2023-12-14 | Olivier Tack

Nieuwsblog Q4 2023

Voor we de kerstkalkoen aansnijden, spijzen we je graag eerst nog met wat hartige Studio Emma-nieuwtjes. In onze laatste kwartaalblog van het jaar hebben we het onder andere over de komende NIS2-richtlijn, het nieuwe Open Source e-commerceplatform, Mage-OS, de AI-functies binnen Shopware, Composable Commerce en de nieuwste features in Pimcore Enterprise. We zetten graag ook twee fijne samenwerkingen in de kijker, namelijk met Arseus Lab en DOMO èn save the date, want er komt een nieuwe Morning Session aan! Veel leesplezier en we wensen je alvast een ho ho hoop feestvreugde voor de overgang van oud naar nieuw!

Tags:

Studio Emma

Dit vind je in deze nieuwsblog: 

Ontdek dit én meer details in deze blog!
 


 

What's happening?


Save the dates: Webwinkel Vakdagen en Shopware Morning Session

Onze Morning Sessions beginnen stilaan een vaste waarde te worden en natuurlijk hebben we dan ook al een datum geprikt voor een nieuwe editie in 2024. Noteer alvast 23 februari 2024 in je agenda! Ditmaal zetten we een ganse voormiddag Shopware in de kijker. Kennis, inspiratie en live demo’s vormen opnieuw de basis met een leuke mix aan topics over het E-commerceplatform en wat dit systeem allemaal in zijn mars heeft.
We beloven dat het opnieuw een boeiende ochtend wordt met heel wat inzichten! Kan je zolang niet wachten? Dan verwelkomen we je graag op 23 en 24 januari op de webwinkel vakdagen in Utrecht. Als enige Belgische Integration partner zullen we op deze ‘hoogmis van E-commerce’ een booth delen met Shopware. 


NIS2-richtlijn: een cruciale update in cybersecurity

De NIS2-richtlijn, die in België naar verwachting midden 2024 in werking zal treden, zal een grote impact hebben op de maatregelen die je zal moeten nemen op vlak van cybersecurity. NIS2 is een uitbreiding op de eerdere Network and Information Systems Directive uit 2016 en is gericht op het verbeteren van de cyberveiligheid binnen de EU. Het doel? Organisaties binnen de EU robuuster maken tegen cyberbedreigingen en datalekken. Welke invloed heeft NIS2 nu op jouw bedrijf en welke stappen kan je nemen om je voor te bereiden?

Is NIS2 ook van toepassing voor jouw bedrijf?

NIS2 is relevant voor zowel grote als middelgrote bedrijven en dit in verschillende sectoren.

Essentiële entiteiten (grote bedrijven): ben je een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro? En ben je actief in secoren zoals energie, transport, bankwezen, gezondheidszorg, overheidsdiensten, ruimtevaart en meer? Dan val je onder deze categorie.

Belangrijke entiteiten (middelgrote bedrijven): Heeft je bedrijf meer dan 50 werknemers of een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro in dezelfde of aanvullende sectoren zoals post- en koerierdiensten, levensmiddelen, chemische stoffen, onderzoek, vervaardiging/manifacturing? Dan word je beschouwd als een belangrijke entiteit.

Voor kleinere bedrijven of die in andere sectoren is het nog steeds aangeraden om een cyberveiligheidsplan te hebben. Deze quote horen we jammer genoeg nog teveel: “Het is niet de vraag of je te maken krijgt met cybercrime, maar wannéér.”

Een effectief cybersecurityplan omvat dan ook:
 • Een diepgaande risico-analyse
 • Procedures voor het omgaan met incidenten, inclusief een meldingsplicht
 • Business continuiteitsplannen voor snelle herstelacties
 • Regelmatige training van personeel om bewustzijn en paraatheid te verhogen.
Securitymaatregelen: jouw digitale verdediging

Om de risico’s te verminderen en de procedures te volgen, kan het handig zijn om een reeks securitymaatregelen op te stellen.

Als leverancier van IT-oplossingen op Magento, Shopware en Pimcore waken we mee over een sterke cybersecurity. Enkele securitymaatregelen kunnen zijn:

 • Implementatie van beperkende gebruikersrollen en een sterke authenticatie voor admin users.
 • Het bijhouden van audit trails, regelmatig uitvoeren van security-updates en patches.
 • Encryptie en anonimisering van gevoelige data.
 • Het waarborgen van veilige connecties, intrusiedetectie en het uitvoeren van penetratietesten.

Blijf op de hoogte!

In het eerste kwartaal van 2024 brengen we een whitepaper uit die dieper ingaat op deze verschillende maatregelen. Heb je eerder al een vraag? Neem dan contact op met je project manager.

 

Composable Commerce: de toekomst van flexibele e-commerce of enkel een buzzword? 

In de snel evoluerende wereld van E-commerce is Composable Commerce een term die steeds vaker opduikt. Maar wat betekent het echt? Is het een revolutionaire stap vooruit of slechts een buzzword gehuld in marketingglitter?

Wat is Composable Commerce?

Composable Commerce, een strategie geïntroduceerd door Gartner, richt zich op het creëren van e-commerce platforms door verschillende, losgekoppelde componenten samen te stellen. Het is een aanpak die flexibiliteit en modulariteit benadrukt, want het laat bedrijven hun systemen aanpassen aan specifieke behoeften zonder dat ze daarbij vastzitten aan een 'one-size-fits-all' oplossing. Adobe Commerce zet bijvoorbeeld al volop in op Composable Commerce. Commerce klanten genieten nu al van services als Live Search en Product recommendations via Adobe Sensei. En met de ontwikkeling van onder andere de Adobe Developer App builder, Api Mesh en de Catalog service gaan ze hier ook mee verder.

De belofte van flexibiliteit

De kern van Composable Commerce ligt in zijn vermogen om snel aan te passen aan veranderende marktbehoeften. Bedrijven kunnen zo specifieke functies kiezen die ze nodig hebben. Het resultaat is een op maat gemaakt platform dat vrij is van overbodige functies. Dit leidt tot snellere bouw- en aanpassingstijden, waardoor bedrijven wendbaarder worden in een competitieve markt.

Composable Commerce: een marketinghype?

Marketinghype: Hoewel Composable Commerce wordt gepresenteerd als een innovatieve oplossing, zijn de concepten van modulariteit en flexibiliteit niet nieuw in de technologiewereld. Dit roept de vraag op of het niet meer een marketingterm is in plaats van een echte innovatie.

Complexiteit: De belofte van flexibiliteit komt met een prijs. Het beheren van verschillende losgekoppelde componenten kan immers leiden tot een verhoogde complexiteit en grotere uitdagingen op vlak van implementatie en onderhoud.

Overwegingen omtrent eenvoud en kosten
 • Technische complexiteit: Het samenstellen van een e-commerce platform uit diverse componenten kan technisch uitdagend zijn. Dit resulteert vaak in een nood aan meer gespecialiseerde IT-ondersteuning.
 • Integratieproblemen: Verschillende systemen integreren kan leiden tot compatibiliteits-, prestatie- en stabiliteitsproblemen.
 • Kosten: De initiële ontwikkelings- en integratiekosten kunnen hoog zijn, en de lopende onderhouds- en updatekosten kunnen hoger zijn dan bij een gestandaardiseerde oplossing.
Conclusie?

Composable Commerce biedt onmiskenbare voordelen zoals flexibiliteit en aanpasbaarheid. Echter brengt het ook uitdagingen met zich mee op het gebied van complexiteit en kosten. Bedrijven moeten een duidelijk begrip hebben van wat Composable Commerce inhoudt en de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen. Het is alvast geen universele oplossing. De beslissing om het te gebruiken moet gebaseerd zijn op een objectieve evaluatie van de unieke behoeften en middelen van het bedrijf. Consulteer ons gerust als je hierover nog eens wil sparren.

 


Meet Mage-OS: een nieuw Open Source E-commerce platform

Wist je dat er naast Magento Open Source en Adobe Commerce nu ook een open source versie met de naam Mage-OS bestaat? Mage-OS is een open-source e-commerce platform dat is ontwikkeld als een fork van Magento Open Source 2.4.x. Het platform biedt een aantal specifieke kenmerken en wijzigingen waar we graag wat dieper op in gaan.

Oorsprong en Ontwikkeling: Mage-OS is ontstaan uit Magento 2.4.6-p3 en wordt gedreven door een community van ontwikkelaars. Het doel? Een alternatief bieden voor Magento Open Source, maar dan met enkele cruciale aanpassingen en verbeteringen. Deze ontwikkeling markeert een belangrijk moment in de evolutie van open-source e-commerce platforms.

Compatibiliteit met Magento 2-Extensies: Een van de grootste voordelen van Mage-OS is de naadloze compatibiliteit met bestaande Magento 2-extensies. Dit betekent dat gebruikers van Magento 2.4.x hun vertrouwde extensies kunnen blijven gebruiken, zelfs na de overstap naar Mage-OS. Een geruststellende gedachte...

Community-gedreven Ontwikkeling: Mage-OS profiteert van de kracht van een actieve gemeenschap. Deze community-gedreven aanpak zorgt voor regelmatige updates en doorlopende verbeteringen, waardoor het platform zich snel kan aanpassen aan de veranderende eisen van de e-commerce wereld.

Specifieke Veranderingen: Mage-OS onderscheidt zich door specifieke wijzigingen. Zo zijn bepaalde geïntegreerde extensies uit de Magento 2.4.6-p3 broncode verwijderd, wat resulteert in een lichter en efficiënter platform. Dit draagt bij aan de algehele gebruiksvriendelijkheid en prestaties.

Focus op Beveiliging en Prestatie: Beveiliging en prestatie staan centraal in Mage-OS. Met verbeterde beveiligingsmaatregelen en optimalisaties voor betere prestaties, biedt Mage-OS een stabiel en snel platform, wat essentieel is voor elke moderne e-commerce onderneming.

Hoe onderscheidt Mage-OS zich van Magento Open Source?

Initieel lijkt Mage-OS misschien veel op zijn voorganger, maar er zijn toch wel een aantal subtiele en belangrijke verschillen die opvallen. Mage-OS is direct beschikbaar voor gebruik, zodat je de vrijheid hebt om te kiezen wanneer je zou willen overstappen. De oorspronkelijke focus ligt op significante prestatieverbeteringen en gebruiksvriendelijkheid. Veranderingen die door de community zijn voorgesteld als ‘Pull Requests’ aan Magento Open Source, maar door Adobe er niet zijn opgenomen door een gebrek aan middelen,  zullen wel geïntegreerd worden in Mage-OS. Deze aanpak toont aan dat Mage-OS toegewijd is aan de feedback van zijn gebruikersgemeenschap. Al die bugfixes en verbeteringen zullen op termijn dan ook een steeds groter voordeel vormen voor Mage-OS ten opzichte van Magento Open Source waardoor deze eerste een steeds aantrekkelijker optie zal worden.

Eenvoudige Migratie voor Magento 2.4-gebruikers: Voor bestaande Magento 2.4-gebruikers is de overstap naar Mage-OS relatief eenvoudig. Het platform biedt duidelijke aanbevelingen voor het bijwerken naar de laatste Magento-versie vóór migratie, wat helpt om mogelijke migratieproblemen te minimaliseren.

Toekomstige Ontwikkelingen: Mage-OS staat niet stil. Er zijn plannen voor verschillende versies van het platform, zoals 'headless' en 'minimal' distributies. Deze toekomstige ontwikkelingen zijn gericht op het voldoen aan de specifieke eisen van verschillende e-commerce projecten. Dit maakt het platform nog veelzijdiger.

Met de focus op compatibiliteit, community-gedreven innovatie en verbeterde prestaties en beveiliging, biedt Mage-OS een aantrekkelijk alternatief voor zowel bestaande Magento-gebruikers als nieuwe ondernemers. Contacteer ons gerust als je even wil aftoetsen of deze versie voor jouw business een meerwaarde kan zijn.

 

May AI assist you: 10 AI features in Shopware

Tijdens het Hello Shopware event in november kregen we een diepgaande blik op de geavanceerde AI features van Shopware. Tijdswinst en een verbeterde ervaring voor zowel klant als verkoper worden dankzij de AI Copilot wel heel concreet.

Tien opvallende AI features in Shopware zijn:

 1. Content creatie en vertaling: (Her)schrijf en vertaal content-pagina’s op een efficiënte manier.
 2. Dynamische productomschrijvingen: Creëer productomschrijvingen op basis van enkele trefwoorden.
 3. Automatische producteigenschappen: Genereer producteigenschappen op basis van de productomschrijvingen.
 4. Afbeeldingsanalyse: Analyseer afbeeldingen en ken relevante trefwoorden toe
 5. Geavanceerde exportfuncties: Maak gefilterde exports met eenvoudige instructies (bijv. “B2B customers from Germany with a lifetime value of 1000”)
 6. Klantensegmentatie: Classificeer klanten op basis van hun aankoopgedrag voor gerichte marketingmailings en meer (bijv. “Classify customers into 3 different groups based on their orders in the last year”)
 7. Samenvatting productbeoordelingen: Maak een beknopte samenvatting van alle productbeoordelingen.
 8. Automatische vertalingen: Bied automatische vertalingen aan van productbeoordelingen.
 9. Gepersonaliseerde succespagina: Personaliseer de succespagina na een aankoop voor een unieke klantbeleving.
 10. Natuurlijke zoekfunctie: NIEUW! Laat bezoekers op een natuurlijke manier zoeken om relevante producten te tonen (bijv. “Ik plan een trip naar New York in de kerstvakantie“)

Meer info over deze features vind je hier. Bekijk zeker ook de screencast. Tijdens ons Shopware-event in februari zal Rune Laenen van Shopware de AI features verder toelichten.

Shopware experts bij Studio Emma

Bij Studio Emma hechten we veel waarde aan de expertise en certificering van ons team. Van oorsprong zijn we altijd een technische partij geweest en daarom vinden we dit ook essentieel voor onze klanten. We zijn dan ook trots dat zowel Sven Smets als Ludovic Canepeel het certificaat van “Shopware 6 Certified Solutions Specialist” hebben behaald. Ook onze developers zullen weldra hun certificatie behalen. Maak ondertussen gerust een afspraak met Sven of Ludovic

De nieuwste features in Pimcore Enterprise

In september werden een aantal nieuwe features gereleased in Pimcore Enterprise. We geven je graag een kort overzicht van wat er nieuw is.

Webhooks

De nieuwe Enterprise Webhooks maken een integratie met systemen zoals een e-commerce platform, CRM en ERP eenvoudiger dan ooit. Met deze feature kan je in Pimcore regels configureren om deze externe platformen automatisch te informeren over wijzigingen in Pimcore via een webhook. Dit zorgt voor nog meer automatisering en een naadloos digitaal ecosysteem binnen jouw bedrijf.

Master data quality management

Deze tool in Enterprise stelt je in staat om regels en definities te configureren voor het berekenen van een datakwaliteitsscore. Je kan er ook geautomatiseerde validaties en verplichte veldcontroles mee instellen. Bovendien is er nu ook een visualisatie van de kwaliteitsscores geïntegreerd in de boomstructuur en de grid view, wat zorgt voor een beter inzicht en een eenvoudigere opvolging van datakwaliteit.

Bookmarks

De nieuwe Bookmarks feature is een gamechanger voor het beheren van grote hoeveelheden objecten (zoals producten, categorieën, attributen, etc.), digitale media en documenten. Het fungeert als een centrale opslagplaats voor je meest gebruikte Pimcore-gegevens, die handmatig of automatisch kan worden samengesteld. Deze bookmarks kunnen ook gedeeld worden met collega’s wat de efficiëntie in Pimcore verhoogt en je er aan de slag kan als een echte datamanager.

Roadmap

Ook de roadmap belooft nog meer boeiende nieuwe features zoals:

 • Alternatieve boomstructuren: Mogelijkheid om verschillende hiërarchieën te definiëren als weergave en data vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Bv. eerst groeperen op fabrikant, dan op merk en vervolgens op kleur in plaats van momenteel eerst op merk.
 • Workflow integratie van automatisatie: Uitbreiding van de workflow editor met extra automatiseringsfuncties.
 • AI/ML-integratie: Spannende ontwikkelingen in AI en op vlak van machine learning staan op de planning.
 • UI/UX improvement: Pimcore werkt aan een intelligenter en gemakkelijker te gebruiken UI.

Bovenstaande features worden op korte termijn gereleased, maar ook op lange termijn staan er plannen op de roadmap. Niet alle details zijn al vrijgegeven, maar de onderwerpen spreken alvast voor zich:

 • Analyse en rapportage
 • Telemetrie en kennis: meer nieuws over het automatisch verzamelen van gegevens wordt binnenkort verwacht.
 • Marktplaats: biedt bedrijven op maat gemaakte extensies, aangeboden door het partnernetwerk – bijvoorbeeld creatieve oplossingen van digitale bureaus en ontwikkelaars.
 • Geavanceerde AI/ML: Pimcore maakt officieel deel uit van het Expert Acceleration Program met ​Hugging Face – The AI community building the future., gericht op het bouwen van in-house AI-functies met de ondersteuning van hun experts. Het is de wens van Pimcore om de toonaangevende datamanagement-oplossing te zijn met AI-toepassing. De aftrap ervan werd recent gegeven. Tot nu toe is er onder andere al sprake van gegevensmodellering, gegevens laden, slimme assistenten, enz. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend op!
 • Pimcore Apollo: Een nieuwe visie voor de gebruikersinterface van de Pimcore backoffice. Ze willen werk maken van een zelf samenstelbaar, configureerbaar en flexibel systeem.
 • Pimcore Core API: Openstelling voor alle programmeertalen (niet alleen PHP), voor een toegankelijkere, flexibelere en betere connectiviteit.

Magento webshops in de kijker: Ceka Preci-Line en DOMO 

Bij elke projectlancering of succesvolle samenwerking voelen we een golf van enthousiasme en trots. Het is altijd een bijzonder moment als we de vruchten kunnen plukken van gezamenlijke inspanningen en creativiteit. Daarom zetten we graag deze twee Magento Open Source projecten in de kijker: Ceka Preci-Line en DOMO.

Ceka Preci-Line van Arseus Lab, een toeleverancier van tandlabo’s, was een uitdagend project met een strakke deadline dat we met een klinkend resultaat en tot tevredenheid van de klant konden afronden. Lees hier hun relaas over onze samenwerking

En perfect getimed voor de kerstperiode ;-): de nieuwe frisse webshopbelevenis van Domo-elektro. Een overzichtelijk aanbod, een uitmuntende online klantenservice en een leuke blog zijn maar enkele van de features die zorgen voor een unieke shopervaring. Lees hier meer over onze aanpak voor dit project en ga gerust even kijken in de DOMO-webshop voor wat feestelijke inspiratie. Succes verzekerd!

Beide projecten zijn mooie staaltjes van de mogelijkheden met Magento Open Source. En we zitten niet stil. Blijf ons zeker volgen voor meer updates over onze projecten in progress.

Vragen over een van deze topics? Aarzel niet om ons te contacteren!