Defrancq,

Deze one-stop-shop voor professionele bouwmaterialen voor dak en gevel onderging een geslaagd migratietraject naar Magento 2.

Uitdagingen

Defrancq is een toonaangevend verdeler in België en Nederland van dak- en gevelmaterialen. Dat maakt hen de partner bij uitstek voor elke aannemer, schrijn- en dakwerker. Destijds ontwikkelde Studio Emma het B2B e-commerce platform voor deze bouwspecialist in Magento 1. Dat resulteerde in www.Defrancq.be en www.Defrancq.nl. Zij kozen nu opnieuw voor Studio Emma om in eerste instantie de Belgische versie van hun online shop te migreren naar Magento 2 en anderzijds een aantal functionaliteiten verder uit te breiden.

Naast het uitstippelen van het migratietraject van Magento 1 naar Magento 2 wou Defrancq ook van de gelegenheid gebruik maken om enkele functionaliteiten op punt te stellen. Dit om het gebruiksgemak voor de klant nog te vergroten. Eén van de uitdagingen was om de klantspecifieke prijzen van de producten te kunnen weergeven in verschillende eenheden. Technisch gezien niet zo’n eenvoudige opdracht. Elke actie op de webshop wordt immers eerst door hun eigen webservice geconsulteerd en vervolgens opnieuw geconverteerd naar de Magento webshop. Concreet betekent dit dat de klant bij bijvoorbeeld een bestelling van dakpannen precies kan weten hoeveel stuks hij nodig heeft om x aantal m² te coveren. Tot op heden moest de vakman dit zelf berekenen. Om dit om te zetten in de praktijk werkte SE een strategisch plan van aanpak uit om dit op een structurele en vooral dynamische manier vorm te geven.

Oplossingen

  • Het migratietraject: Defrancq had al heel wat ervaring met de Magento Interface (API) waardoor er een goede wisselwerking was tussen de klant en het SE team. De migratie gebeurde stapsgewijs waarbij SE telkens de nodige ondersteuning bood aan de klant om dit vlot te laten gebeuren. Zo werden bijvoorbeeld alle klantengegevens probleemloos overgezet, net als alle productgegevens door de integratie met het ERP-pakket en Navision.
  • Extra features: Op advies van SE werd de eigen webservice applicatie uitgebreid. Dat resulteerde in extra modaliteiten ten voordele van de klant zoals klantspecifieke prijzen, maar ook bijvoorbeeld inzage in offertes, facturen… en dit in real time.
  • Daarnaast werd een uitbreiding van de check-out voorzien waarbij in Magento 2 extra parameters zijn opgenomen ter uitbreiding van de leveringsvoorwaarden. Zo kan de vakman bij levering op de werf extra informatie meedelen.
  • Design: Ook de look & feel van de online webwinkel werd opgefrist. Hierbij werd veel aandacht besteed aan de branding van het merk Defrancq door onder andere te kiezen voor een frisse productfotografie. De visualisatie van de verschillende categorieën maakt het verder heel overzichtelijk voor de klant. Binnen Magento 2 ontwierp SE ook verschillende templates en contentblokken zodat Defrancq de gewenste webpagina’s volledig zelf kan configureren. 

Resultaten

Defrancq.be is een performante en gebruiksvriendelijke mobile friendly webshop die met slimme en eenvoudige functionaliteiten zoveel mogelijk tegemoet komt aan de verlangens van de klant. Door de koppeling met de andere actieve systemen en applicaties binnen het bedrijf is de shop bovendien volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen van deze dak- en gevelspecialist. 

In een volgende fase staat de migratie van Magento 1 naar 2 voor de Nederlandse versie www.defrancq.nl geprogrammeerd. Hoewel het gamma voor de Nederlandse markt verschilt van de Belgische, zit alle informatie in dezelfde database zodat het overzetten van de gegevens op eenzelfde manier als bij de Belgische versie kan gebeuren.

Wil je ook jouw eerste stappen zetten in de e-commercewereld of heb je al een uitdagend project in gedachten? Neem contact op en vertel het ons!

 

Magento project referentie: Defranq Webshop