2024-05-24 | Erik Mulder

Shopware innoveert en inspireert: hoogtepunten van de Shopware Community Days 2024

Dit jaar onthulde Shopware op de Community Days 2024 een aantal opvallende innovaties en nieuwe features. Van spatial commerce tot AI-gedreven zoekoplossingen: dit waren de nieuwigheden die onze aandacht trokken en die we graag met je delen.

Tags:

Shopware
E-commerce

Innovaties in e-commerce

De opkomst van AI en spatial commerce 

Sinds 2020 zien we een sterke opkomst van AI en spatial commerce. Deze technologieën veranderen de manier waarop we online winkelen. Daarnaast hebben ze ook een grote impact op de B2B-sector. Spatial commerce is meer dan een trend. Het is een revolutionaire verandering, vooral voor complexe producten. Bedrijven kunnen realistische productvisualisaties bieden, het verkoopproces stroomlijnen en de kans op fouten verkleinen. Dankzij Shopware zijn deze technologieën nu al beschikbaar voor de mid-market.

Samenwerking met Rooom 

Een van de pioniers in spatial commerce is Rooom. Rooom zet foto’s om in interactieve 3D-afbeeldingen, wat klanten een ongeëvenaarde winkelervaring biedt. Grote spelers zoals Apple en Android werken aan de integratie van 3D-features in smartphones, wat de mogelijkheden voor spatial commerce nog verder zal uitbreiden. Meer info

Verbeterde ondersteuning voor 3D-productvisualisatie 

Shopware heeft de 3D-productvisualisaties verbeterd, waardoor de klantbeleving nog realistischer en interactiever wordt. Via de admin-interface kunnen administrators nu eenvoudig 3D-modellen uploaden, waaronder CAD-bestanden. Deze geavanceerde beelden kunnen worden gebruikt in combinatie met AR om producten direct in de omgeving van de klant te projecteren.

De nieuwste features

Tijdens het evenement werden vier nieuwe features geïntroduceerd:

  1. Extra feactures voor AI Copilot
  2. Scene Editor
  3. Sales Agent
  4. Immersive Elements

1. AI-gedreven zoekoplossingen

Zoeken op afbeelding: klanten zoeken producten met behulp van afbeeldingen. Ze maken eenvoudige screenshots van items die ze leuk vinden en krijgen meteen zicht op soortgelijke items in het assortiment. Dit verhoogt de conversie en omzet.

Zoeken op context: bezoekers vinden relevante producten op basis van alledaagse taal. Dit zorgt voor een betere klantervaring.

Text to Image: deze tool zet geschreven beschrijvingen om in aantrekkelijke visuals voor een snelle en efficiënte contentcreatie.

2. Scene Editor: de voorsprong in visuele merchandising

Met de Scene Editor kunnen gebruikers eenvoudig afbeeldingen of achtergronden creëren waarin 3D-modellen van producten geplaatst kunnen worden. Dit verhoogt het vertrouwen van klanten in hun aankoop en leidt tot hogere conversiepercentages en minder retourzendingen. Meer info

3. Sales Agent en de toekomst van B2B

De B2B-markt zal tegen 2030 naar verwachting drie keer zo groot zijn. Om deze groei te ondersteunen, introduceert Shopware de ‘Sales Agent’. Deze functie biedt een gecentraliseerd platform voor sales reps, om snel op kansen in te spelen en bestellingen namens de klant te plaatsen. Het systeem is eenvoudig te integreren met andere systemen en is moduleerbaar volgens de specifieke behoeften van een bedrijf. Meer info

4. Immersive Elements

Ontwikkeld in samenwerking met Instorier, voegt deze oplossing een 3D-aspect toe aan de winkelervaring met augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Volledig geïntegreerd in de Shopware-infrastructuur, biedt het een buitengewone winkelervaring. Meer info

Netwerken tijdens Community Days

Met deze innovaties blijft Shopware on top of e-commerce, klaar om bedrijven te ondersteunen in hun groei en transformatie. Shopware is zelf ook een snelle groeier: 3x sneller dan concurrerende softwarepakketten. De focus op experiences, AI, B2B features en spatial commerce loont dus. Hun visie op innovatieve e-commerce oplossingen en de uitvoering ervan worden erkend door Forrester Wave, IDC MarketScape en Gartner Magic Quadrant. Ook de samenwerking met Pimcore belooft nog heel wat vuurwerk. 

Dit jaar vonden de Shopware Community Days plaats in het indrukwekkende Landschaftspark in Duisburg. Dit voormalige hoogovencomplex, nu een openbaar park, bleek de perfecte locatie voor een evenement vol innovatie en inspiratie.

Het evenement bestond uit twee dagen, elk met een eigen focus: Tech Day en Commerce Day. Tech Day was speciaal gericht op ontwikkelaars en tech-liefhebbers, met diepgaande sessies over de nieuwste technische innovaties. Commerce Day richtte zich op het toepassen van deze technologische ontwikkelingen en om te zetten naar praktische e-commerce oplossingen.

De meerwaarde van het ontmoeten van andere developers en consultants mag niet onderschat worden. De Shopware Community Days 2024 waren dan ook een blij weerzien met mensen die al vele jaren hun stempel drukken op e-commerce software development.

Ook de grenzen van je digitale commerce business verleggen? Let's meet!