Zelfbouwmarkt & Pimcore

Met Pimcore krijgt Zelfbouwmarkt de talrijke mogelijkheden van een vooruitstrevend content- en assetmanagementsysteem.

E-commerce: ready, set, go!

Zelfbouwmarkt opende in 1980 voor het eerst hun deuren en evolueerde al snel naar een speciaalzaak met persoonlijk advies voor producten inzake bouwen, verbouwen en totaal interieurdecoratie. Zelfbouwmarkt staat bekend om zijn uitgebreid en kwalitatief assortiment aan scherpe prijzen, maar ook voor de professionele adviesverlening van vakkundige adviseurs. Ze brengen zeven speciaalzaken onder één dak in Ninove.

Een oproep van Wouter Torfs om de e-commerce binnen België te houden, deed Zelfbouwmarkt uit de startblokken schieten. Stijn Desmet (Commercieel Directeur Zelfbouwmarkt): “De markt evolueert sterk en dat voelden we. We beseften dat het tijd was om de kaart van e-commerce te trekken en ons steentje bij te dragen.” Daar de allerbeste service aanbieden een top prioriteit is voor Zelfbouwmarkt, was het online aanbieden van producten en advies verlenen een logische volgende stap.

Naast een goede dienstverlening, werd het ook tijd een breder publiek aan te spreken. Stijn: “Waar we met onze fysieke winkel in Ninove vooral focussen op de doe-het-zelvers in Vlaanderen, kunnen we met een webshop ook Nederland, Luxemburg en Frankrijk gaan targetten.”

De markt evolueert sterk en dat voelden we. We beseften dat het tijd was om de kaart van e-commerce te trekken en ons steentje bij te dragen.

De eerste bouwstenen… Meerdere doelstellingen in 1 systeem

Met behulp van van een goede referentie van een andere Studio Emma klant, kwam Zelfbouwmarkt in contact met Studio Emma. Na een aangename kennismaking werd besloten de handen in elkaar te slaan.

De focus lag in een eerste fase op twee zaken. Enerzijds het hebben van een online catalogus voor de klant, en anderzijds hun adviserende rol ook online doortrekken. In een aantal verkennende gesprekken werd duidelijk dat dit project best in Pimcore kon gerealiseerd worden, gezien dit platform beide wensen kon vervullen.

Online catalogus

Op een degelijke wijze een catalogus weergeven is zowat het stokpaardje van Pimcore. Lien Lemberechts (Project Manager Studio Emma): “Pimcore is een tool die content op een mooie manier kan weergeven, wat ideaal is wanneer de klant een overzichtelijke online catalogus wenst.” Daarnaast is Pimcore een flexibel product information management systeem, wat ervoor zorgt dat het beheren van die online catalogus gemakkelijk is. Lien: “De extra troef van Pimcore voor Zelfbouwmarkt was in dit geval dus zeker ook gebruiksvriendelijkheid.”

Online catalogus

Stijn: “We staan bekend om onze expertise en bijhorende adviserende rol, en we vinden het erg belangrijk dit online door te trekken.” Het was met andere woorden een bijkomende uitdaging voor Studio Emma om deze rol in hun online verhaal te gaan vertalen.

Lien: “Met het content management systeem van Pimcore kan Zelfbouwmarkt op een gebruiksvriendelijke manier advies overbrengen aan de hand van blogposts, tips en tricks.  Gebruiksvriendelijkheid vertaalt zich in een voor Zelfbouwmarkt eenvoudig drag-and-drop systeem waarmee ze hun advies visueel mooi kunnen overbrengen naar de eindgebruiker.”

Voor de online catalogus is er een samenwerking tussen Pimcore en het ERP-systeem van Zelfbouwmarkt.

ERP integratie - Pimcore interface - Zelfbouwmarkt webshop

“Het ERP-systeem voedt Pimcore met productinformatie en foto’s. In Pimcore wordt die productinformatie verrijkt met extra productspecifieke informatie zoals specificaties, technische fiches, enzovoort. Alle informatie wordt in Pimcore gebundeld en weergegeven via de online catalogus”

Het ERP-systeem van Zelfbouwmarkt plaatst bestanden met alle productdata op de server van Studio Emma. Pimcore leest deze bestanden automatisch en maakt nieuwe producten aan of wijzigt bestaande producten op basis van die verkregen data uit het ERP-systeem. Deze verwerking van duizenden producten gebeurt op enkele minuten. Dezelfde synchronisatie loopt voor productmerken, productcategorieën, productafbeeldingen en productdocumenten (zoals een technische fiche of een handleiding).

Een stap verder… Meer dan een online catalogus

In een tweede fase besloot Zelfbouwmarkt echter verder te gaan dan het aanbieden van een online catalogus. Stijn: “Na de eerste succesvolle fase besloten we dat we klaar waren voor een volgende stap. Een effectieve webshop, waarin klanten zaken uit de online catalogus ook online kunnen aankopen, werd onze nieuwe uitdaging”.

Waar voorheen enkel productinformatie vloeide van het ERP-systeem naar Pimcore, werd ook een synchronisatie ingesteld vanuit Pimcore naar het ERP-systeem. De omgekeerde weg dus. Van zodra een klant een online bestelling afgerond heeft op de Pimcore website,  resulteert dit in een order. De order wordt vanuit Pimcore naar het ERP-systeem verzonden, waar de order als file wordt aangeboden. In het ERP-systeem zit een order export script om de bestelling verder te verwerken en af te handelen.

erp integratie in pimcore

Om hierop in te spelen, werd een slim keuzesysteem uitgewerkt in Pimcore die aan de hand van een aantal regels de leveringsmogelijkheden bepaalt. Bij een combinatie aan mogelijkheden krijgt de gebruiker zelf de keuze om een deel op te halen en een deel te laten leveren, of de volledige bestelling op te halen. Indien een aantal producten enkel kunnen worden afgehaald in de winkel of het magazijn, krijgt de gebruiker een duidelijke melding van deze producten. Deze keuze in leveringsmogelijkheid bepaalt het verder verloop van de check- out, zoals de bepaling van de verzendkosten. Het resultaat is dat de klant alle informatie heeft over de leveringsmogelijkheden en via een duidelijk overzicht hierin een keuze kan maken.

front end screenshots - eshop Zelfbouwmakrt

“Weinig webshop bouwers hebben zoveel ervaring in retail. Studio Emma is voor ons een sterke technische e-commerce partner waarbij prijs en kwaliteit in mooi evenwicht met elkaar staan”

Toekomstplannen

De samenwerking tussen Studio Emma en Zelfbouwmarkt is echter nog lang niet op zijn einde. In het najaar van 2018 en in 2019 staat heel wat op de agenda. Men wil de klant beter begeleiden in verplichte en optionele bijverkopen die bij een aankoop horen. Daarnaast wil men de customer experience verbeteren door hun platform rond het account van de koper te optimaliseren. Als derde wil Zelfbouwmarkt vooruitgang boeken in de efficiëntie van hun online kortingspolitiek. Stijn: “Samen met Studio Emma als e-commerce partner willen we de wereld veroveren! Maar laten we starten in Europa.” (lacht).