Hand van mensaap bestelt een bananendoos op Fun webshop

“Vanaf dag één stapten ze mee in ons verhaal wat resulteerde in een vlotte communicatie en samenwerking”. 

De samenwerking tussen vrijetijdsketen Fun(doo) en Studio Emma is er eentje die al een hele tijd bestaat. Fun(doo) deed voor het eerst beroep op Studio Emma in 2010 voor het bouwen van een webshop met Magento als dragend e-commerce platform. “Voor wat we wilden realiseren, was Studio Emma destijds de meest uitgelezen partner”, vertelt Sven De Waele van Fun(doo). “We voelden meteen dat we te maken hadden met een sterk team dat de materie beheerste”. “Vanaf dag één stapten ze mee in het verhaal, wat niet alleen zorgde voor een goede continuïteit, maar ook voor een vlotte communicatie en wisselwerking.”

Illustratie van jongeman die zwembad uitprobeert in Fun conceptstore

In 2013 opende Fun(doo) een conceptstore in Nevele waar klanten de producten van de verschillende stores konden bekijken of testen in de productkiosken en er meteen online bestellen.

Een uniek traject

Zwembadstore.be, een webshop met zwembaden en alle toebehoren was de eerste online shop, gebouwd op het Magento Enterprise platform, die gelanceerd werd door Fundoo. Het aantal stores die online live gingen, volgden zich in een heel snel tempo op.

In 2013 opende Fun(doo) een conceptstore in Nevele waar klanten de producten van de verschillende stores konden bekijken of testen in de productkiosken en er meteen online bestellen. 

Hiermee was Fun(doo) pionier van het concept ‘conceptstore’ in Vlaanderen. Het ganse online-gebeuren dat hiermee gepaard ging, was eveneens gestoeld op het Magento-platform en werd gerealiseerd door Studio Emma.

Eind 2013 volgde dan voor Fun(doo) de samenwerking met Fun, die zo’n dertig winkelfilialen heeft in gans Vlaanderen. Door deze joint venture kon Fun(doo) een totaalassortiment aanbieden van speelgoed en vrijetijdsartikelen. 

Ook in de online omgeving had deze samensmelting een grote impact. Zo werd een uniek multi-channel concept opgezet waarbij een geïntegreerd e-commerce platform werd gekoppeld aan de kassasystemen en het productbeheer. Een Pimsysteem zorgde op haar beurt voor het aansturen van het e-commerce platform enerzijds en offline acties anderzijds. 

Het project

Een waar huzarenstukje was het om het volledige Fun-platform met haar verschillende filialen, die elk een eigen voorraadbeheer hebben, te integreren in één e-commerce omgeving. Er is dus heel wat maatwerk aan te pas gekomen. “Het grootste voordeel van Pimcore en Magento is meteen ook hun grootste nadeel”, zegt De Waele. “Doordat alles ‘gecustomized’ kan worden, was het even zoeken welke features voor ons het meest interessant waren en welke al dan niet van toepassing waren. Gelukkig werden we hierin goed begeleid door het Studio Emma team. We konden immers niet terugvallen op een ‘best-practices’ voorbeeld, maar startten als het ware van een lege doos die volledig moest opgebouwd worden. Studio Emma dacht met ons mee om telkens de beste oplossing voor te stellen en dit zo kostenefficiënt mogelijk.”

“Doordat alles ‘gecustomized’ kan worden, was het even zoeken welke features voor ons het meest interessant waren en welke al dan niet van toepassing waren. Gelukkig werden we hierin goed begeleid door het Studio Emma team.”

Design

Voor de online stores van Fundoo werd destijds een basis ‘mock-up’ grafisch verder uitgewerkt door het designteam van Studio Emma. Het design werd zo opgevat dat elke online store in een zelfde stijl werd ontworpen, maar toch was afgestemd op de producten, waardoor het er uniek uitzag. “Bij elke lancering zagen we een lijn in het ontwerp, maar hadden we toch telkens een wauw-gevoel omdat het design zo goed aansloot bij het product”. 

Ook de lay-out van de kiosken in de winkels werden opgemaakt vanuit Magento. Hier stond een gebruiksvriendelijke interface centraal. Zo is gekozen voor extra grote knoppen en een touchscreenfunctie.

Toepassing van branding op de verschillende websites van Fun(doo)

Een nieuw jasje voor Fun

Na de samensmelting van Fundoo en Fun werd de huisstijl en het logo van Fun aangepast waardoor uiteindelijk ook de website in een nieuw kleedje werd gestoken. ‘We hadden op voorhand enkele wireframes gemaakt, die opnieuw door Studio Emma verder werden uitgewerkt.” Het resultaat is een gebruiksvriendelijke website met een duidelijke navigatie en een makkelijk customerspad bij aankoop van een product.

Weergave van checkout op smartphone

Nog meer nadruk op de beleving van de klant

In de toekomst wil men verder met twee webshops, namelijk www.fun.be en www.fundoo.be. Hierbij wil men blijven inzetten op het nog verbeteren en efficiënter maken van de technische infrastructuur met de focus op de shopervaring voor de klant. “We willen nog meer inspelen op de interesses van de klant door hen bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbiedingen te presenteren”, vertelt Sven De Waele. “ Ook willen we het klantenaccount nog meer op punt zetten door zoveel mogelijk informatie ter beschikking te stellen voor de klant en bijvoorbeeld een 360° view te koppelen aan de inloggegevens van de klant”. 

De samenwerking

“Studio Emma was aanvankelijk één van de weinige spelers in België die alle ins en outs van Magento kent en dat geldt eigenlijk nog steeds”, stelt De Waele. “Het contact is steeds heel nauw, direct en to the point. We werken samen met mensen die mee zijn met ons verhaal en pro-actief meedenken, ook op commercieel vlak. Op cruciale momenten, bijvoorbeeld bij een uitrol, zijn ze er en laten ze hun expertise voor zich spreken. De verwachtingen worden steeds ingelost. Studio Emma is aan een zelfde snelheid met ons meegegroeid waardoor we het gevoel hebben dat we steeds op een zelfde level zitten”. 

“Op cruciale momenten zijn ze er en laten ze hun expertise voor zich spreken”. 

Glimlachende legomannetjes bij de website van Fun

Hebt u ook een e-commerce project in gedachten?

Maak vrijblijvend een afspraak