2023-10-13 | Sandra Wybo

Pimcore Morning Session 2023: de recap

De Pimcore Morning Session was een daverend succes. Met een volle zaal van zowel klanten als prospecten, werd het een ochtend vol boeiende presentaties en discussies over datamanagement, de kracht van Pimcore en de digitale toekomst met AI.

Tags:

Studio Emma
Event
Pimcore

Olivier, onze account & sales manager, opende de sessie met een introductie over Studio Emma, een woordje over de samensmelting met Gumption en hij belichtte ook al even het unieke vermogen van Pimcore.


Hoe generatieve AI een invloed kan hebben op E-commerce

Vervolgens nam onze keynote spreker Dr. Pierre Nicolas Schwab van IntoTheMinds, vergezeld door zijn collega Kevin Hernould, het woord. Hun presentatie over de invloed van generatieve AI op de E-commercewereld was zowel verhelderend als mindblowing. Ze deelden inzichten uit hun marktonderzoeken, zoals het feit dat 71% van de mensen al bekend is met Generatieve AI, maar slechts 44% het daadwerkelijk gebruikt. Daarbij waarschuwden ze voor de gevaren van 100% AI-gegenereerde content die vaak oninteressant is en zo leidt tot een overvloed van onbruikbare informatie op het internet.

Aan de hand van 6 use-cases onderstreepten ze het potentieel voor retailers en E-commerce in het algemeen. Zo kan je productinformatiebeheer profiteren van AI voor het verbeteren van de productomschrijvingen. Verder haalde hij het belang van online aanbevelingen aan als een uiterst efficiënte tool om online verkoop te stimuleren.

Er werd ook gesproken over de opkomst van ‘augmented’ e-commerce ervaringen waarbij technologieën zoals GAN4s gebruikt worden om gepersonaliseerde winkelervaringen te creëren. Een ander fenomeen tenslotte is het gebruik van deepfakes en avatars.

Deze technologieën creëren personen die niet bestaan en die 24/7 online verkoop mogelijk maken. Het fenomeen is momenteel vooral populair in China omwille van de lage productiekosten. We onthouden als finale gedachte dat bedrijven aan de slag moeten met Generatieve AI. “Brainstorm met het team hoe je AI specifiek voor jou bedrijf kan inzetten!”, luidde het. 

Pimcore, meer dan alleen maar een PIM

Lien Lemberechts, ook wel bekend als de ‘Pimcore mom’ binnen het team, nam ons mee in de wereld van Pimcore. Zij benadrukte vooral dat Pimcore veel meer is dan alleen een PIM (Product Information Management) systeem. Lien belichtte dan ook de veelzijdigheid van Pimcore dat ook als een MDM (Master Data Management) tool kan dienen.

Ze besprak functies zoals het CDP (Customer Data Platform) voor het beheer van klantgegevens, DAM (Digital Assets Management) voor het beheren van digitale assets zoals foto’s en CMS (Content Management System) voor webcontentbeheer.

Naast de vele features van de core versie (open source) is er ook de Pimcore Enterprise Subscription met nog uitgebreidere functionaliteiten zoals portalen, integraties met Microsoft en Adobe en metadata voor foto’s. Ze sloot af met de boodschap dat Pimcore niet alleen een veelzijdig platform is, maar ook - met de nieuwe release – klaar is voor de toekomst. En met de Pimcore Enterprise Subscription beschikt het platform over een competitief licentiemodel en features die bedrijven helpen een toekomstgerichte keuze te maken. 

De toekomst in met Pimcore 11

Over die nieuwste release van Pimcore, de Pimcore 11 versie, ging Margot, onze senior business analist dieper in. Ze gaf het publiek een exclusieve blik op deze nieuwste versie. Ze sprak over de verschillende updates en optimalisaties ‘onder de motorkap’ die het platform niet alleen klaarstomen voor de toekomst, maar ook de funderingen leggen voor verdere innovaties in toekomstige releases. Ze introduceerde enkele nieuwe features zoals de Gotenberg PDF-generator en extra datatypes zoals ranges. Ze benadrukte ook de verbeteringen in de Grid-View en de introductie van de Global Language Switcher om eenvoudig je data in verschillende talen te beheren.

Ze eindigde met de Pimcore roadmap voor 2023 en daarna. Naast verdere verbeteringen aan de interface is het duidelijk dat Pimcore aan de slag gaat met AI en Machine Learning. Met de Pimcore Core API wil men het platform ook openstellen voor alle ontwikkelingstalen.

AI en data = een perfecte combo

Om de cirkel mooi rond te maken, had lead developer Wouter het over hoe AI kan ingezet worden voor jouw data. Hij startte met de generatie van content waarbij AI kan helpen met het maken van productbeschrijvingen en marketingteksten, maar het kan nog veel verder gaan. Zo sprak hij over Data Entry Automation waarbij Natural Language Processing kan gebruikt worden om gegevens te verzamelen vanuit beschrijvingen. Hij introduceerde het concept van automatische fotoclassificatie, waarbij AI foto’s kan interpreteren en op basis van de visuele data automatisch tags en categorieën kan toekennen. Verder had hij het ook over de voordelen van personalisatie waarbij AI het klikgedrag en ander klantgedrag kan analyseren om gepersonaliseerde content te gaan creëren. Hij sloot zijn presentatie af met een live demo waarin hij liet zien hoe AI beschrijvingen kan genereren op basis van attributen. 

Time for lunch!

Na deze rijkgevulde ochtend vol inzichten was het tijd voor een welverdiende lunch. Terwijl de deelnemers genoten van een salade of een wrap met huisgemaakte limonade van BIE US was er volop de gelegenheid tot netwerken en napraten.
Wil jij er ook graag bij zijn op onze volgende editie? Bezorg ons je contactgegevens en we brengen je als eerste op de hoogte zodat je meteen je stoeltje kan verzilveren. 

Vragen over Pimcore en databeheer? Aarzel niet om ons te contacteren!