonnementenservice van de beursgenoteerde multimediagroep, Roularta Media Group (RMG) kreeg een grondige facelift en werd niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de medewerkers achter de schermen een efficiënte gebruikerstool. Studio Emma zorgde voor de ontwikkeling en uitwerking van www.abonnementen.be, promotie.abonnementen.be en de Franstalige tegenhangers abonnements.be en promotion.abonnements.be, uiteraard allemaal gestoeld op het Magento-platform. Ondertussen wordt nog steeds verdergewerkt om de abonnementenservice verder te finetunen en zit er al een vervolgproject in de pipeline.

De wensen

RMG wou haar online abonnementenservice een serieuze upgrade geven. Het platform werd als het ware in een ander tijdperk ontwikkeld en dat liet zich meer en meer merken. RMG had dan ook een waslijst met doelstellingen klaar waaraan de vernieuwde abonnementenservice moest voldoen.

In eerste instantie moest de webwinkel responsive gemaakt worden en een betere look & feel krijgen. Het beheren en onderhouden van de oorspronkelijke abonnementensite was tot nu toe een heel arbeidsintensieve taak. Daarenboven waren steeds heel wat verschillende afdelingen hierbij betrokken. Dat moest eenvoudiger. “Elke campagne of actie die op de site werd geplaatst, was steeds een nieuwe ontwikkeling en moest steeds van nul opgemaakt worden”, verduidelijkt Griet Vereecke, IT Project Manager. De nieuwe site moest nu de nodige flexibiliteit garanderen waardoor de afdeling Direct Marketing zelf hun campagnes snel en met het gewenste design kunnen opzetten. Verder moest een volledige 2-way integratie tussen de websites en het backoffice abonnementensysteem van Roularta opgezet worden. Tenslotte was een verhoogde gebruiksvriendelijkheid en klantenservice voor de abonnee een absolute must.

Een ‘proof of concept’ gaf ons inzicht in de opbouw van de module.

 

Roularta abonnementenservice mobile application

Uitgebreide voorstudie

RMG is heel zorgvuldig te werk gegaan bij het uitzoeken van een partner voor dit project. “Wij hadden al een volledig lastenboek opgemaakt en zelf een case opgesteld waarvan we een demovoorstelling wensten te zien.”, vertelt Griet. “Vervolgens hebben we gevraagd een ‘proof of concept’ op te maken. Voor ons was het immers ook belangrijk om inzicht te hebben in de opbouw van de nieuwe module. Dit om het eindproduct en alle mogelijke processen te begrijpen en optimaal te kunnen inzetten”.

Na nog een referentiebezoek werd de knoop uiteindelijk doorgehakt en besloot de mediagigant verder samen te werken met Studio Emma.

 

De opstartfase

Tijdens de opstartfase werden de verschillende mogelijkheden bekeken en werd gezocht naar de beste oplossing om het eindproduct zo efficiënt mogelijk op te bouwen. “Dit gebeurde op een heel high-level niveau en vrij snel waren we concreet bezig met de invulling”, zegt Griet. “Het moeilijkste was om alle verschillende systemen en processen te koppelen met het backofficesysteem”.

Het project

Om alle verschillende systemen en processen naadloos te integreren, waren heel wat verschillende afdelingen binnen RMG bij het project betrokken: Direct Marketing, het CRM-datacenter, de abonnementendienst, de boekhouding, nieuwe media en de IT-divisie.

Het project kan in principe herleid worden tot drie grote clusters die de grootste werken omvatte, namelijk het abonnementenbeheer, de promoties en de abonnementenaankopen.

Design abonnementenservice Roularta Media Group

Abonnementenbeheer

Dankzij een maatwerkkoppeling worden alle abonnementen voortaan vertoond via de webshops die gebaseerd zijn op het Magento-platform. De abonnementen zelf worden immers buiten Magento beheerd. Vooraleer de abonnementen gepubliceerd worden via de webshops kunnen ze voor publicatie eerst offline bekeken worden, zodat men de info indien nodig nog kan aanpassen voor ze online geplaatst wordt.

Promoties

Voor promotionele aanbiedingen kan niet alleen het design aangepast worden, maar is het ook mogelijk om aanbiedingen te personaliseren en volledig af te stemmen op de klant, wat de kans op conversie aanzienlijk verhoogt. Er werden meer dan tien verschillende basiscampagnes ontwikkeld die telkens kunnen hergebruikt worden door gewoon de configuratie en de stylesheets aan te passen.

Aankoop abonnementen

Het aankoopproces van een abonnement kent heel wat verschillende scenario’s waardoor het er hier vooral op aankwam om prioriteit te geven aan de gebruiksvriendelijkheid voor de klant. Zo werd de check-out opgedeeld in drie verschillende stappen waarbij de klant bijvoorbeeld in één stap zijn bestelling kan plaatsen.

Na de aankoop volgt nog een belangrijk ‘after sales’-proces. Klanten met een digitaal abonnement kunnen na aankoop bijvoorbeeld meteen hun abonnement activeren.

Design

Vooral de usability stond centraal bij het bepalen van het design van de website.

Voor het grafisch ontwerp van de abonnementensites was het concept voor het design in globale lijnen al uitgetekend. Niet enkel de stijl, maar vooral de ‘usability’ stond centraal in het bepalen van de look & feel van de website. Verder moest rekening gehouden worden met de verschillende structuren zoals een aanbieding, een abonnement of een product dat steeds een aparte opmaak vereiste. Er werden templates voorzien in verschillende varianten zodat de DM-afdeling nu heel makkelijk campagnes kan opzetten zonder dat de volledige website moet geherstructureerd worden.

Tracking Roularta Voorbeeld

Tracking

Om de klant in de toekomst nog beter te kunnen bedienen, werd een webtracking opgezet met Google Analytics Ecommerce en Selligent Behaviour Targetting. Zo kan men aan de hand van deze resultaten aanpassingen aanbrengen om de ‘customer journey’ nog verder te optimaliseren.

De samenwerking

“We hadden van in het begin een goed gevoel bij Studio Emma. Het klikte met het team en de aanpak van Studio Emma leunt sterk aan bij de onze”, meent Griet. “We krijgen geen verkooppraatjes, maar duidelijke antwoorden op onze vragen. Ze leven zich makkelijk in in onze problematiek en gaan heel concreet te werk. Onze samenwerking gaat veel verder dan enkel het aanleveren van het technisch platform met de bijhorende vakkennis. Ze deinen mee op onze flow. Ze bekijken alles heel kritisch en nemen hun adviserende rol op, waarbij ze toch rekening houden met de wensen of verzuchtingen van de klant. Alle neuzen staan in dezelfde richting waarbij iedereen meedenkt en streeft naar hetzelfde einddoel”.

Alle neuzen staan in dezelfde richting waarbij iedereen streeft naar hetzelfde einddoel.

Design voor abonnementenservice van Roularta Media Group

The sequel

De webshops worden nu nog verder ontwikkeld en met onder andere ‘line extensions’ - een website exclusief voor abonnees die de mogelijkheid krijgen om producten te kopen aan een lagere prijs - is een vervolgproject al een feit. Het gaat om een e-commercemodule die kan ingeschakeld worden bij verschillende abonnementen en die sterk gelinkt is aan de bestaande voorzieningen. RMG kan hiervoor opnieuw rekenen op Studio Emma die voor de verdere ontwikkeling en de nodige support zal instaan.