Solid

3D-configurator voor een realtime productvisualisatie

Tags:

E-commerce
Magento

Gesprek met Camil Sahnoune, Marketing & Key Accountmanager Solid

Vijftien jaar geleden zette Solid, een Belgisch fabrikant van houtconstructies en tuinhout, zijn handtekening om samen te werken met Studio Emma voor het bouwen van een nieuwe website. Evenveel jaren later zaten we opnieuw rond de tafel. Solid wil on top blijven in hun sector en hun klanten een aangename online winkelervaring aanbieden. Dat werd een nieuwe e-commerce website dus. Het was alvast een blij weerzien!

“De website was op veel vlakken verouderd”, steekt Camil Sahnoune van wal. “Ook de ingebouwde configurator werkte niet meer naar behoren. Daarnaast konden klanten niet bestellen via de website. De prijslijsten bijvoorbeeld, waren louter informatief.”

Met de nieuwe website wilden ze dus hun klanten ook stimuleren om voortaan online te bestellen. Dat impliceerde een volledige nieuwe setup waarbij ook de integratie van data makkelijker moest verlopen. “De website moet de nieuwe houvast van onze klanten worden, waar ze – als ze inloggen -  alle meest recente info kunnen vinden en hun gepersonaliseerde prijslijst kunnen raadplegen”, verduidelijkt hij.

Magento 2 als fundamentele basis

De website werd gebouwd op het Magento 2 (Open Source) platform. Uit de waslijst van requirements bleek dit de meest interessante optie. “Naar de backend toe wilden we vooral een gebruiksvriendelijk systeem voor de medewerkers die de website moeten onderhouden”, geeft Camil aan. “Anderzijds naar producten toe wilden we vooral een nieuwe indeling maken zodat we voortaan een mooi overzicht hebben en een duidelijk onderscheid zien in de producten. Daarvoor was dat verschil tussen de producten niet altijd duidelijk voor de klanten waardoor ze vaak lang moesten zoeken voor ze effectief vonden wat ze nodig hadden”.

3D-configurator

Ook de integratie van de configurator was een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de nieuwe website.

De configurator werd ontworpen door Expivi, een Nederlands softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-visualisatie en configuratoren. Om de configurator succesvol te integreren in Magento vertrokken we van de bestaande Expivi/Magento plugin als basis, verder aangevuld met het nodige overleg tussen Expivi, de klant en Studio Emma. “We blikken terug op een heel mooie samenwerking”, duidt Camil. “Alles is heel vlot verlopen”.

 

Bij het kiezen van een carport zijn er bijvoorbeeld heel wat opties qua afmetingen, materialen, opbouw, …. Met de nieuwe configurator krijgen ze nu op een snelle manier een 360° view van de carport van hun keuze te zien. Ze kunnen zelfs binnenin kijken en de kleinste details zien. Ook de verschillende soorten dakbedekking zijn duidelijk zichtbaar. Elk type dakbedekking heeft nu een apart SKU (Stock Keeping Unit) waardoor je als eindklant meteen een offerte kan laten maken. “Op die manier leiden we de klant als het ware al een stap verder in het beslissingsproces voor een aankoop”, zegt hij.

Grafische uplift

Ook grafisch kreeg de website een heuse uplift. “Het designteam van Studio Emma is erin geslaagd om onze corporate identity te behouden en de website visueel aantrekkelijker te maken. Alle typische Solid-elementen zijn aanwezig”. Ook naar gebruiksvriendelijkheid toe voor de klant is de website stevig opgewaardeerd. Onder andere dankzij handige filters vindt de klant er veel makkelijker zijn weg.

“Met de plugin Webformpro (de custom formbuilder van Magento nvdr.)  bijvoorbeeld, kan een klant voortaan snel een aanvraag indienen en kunnen we veel korter op de bal spelen qua service en contactname”, gaat hij verder. “Dat is zeker bij nieuwe klanten een absolute meerwaarde. Ook de verwerking in de backend gebeurt veel sneller”.

“We kunnen altijd rekenen op Studio Emma”

Terugblikkend op de samenwerking met Studio Emma, klinkt het zo: “We hebben de samenwerking met Studio Emma als heel positief ervaren. We hebben veel overlegd om steeds tot de beste aanpak te komen. Daarbij trad Studio Emma altijd heel geduldig op en werden de verschillende opties telkens grondig onderzocht. De communicatie verliep vlot, we kregen tips en als het nodig was, werd ook extra opleiding voorzien”.

Bij het live gaan van de nieuwe website koos Solid meteen om een SE-CURE contract af te sluiten. “We kunnen altijd rekenen op Studio Emma”, zegt hij. “Als er aanpassingen nodig zijn of soms onverklaarbare operationele issues optreden, wordt gewerkt met een handig ticketing systeem”, vindt Camil. “Deze worden door de supportdienst meteen opgevolgd en we krijgen telkens een stand van zaken in onze mailbox. Zo is voor ons steeds duidelijk wanneer aan iets gewerkt wordt en wanneer we de oplossing kunnen verwachten. Het geeft een gerust gevoel als je weet dat als er iets fout loopt, de dingen sneller opgelost worden”.

Positieve gebruikerservaringen

Solid ging ook eens polsen bij hun klanten hoe zij de nieuwe website ervaren. De reacties zijn alvast heel positief. “De gebruiksvriendelijkheid van de website springt er bovenuit. Van onze kant is het ook veel makkelijker om te communiceren met de klanten. Als ze bijvoorbeeld een technische fiche op de website willen downloaden, krijgen ze nu automatisch de laatste versie. Realtime gegevens zijn meteen beschikbaar voor de klant en dat spaart tegelijk heel wat heen en weer gemail met de klant uit”.

Ze zijn ook blij met Magento 2 (Open Source) als keuze. “Het is een heel werkbaar platform. Gegevens passen we makkelijk aan. Daarbovenop heeft Studio Emma de ervaring om ons daar perfect in te begeleiden. Ze waren heel proactief bij de opleidingen en gingen ook steeds een stap verder”.

Bij Studio Emma hebben we het gevoel dat ze echt tijd maken voor ons. Ook zij willen de website helemaal op punt hebben.

Artificial Intelligence als next step?

Vervolgplannen zijn er nog niet meteen, maar er zijn wel al wat ideeën. “Misschien onze configurator verder uitbreiden met een AI-functie”, denkt Camil luidop. ” Zo zou je een app kunnen openen waarbij je meteen een waarheidsgetrouwe voorstelling krijgt van waar je tuinhuis of carport zal staan. Je kan er zelfs virtueel in- en uitwandelen, maar dat is voor later. De website zal in 2023 helemaal op punt staan. De bedoeling is dan ook om nu in de eerste plaats onze klanten volledig mee te krijgen in ons online verhaal en ervoor te zorgen dat de website hun werkinstrument wordt. Daar ligt momenteel onze grootste focus.”

De configurator zelf eens proberen of gewoon benieuwd naar de tuinoplossingen van Solid? www.solid.eu