erp en pimcore

E-commerce: ready, set, go!

Zelfbouwmarkt opende in 1980 voor het eerst hun deuren en evolueerde al snel naar een speciaalzaak inzake bouwen, verbouwen, sanitair en totaal interieurdecoratie. Zelfbouwmarkt staat bekend om zijn uitgebreid en kwalitatief assortiment aan scherpe prijzen, maar ook voor de professionele adviesverlening van vakkundigen. 

Een oproep van Wouter Torfs om de e-commerce binnen België te houden, deed Zelfbouwmarkt uit de startblokken schieten. Stijn Desmet (Commercieel Directeur Zelfbouwmarkt): "De allerbeste service aanbieden is een top-prioriteit voor Zelfbouwmarkt, dus het online aanbieden van producten en advies was een logische volgende stap".

Het werd het ook tijd een breder publiek aan te spreken. Stijn: “Waar we met onze fysieke winkel in Ninove vooral focussen op de doe-het-zelvers in Vlaanderen, kunnen we met een webshop ook Wallonië, Nederland, Luxemburg en Frankrijk gaan targetten.”

"De markt evolueert sterk en dat voelden we. We beseften dat het tijd was om de kaart van e-commerce te trekken"

Stijn Desmet - Commercieel Directeur Zelfbouwmarkt

Meerdere doelstellingen in 1 systeem

Dankzij een goede referentie van een andere Studio Emma klant, kwam Zelfbouwmarkt in contact met ons. Na een aangename kennismaking werd besloten de handen in elkaar te slaan. 

In een aantal verkennende gesprekken werd duidelijk dat dit project best in Pimcore kon gerealiseerd worden, gezien dit platform beide wensen kon vervullen:
 

De focus lag enerzijs het hebben van een online catalogus voor de klant

Lien Lemberechts (Project Manager Studio Emma): “Pimcore is, naast een tool die content op een mooie, gebruiksvriendelijke manier kan weergeven, ook een  flexibel product information management systeem, wat ervoor zorgt dat het beheren van die online catalogus gemakkelijk is.
 

Het was een bijkomende uitdaging voor Studio Emma om de expertise en adviserende rol van Zelfbouwmarkt in het online verhaal te gaan vertalen.

Lien: “Dankzij Pimcore kan Zelfbouwmarkt op een gebruiksvriendelijke manier advies overbrengen aan de hand van blogposts, tips en tricks.  Gebruiksvriendelijkheid vertaalt zich in een voor Zelfbouwmarkt eenvoudig drag-and-drop systeem waarmee ze hun advies visueel mooi kunnen overbrengen naar de eindgebruiker.”

"Het ERP-systeem voedt Pimcore met productinformatie. In Pimcore wordt die verrijkt met extra productspecificaties.
Dit alles wordt in Pimcore gebundeld en weergegeven via de online catalogus
".

Lien - Project manager Studio Emma

Naadloze integratie tussen Pimcore en het ERP-systeem van Zelfbouwmarkt

Het ERP-systeem van Zelfbouwmarkt plaatst bestanden met alle productdata op de server van Studio Emma. Pimcore leest deze bestanden automatisch en maakt nieuwe producten aan of wijzigt bestaande op basis van die verkregen data. Deze verwerking van duizenden producten gebeurt op enkele minuten. Dezelfde synchronisatie loopt voor productmerken, productcategorieën, productafbeeldingen en productdocumenten (zoals een technische fiche of een handleiding).

erp en pimcore

Vervolgens ontwikkelde Studio Emma ook de omgekeerde weg: een synchronisatie vanuit Pimcore naar het ERP-systeem.

Van zodra een klant een online bestelling afgerond heeft op de Pimcore website,  resulteert dit in een order. De order wordt vanuit Pimcore naar het ERP-systeem verzonden waar Zelfbouwmakrt de bestelling verder kan verwerken en afhandelen. 

Daarnaast is een synchronisatie met diverse rapporterings en marketing-automatisatietools, waardoor Zelfbouwmarkt zijn aanbod kan blijven optimaliseren naar de actuale wensen van de online klant.
 

 

Toffe features in het zelfbouwmarkt verhaal

Verplichte, aan te raden, en optionele bijverkopen

Zelfbouwmarkt wil de klant zo goed mogelijk begeleiden bij een aankoop. Zo zijn er vaak extra accesoires nodig om een volledige installatie van, bijvoorbeeld een badkamer te verzekeren. Hiervoor werd een handige feature ontwikkeld die die er voor zorgt dat de klant nooit onderdelen mist!

Flexibele keuze van levering

Lien: “Een uitdaging in dit e-commerce project was het uitwerken van de levermogelijkheden van Zelfbouwmarkt." Bij de aankoop van een product via de webshop, biedt Zelfbouwmarkt tal van levermogelijkheden:

  • ophalen in de winkel
  • ophalen in het magazijn
  • ophalen in een afhaalpunt
  • thuislevering
  • of een combinatie

Om hierop in te spelen, werd een slim keuzesysteem uitgewerkt in Pimcore die aan de hand van een aantal regels de leveringsmogelijkheden bepaalt. Bij een combinatie aan mogelijkheden krijgt de gebruiker zelf de keuze om een deel op te halen en een deel te laten leveren, of de volledige bestelling op te halen. 

Deze keuze in leveringsmogelijkheid bepaalt het verder verloop van de check- out, zoals de bepaling van de verzendkosten. Het resultaat is dat de klant alle informatie heeft over de leveringsmogelijkheden en via een duidelijk overzicht hierin een keuze kan maken.

zelfbouwmarkt leveren

Verzendkostensysteem op maat

Stijn: “In plaats van een forfaitair bedrag, wilden we een reëel bedrag aan verzendkosten voor de klant aand hand van het type verzending (van klein transport tot pallet transport) en de afstand tot de klant.”

Studio Emma besloot hiervoor een matrix te bouwen in Pimcore, op basis van het transporttype en de postcode.

Lien: “De stappen in het check-out proces van Zelfbouwmarkt zijn zo opgebouwd dat het transporttype en alle parameters worden meegenomen alvorens de verzendkost via de matrix berekend wordt.” Zelfbouwmarkt heeft de vrijheid heeft om zelf postcodes toe te voegen en de transportkosten aan te passen in deze matrix. 

Samenwerking en resultaat

Zelfbouwmarkt vond bij Studio Emma gedurende het hele e-commerce project de nodige ondersteuning en advies op meerdere vlakken, zowel grafisch als technisch. Stijn: “Weinig webshop bouwers hebben zoveel ervaring in retail. Dit maakt Studio Emma voor ons een sterke technische e-commerce partner waarbij prijs en kwaliteit in mooi evenwicht met elkaar staan.”

Het resultaat is een unieke en robuuste webshop die er zeer mooi uitziet en die voorturend evolueert. Stijn: “Dankzij het sterk grafisch en technisch team bij Studio Emma en het gebruik van Pimcore zijn we trots op onze mooie webshop.”

De webshop is ook schaalbaar naar meerdere talen en meerdere landen. De doelstelling van Zelfbouwmarkt om internationaal te gaan, kon gerealiseerd worden met deze Pimcore webshop.

"Weinig webshop bouwers hebben zoveel ervaring in retail. Studio Emma is voor ons een sterke technische e-commerce partner waarbij prijs en kwaliteit in mooi evenwicht met elkaar staan".

Stijn Desmet - Commercieel Directeur Zelfbouwmarkt

Toekomstplannen

De samenwerking tussen Studio Emma en Zelfbouwmarkt is echter nog lang niet op zijn einde. Op dit moment staat heel wat op de agenda. Men wil men de customer experience verbeteren door hun platform rond het account van de koper te optimaliseren. vervolgens wil Zelfbouwmarkt vooruitgang boeken in de efficiëntie van hun online kortingspolitiek. Stijn: “Samen met Studio Emma als e-commerce partner willen we de wereld veroveren! Maar laten we starten in Europa.” (lacht).

Hebt u ook een e-commerce project in gedachten?

Maak vrijblijvend een afspraak