2023-06-30 | Olivier Tack

Nieuwsblog Q2 2023

De vakantie lonkt, maar voor je dat welverdiend verlof ingaat, laven we je graag met nog wat Studio Emma nieuws. Neem er een zomerse c(m)ocktail bij en blik samen met ons terug op ons ‘Get together, with a view’ event. We delen een aantal e-commerce trends en cijfers die we vernamen uit goede bron en geven je meteen de laatste Adobe/Magento releases mee. Ook Pimcore lanceert met Pimcore 11 haar nieuwe versie en is AI werkelijk onze nieuwe ‘compagnon de route’? Veel leesplezier!

Tags:

Studio Emma

Dit vind je in deze nieuwsblog: 

Ontdek dit én meer details in deze blog!
 


 

What's happening?


Get together, with a view: de recap

Eind mei hadden we ons ‘Get together, with a view’, een event waar klanten, marketeers en data- en e-commercelovers konden kennismaken met ons nieuw kantoor met zicht op de Brugse skyline. We nodigden ook twee dames uit de data- en e-commercewereld uit die zorgden voor boeiende insights. Lees de recap van deze avond op onze blog. 

 


Launch Pimcore 11 en Enterprise Subscription Edition: een meerwaarde voor al je datamanagementprocessen

Pimcore lanceerde Pimcore 11, een nieuwe editie waarbij ze niet alleen een aantal nieuwe features introduceren, maar ook een platform aanbieden dat helemaal klaar is voor de toekomst.

Enkele van die nieuwe features zijn: 
✅ Een uitgebreider granulair ‘permissions system’ waarbij een gebruiker een nog betere ‘rol op maat’ kan krijgen.
✅ Binnen de web2print feature is er niet langer alleen een standaardintegratie met een PDF-reactor voorzien, maar ook met Gotenberg, een open-source alternatief voor het creëren van onder andere PDF-documenten.
✅ De mogelijkheid om als gebruiker zelf de notes op te schonen.
✅ Verbeteringen van UI op de tagging-feature binnen Pimcore.

Ook onder de motorkap gebeurden enkele belangrijke aanpassingen:

  • De core is opsplitsbaar in verschillende modules
  • Een upgrade naar Symfony 6
  • Een upgrade naar PHP 8.2
  • Hogere standaard voor code quality en optimalisaties
  • Refactoring om nieuwe mogelijkheden te introduceren

Kortweg is Pimcore 11 vooral een nieuwe release op technisch vlak, een editie die helemaal futureproof is en het pad effent om op een stevig fundament verder te bouwen aan nieuwe features.

Nu we het kort over Pimcore 11 hebben gehad, zetten we ook graag de Enterprise Subscription in de kijker. Deze betalende Pimcore versie heeft een aantal krachtige features die een meerwaarde kunnen zijn voor je business. In combinatie met Pimcore 11 kan het nu een goed moment zijn om een upgrade of een overstap naar de Enterprise Subscription in overweging te nemen.

Ben je getriggerd en wil je nog meer weten over Pimcore 11, deze Enterprise edition, data-toepassingen in combo met Chat GPT en zoveel meer? We maken je alvast graag warm voor ons Pimcore Event, begin oktober. Houd onze socials en je mailbox in de gaten. Weldra meer hierover.

Facts & figures over e-commerce in België

Hoe gaat het tegenwoordig met de Belgische e-commerce? We lieten op ons ‘Get together, with a view’ Greet Dekocker, managing director van BeCommerce & Safeshops.be hierover aan het woord en we zaten op de eerste rij bij de voorstelling van het E-commercerapport 2023 tijdens de Comeos Summer Happening. We shaketen de opvallendste ‘facts & figures’ van deze twee voorstellingen tot een verhelderende e-commerce medley. 

  • E-commerce in België is goed voor 15 miljard euro en vertegenwoordigt 13% van de totale handel. Groeipotentieel in overvloed!
     
  • Tegenwoordig koopt 90% van de Belgen tussen 18 en 70 jaar online. Dit is een verdrievoudiging tegenover 10 à 15 jaar geleden. Vooral in de categorie mode, ontspanning en reizen koopt men online. Auto’s, fietsen en brillen koopt men dan weer liever in een fysieke winkel. Het grootste potentieel voor online zit in gezondheids- en verzorgingsproducten, voeding, doe-het-zelf en planten.
     
  • Hoewel online winkelen nog steeds aan populariteit wint, blijft de fysieke winkel een belangrijke rol spelen. Mensen willen het product ervaren en advies krijgen van een vertrouwde verkoper. Tot wel 10% bezoekt eerst een winkel voor ze online aankopen doen. Vooral bij minder frequente aankopen gaat men liever naar een fysieke winkel. De redenen waarom men online kopen prefereert boven een fysieke winkel heeft vooral te maken met het gemak om online te vergelijken en de mogelijkheid om een product terug te sturen wanneer het niet bevalt.
     
  • De prijs is de belangrijkste factor bij het vergelijken van webshops, maar gelukkig zijn er ook andere motieven. Voor 8% van de shoppers is het weliswaar de enige reden om bij een bepaalde webshop te kopen. Er is dus nog een potentieel van 92% om binnen te halen, zelfs al ben je niet de goedkoopste.
     
  • Tevredenheid van klanten leidt tot loyaliteit. Klanten hebben maar een of een paar webshops waar ze heel regelmatig terugkeren. Wanneer een klant tevreden is, overweegt hij minder snel om bij een andere winkel te kopen.
     
  • Marktplaatsen zijn populair. De helft van de shoppers doet het meeste van de aankopen op een algemene webshop waar verschillende verkopers actief zijn. Factoren zoals prijs, assortiment en gratis levering spelen hierbij een rol. Je kan er ook makkelijk producten vergelijken en je hoeft niet telkens een nieuwe account aan te maken. Ongeveer 20% geeft daarentegen de voorkeur om bij gespecialiseerde webshops te kopen vanwege het vertrouwen, de prijs en het feit dat ze weten waar ze kopen.
     
  • Wat betreft betaalmethoden geeft 70% de voorkeur aan slechts één methode. 40% gebruikt ook daadwerkelijk maar één betaalsysteem. Ongeveer 20% van de shoppers zegt zelfs dat ze de aankoop niet voltooien als hun favoriete betaalmethode niet wordt ondersteund. Voor 40% van de Belgische shoppers is Bancontact de favoriete betaalmethode, gevolgd door PayPal en kredietkaarten.
     
  • De meeste mensen vinden het belangrijk om te weten in welk land de webshop gevestigd is. Naast de voorkeur om lokaal te winkelen, voedt deze kennis ook het vertrouwen in de verkoper. Helaas is deze informatie vaak op heel wat websites niet duidelijk weergegeven. 


De nieuwste Adobe/Magento releases in een notendop

Sinds midden juni is een aantal nieuwe Magento releases beschikbaar. Het gaat om een feature release (in bèta), namelijk de 2.4.7-bèta1 en de patch releases 2.4.6-p1, 2.4.5-p3 en 2.4.4-p4. We lichten de opmerkelijkste wijzigingen, updates en nieuwe features van deze recente versies graag even toe.

  • Patch releases: security & platform updates

Adobe heeft, zowel voor de open source als de Commerce edities, patch releases voorzien met 13 security updates. Let wel, dit zijn geen exploits die al uitgebuit werden. Daarnaast werden enkele platformupdates uitgevoerd waarbij:

-       Varnish 7.3 support voorzien werd (v6 en v7.2 support blijft voorzien)

-       Verschillende 3rd party js libraries geüpdatet werden

  • Feature release 2.4.7-bèta1: extra functionaliteiten

Deze nieuwe versie is een bèta-editie. Dat betekent dat deze release nog geen garanties biedt en nog kan wijzigen of zelfs verdwijnen in de toekomst.
De 2.4.7-bèta1 kreeg alvast dezelfde security- en platformupdates als bij de path releases. Daarnaast springen vooral enkele nieuwe functionaliteiten in het vizier

API
Op de REST en GraphQL API’s werd Rate limitting voorzien waardoor brute force attacks sterk gelimiteerd worden.

GraphQL
Ook het caching mechanisme is onder handen genomen. PWA's die deze endpoints gebruiken, krijgen voortaan een rechtstreekse performance.
De Commerce klanten krijgen vervolgens meer ondersteuning voor de custom attributes die men kan definiëren in de backoffice.

B2B
Adobe Commerce heeft al een B2B-functionaliteit, maar met de 2.4.7 release wil Adobe deze nog verder uitbreiden. In 2.4.7-bèta1 zijn de volgende B2B-features beschikbaar:

  • Sales reps kunnen quotes aanmaken in de backoffice.
  • Het aanbrengen van discounts per quotelijn.
  • De quote detailpagina kreeg een facelift zodat kopers en verkopers meer flexibiliteit krijgen over het beheer van hun winkelmandje.

Adobe zal 2.4.7-bèta2 releasen op 10 oktober. Op de algemeen beschikbare release zal het waarschijnlijk nog wachten zijn tot 2024.
Benieuwd naar wat de Magento Open Source 2.4.7-bèta1 nog meer te bieden heeft? Lees er hier de release notes op na

 

Ai, ai, AI toch!

AI is overal en alomtegenwoordig. Artificiële Intelligentie heeft dan ook enorm veel potentieel om je te helpen met contentvraagstukken of zelfs om complexe problemen op te lossen, maar stay alert, folks. AI heeft ook zijn valkuilen. 

De juiste context

AI-systemen missen vaak een diepgaand begrip van de context en kunnen moeite hebben met bepaalde accenten die wij – als mens – gebruiken in taal. Zo kan functionele domeincontext leiden tot verkeerde interpretaties en onjuiste reacties. Bijvoorbeeld als je AI vraagt: ‘geef mij een omschrijving van product x’, heeft AI te weinig context om een goede beschrijving te geven waardoor de tool gaat hallucineren en je niet de omschrijving gaat geven die je voor ogen hebt. Dit kan je alvast verhelpen door meer context toe te voegen aan je vraag.

Kwaliteit

AI baseert zich op informatie die al bestaat. Verwacht dan ook geen creatieve of vernieuwende zinspelingen of content. Doe aan fact-checking!  AI kan wel degelijk foute of onvolledige informatie geven.

Grammaticale fouten of typologische weerbarstigheden zijn eveneens geen uitzondering. We hebben dan ook geen AI-tool gebruikt om deze nieuwsbrief te schrijven :-).

Limiet van aantal karakters

ChatGPT is ongetwijfeld de bekendste en momenteel de meest gebruikte AI-contenttool. Een nadeel is het gelimiteerd aantal karakters dat je kan gebruiken. Het exacte aantal is afhankelijk van de implementatie en de interface waarmee je werkt. In principe is de maximale invoerlimiet 4096 tokens. Een token komt weliswaar niet altijd overeen met een enkel karakter omdat het ook delen van woorden kan bevatten. Veel is afhankelijk van de taal en de soort tekstverwerker die je gebruikt.

Prijszetting

De meeste AI-tools hebben een free trial, maar dan is meestal een abonnement nodig om de tool verder te gebruiken. Deze kosten variëren sterk per tool en zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de complexiteit van het AI-systeem, de grootte van het project waarvoor je AI wil inzetten en de middelen die ervoor nodig zijn. Moeten er bijvoorbeeld mensen opgeleid worden om de tool te gebruiken? Zijn er integraties nodig? Moeten de resultaten gemonitord worden? Enz.

Het is ook zo dat hoe meer context je toevoegt, hoe meer tokens je gebruikt en hoe groter de kost zal zijn. Een vraag als: “Is de lucht blauw?” zal dus veel goedkoper zijn dan de vraag: “Geef mij tien voorbeelden van fenomenen die de lucht blauw maken”.

Het is dus goed af te wegen of de input van AI in die mate efficiënt en tijdbesparend is zodat je er een goede ROI aan overhoudt.

Te afhankelijk

We horen het vaak. Eens je de smaak te pakken hebt om bijvoorbeeld ChatGPT om hulp te vragen, keer je niet meer terug. Het is gemakkelijk en je krijgt meteen wat je vraagt. Het gevaar is dan ook dat we te veel gaan vertrouwen op AI waardoor we ons kritisch denken en redeneervermogen steeds minder aanspreken. Te afhankelijk worden van AI kan leiden tot een gebrek aan nieuwe inzichten en het vermogen om out-of-te-box te denken. We haalden het al eerder aan dat AI soms onnauwkeurig of onvolledig kan zijn en zelfs fouten kan bevatten. Het is dan ook belangrijk dat we bewust zijn van de beperkingen van AI en het zien als een hulpmiddel, een soort ‘compagnon de route’ of sparring partner die onze capaciteiten als mens gaat aanvullen en/of verbeteren in plaats van ze te vervangen.

Hoe je AI constructief kan inzetten voor bijvoorbeeld datamanagement issues en e-commerce gerelateerde taken leggen we je graag uit tijdens ons eerstvolgend Pimcore event. Kan je zo lang niet wachten? Contacteer ons!

 

Na de Gumption Cafés, het webinar

De Gumption Cafés over e-commerce van een tijdje terug, krijgen in het najaar nog een verlengstuk met een e-commerce webinar. Noteer alvast 21 september in je agenda, want het belooft een boeiende meetup te worden met Miko Koffie en onze klant, Arseus Lab, als case. Eén klein detail: tout est en français! Oui, oui, hou alvast de socials en de website van Gumption in de gaten voor meer info.

Vragen over een van deze topics? Aarzel niet om ons te contacteren!