DC AFAM

Veelzijdige PIM in de motorwereld

Logo AFAM

Gesprek met Peter Dennes, managing director en Bart Govaert, Product Manager Transmission

DC AFAM in Nazareth is marktleider in het produceren en distribueren van kettingen, tandwielen, batterijen, filters,  … kortom allerlei slijtageonderdelen voor motorfietsen. Daarbij verkopen ze hun eigen merk en andere. Hun klanten zijn groothandels, retailketens en online verkopers. Om alles vlot aan de man (klant) te brengen, werd al een tijdje uitgekeken naar een nieuw PIM-systeem. Na een grondige marktstudie kwam Pimcore als beste uit hun onderzoek. En zo kwamen ze terecht bij Studio Emma om het systeem succesvol in te zetten voor hun business.

“We zijn vooral onder de indruk van hoe gemakkelijk het is om data in Pimcore te steken”. Het is bijna het eerste wat Bart Govaert, Product Manager bij DC AFAM zegt. Ze komen dan ook van een vrij oud systeem in een DOS-omgeving. En ze hebben natuurlijk veel data, heel veel data. Als je weet dat ze bijvoorbeeld al meer dan 3000 verschillende tandwielen in voorraad hebben en dan ook nog eens verschillende samengestelde kits aanbieden, kan je je wel voorstellen dat er nood was om al deze data efficiënt te structureren. Daarnaast willen ze hun klanten snel bedienen en hun uitvoerige kennis van de motormarkt delen met de klant.

Pimcore als perfecte match

De inefficiënties van hun oud PIM-systeem stapelden zich op. Meer en meer botsten ze op de beperkingen ervan. Daarnaast waren er ook maar een tweetal productmanagers die de kennis hadden om met het systeem te werken. Om strategischer en vooral efficiënter te kunnen werken, volgde een intensieve zoektocht naar een pakket dat aan al hun verzuchtingen kon voldoen. Daaruit bleek Pimcore de juiste keuze te zijn. Als Pimcore Gold Partner kwamen ze al snel uit bij Studio Emma voor de implementatie ervan.

De eisen die DC AFAM had waren allemaal gericht op een beter en vooral een efficiënter beheer van alle informatie. “De capaciteit van data bleef dezelfde, maar het was vooral de opbouw van de database die volledig anders moest”, vertelt de managing director, Peter Dennes. Hij staaft het met een voorbeeld.

“We hebben bijvoorbeeld een samengestelde kit voor een bepaald type motorfiets. Vroeger was het moeilijk om hieraan nog andere onderdelen te koppelen omdat die kit als een geheel in de database was opgenomen. Nu kunnen we hieraan oneindig veel assets koppelen. Voorheen was het ook zo dat we enkel data bijhielden in onze database. Alle assets hielden we extern bij en waren overigens raadpleegbaar op verschillende locaties. Dankzij Pimcore is alles nu gecentraliseerd”. 

Intensieve samenwerking

Om het perfecte datamodel samen te stellen werd er heel intensief samengewerkt. “Onze kennis is heel specifiek. Aan de hand daarvan en onze ervaring kon Studio Emma verder om een datamodel te ontwikkelen waar we alles konden uithalen dat nodig was”.
Ook de input van data, die voornamelijk nog manueel gebeurde, kon nu in bulk toegevoegd worden. Verder was er ook een koppeling nodig met de bestaande webshop en hun ERP-systeem. Pimcore fungeert als het ware als ‘single source of truth’ die alle overige tools voedt met data.

Eenmaal Pimcore live ging, werd meteen de veelzijdigheid van het systeem en de vele voordelen ervan duidelijk. “Pimcore faciliteert een heleboel processen die een enorm groot verschil maken voor onze werking”, bevestigt de managing director. “De mogelijkheden zijn oneindig en tot op heden zijn we op nog geen enkele restitutie gebotst. Vooral de data-import met de Pimcore Data Hub  is een grote troef binnen AFAM. Voor de kit voor motorfietsen bijvoorbeeld wordt de data jaarlijks overlopen en indien nodig automatisch aangepast, terwijl dit vroeger telkens handmatig moest ingevoerd worden”.

Ingeloste verwachtingen

Hun verwachtingen zijn dan ook meer als ingelost. “We blikken terug op een heel vlotte samenwerking”, klinkt het in koor. “We zaten steeds met de juiste mensen rond tafel om de juiste zaken te bekomen. We doen ook graag een shout-out naar projectmanager Lien die het project organisatorisch heel goed opvolgde en met haar kennis van zaken de juiste boodschap communiceerde naar de mensen die het functioneel-technisch moesten uitvoeren. Ook op vlak van budget monitoring werd alles steeds heel transparant en proactief aangegeven, wat wij als heel aangenaam hebben ervaren”.

AFAM compositie

AFAM sloot ondertussen ook een SE-CARE verbintenis af zodat ze kunnen rekenen op een snellere support en technische ondersteuning naar operationele issues toe mocht dit nodig zijn.

Web-to-print als volgende stap

Ondertussen is een QR-code-generator operationeel en zit een tweede fase, waarbij een PDF-reactor wordt ingezet als web-to-print concept, in volle voorbereiding. “Hiermee ontlasten we onze marketingmensen en kiezen we opnieuw voor een stuk automatisatie met Pimcore als bron”, verduidelijkt Bart Govaert. “De PDF-reactor wordt ingezet voor verschillende kanalen en is heel gebruiksvriendelijk voor de user om alle informatie die hij nodig heeft meteen terug te vinden. “En ze vinden ook hun weg terug naar ons, dus dat kan alleen maar goed zijn”, klinkt het tevreden!

Motorliefhebber of gewoon nieuwsgierig? Neem een kijkje op https://www.afam.com.

Wil je ook meer tijdswinst en efficiëntie ervaren bij het verwerken van je data? Laat het ons weten! We bekijken graag samen met jou of Pimcore een match in heaven kan zijn.