2024-03-27 | Lien Lemberechts

Pimcore Inspire in Zell am See: innovatie en efficiëntie als topje van de (Oostenrijkse) berg

Pimconauts Lien en Wouter trokken de Oostenrijkse bergen in voor de Pimcore Inspire. Dit tweedaags event in Zell am See wordt jaarlijks georganiseerd door Pimcore en staat bekend om zijn innovatieve inzichten en trends in digitale oplossingen en technologieën op vlak van databeheer. Het thema dit jaar, ‘Pimcore in the Age of Efficiency’, zette de toon voor een conferentie die zich richtte op de kruising van efficiëntie en innovatie binnen het digitale landschap.

Tags:

Studio Emma

Reis door de tijd

Pimcore heeft zich door de jaren heen ontwikkeld, van de ‘Age of Modernization’ in 2010, waar de focus lag op het moderniseren van infrastructuur, naar de ‘Age of Experience’ in 2020, waar de gebruikerservaring centraal stond. In 2023 zien we een verschuiving naar het heroverwegen van IT-investeringen, met een nadruk op Platform as a Service (PaaS) - een benadering die bedrijven de flexibiliteit biedt om software aan te passen aan hun specifieke behoeften zonder compromissen. Hiermee stappen ze volledig af van het SaaS-principe.

Een nieuwe fase: Pimcore platform release 2024.1

Een van de hoogtepunten van de conferentie was de aankondiging van de Pimcore platform release 2024.1. Deze update belooft significante verbeteringen, waaronder de overgang van Elastic Search naar Open Search, upgraded portals, en een gloednieuwe feature genaamd Copilot, die volledig gebaseerd is op AI. Ook wordt een central command center geïntroduceerd, samen met uitgebreide automatisering, shortcuts en integratiemogelijkheden. De nadruk ligt op configuratie en customization, wat Pimcore's stap naar een volledig PaaS-model in 2024 onderstreept.

Pimcore en Platform.sh: een solide combo

Een interessant onderdeel van deze transitie is de samenwerking met Platform.sh. Zij bieden hosting op platforms zoals AWS en Azure aan en beloven een ontzorgende laag voor developers, vooral rondom deployments. Dit partnership markeert een nieuwe fase in de evolutie van Pimcore, waarbij de focus ligt op efficiëntie en het vermogen om specifiek op klantbehoeften in te spelen.

Sneak peek van Pimcore Studio UI

We kregen ook een voorproefje van de Pimcore Studio UI, die belooft de interface radicaal te veranderen met de overstap van ExtJS naar React. Deze nieuwe UI zal een hoge mate van configureerbaarheid bieden, met widgets en een vernieuwde look voor dashboards. Dit benadrukt opnieuw Pimcore's toewijding aan het leveren van een gebruiksvriendelijke en efficiënte gebruikerservaring.

Speciale focus op retail, groothandel en productie

Een ander interessant thema dat naar voor kwam, was de focus op specifieke sectoren zoals retail, groothandel en productie. Pimcore benadrukt het belang van ‘not being everything for everyone’ te willen zijn, maar juist te specialiseren en zich te richten op de unieke behoeften van deze markten. Iets wat wij bij Studio Emma overigens al langer zien.

De way to go

Over de twee dagen werd het belang van efficiëntie in het beschikbaar maken van data, het versnellen van de time-to-market, en het vereenvoudigen van digitale processen sterk benadrukt. Dit willen ze bereiken zonder in te boeten op innovatie. Daarom blijven ze bij investeringen zich richten op differentiatie en het ontwikkelen van een competitief voordeel.

Een sterk bondgenootschap: Pimcore en Shopware

En natuurlijk kwam ook de nieuwe samenwerking tussen Pimcore en Shopware ruim aan bod. Deze alliantie illustreert een gedeeld geloof in de kracht van specialisatie. Door de beste aspecten van PIM- en datamanagement te combineren met e-commerce expertise, creëren ze een robuust platform dat gebouwd is op dezelfde technologische stack. Dit partnerschap, versterkt door de samenwerking Alumio , is gericht op het afstemmen van hun roadmaps en het gezamenlijk nastreven van wereldwijde expansie. Met al 35 gezamenlijke partners wereldwijd, en Studio Emma als een van hen, is de ambitie om dit netwerk van gespecialiseerde partners verder uit te breiden een spannend vooruitzicht.

Combeenation: een visuele revolutie

We kregen ook een demo te zien van Combeenation, een partner van zowel Pimcore als Shopware. Combeenation biedt een indrukwekkende CPQ-X tool en een platform voor 3D-visualisatie en configuratie aan, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan online bestellen. Deze tool laat gebruikers op een zeer visuele en intuïtieve manier producten configureren, wat de klantervaring aanzienlijk verbetert en de mogelijkheden voor maatwerk vergroot.

Conclusie: een geïntegreerde toekomst

Terwijl we vooruitkijken, is het duidelijk dat de weg naar digitale excellentie niet alleen wordt geplaveid met geavanceerde technologieën, maar ook met de sterke banden tussen vooruitstrevende bedrijven en hun partners. De koers is ingezet naar een toekomst waarin innovatie, efficiëntie en klantspecifieke oplossingen de hoekstenen vormen van het succes voor onze klanten.