2022-10-26 | Olivier Tack

Nieuwsblog Q4 - 2022

Een nieuw kwartaal is van start gegaan! We pikken dit momentum dan ook graag mee om jullie te informeren over wat we de voorbije periode zoal gedaan hebben. Uiteraard blikken we even graag vooruit met een Pimcore en Magento update en hun nieuwste releases, en GA4 dat steeds meer de 'talk of the town' wordt. We bundelden ook enkele hacks om je microcopy onder de loep te nemen voor een nog betere UX. Veel leesplezier! 

Tags:

Studio Emma

Dit vind je in deze nieuwsblog: 

Ontdek dit én meer details in deze blog!

 


Pimcore Mountain Summit

Pimcore Mountain Summit: fijne ontmoetingen, spannend nieuws en leuk gezelschap

Voor de eerste editie van de Pimcore Mountain Summit moesten we letterlijk de bergen in. The place to be was de Gaisberg in Salzburg, op een hoogte van 1000 meter. Het was de eerste keer – na corona – dat er weer een live Pimcore event plaatsvond. Als officiële Pimcore Gold Partner konden we natuurlijk niet ontbreken op dit partnerevent.

Benieuwd welk groot nieuws ze hadden te vertellen? Lees hier het volledige blogbericht.

Pimcore Releases

De nieuwste features in Pimcore 10.4 en 10.5 uitgelicht

Pimcore lanceerde onlangs enkele upgrades op de laatste Pimcore X versie. Zo zijn ondertussen versie 10.4 & 10.5 beschikbaar. Beide upgrades brengen heel wat nieuwigheden met zich mee waarvan we de belangrijkste graag even toelichten.

Pimcore 10.4: Focus op verbeteringen van de user experience

Zo richt Pimcore zich voortaan op het verhogen van de performantie bij het raadplegen van de grid view en de asset boomstructuur. De benaming van de kolomlabels in de gridview is trouwens naar wens aan te passen.

Vooral om performance redenen besteedde men ook heel wat aandacht aan de preview van de assets. Assets zijn de zogenaamde ongestructureerde data en kunnen images, video’s, documenten, enz. zijn. 

Wanneer men over een assetnaam in de boomstructuur hovert, krijg je voortaan enkel een thumbnail als preview te zien, op voorwaarde dat die al bestaat. Voorheen genereerde Pimcore de thumbnail ‘on-the-fly’ als die nog niet bestond.  Dit verlaagt niet alleen de serverload, maar zorgt ook voor een performantieboost. 

Pimcore 10.5: User experience en technische verbeteringen top of mind

Met Pimcore 10.5 werd de feature van de custom layouts uitgebreid. Met custom layouts is het heel eenvoudig om specifieke views te creëren. Zo kan bijvoorbeeld voor een ‘light-user’ slechts een deel van het datamodel beschikbaar zijn zodat zij niet overweldigd worden. Dat is slechts één voorbeeld van tal van andere mogelijkheden die custom layouts kunnen bieden.

Pimcore introduceerde ook meldingen bij het verwijderen van elementen. Wanneer een user op het punt staat een bepaald element, zoals een product of image, definitief te verwijderen, verschijnt een pop-up. Deze pop-up bevat de naam van het te verwijderen item. Deze meldingen moeten vooral het foutief verwijderen van elementen vermijden. 

Een van de verbeteringen op technisch vlak is dat het nu mogelijk is om afmetingen aan de thumbnails toe te voegen, zoals de hoogte, breedte en filegrootte en dit toe te kennen aan het cache-geheugen. Zo wordt er nog meer gebruik gemaakt van cloud storage. Elementen die je toevoegt in de sectie ‘documenten’, worden vanaf nu ook voorgesteld met een preview.

Bron: https://pimcore.com/en/resources/blog/what-s-new-in-pimcore-minor-releases-10.4-and-10.5_a279651

Pimcore als veelzijdig PIM in de motorwereld? Jazeker! Lees de testimonial van DC AFAM!

GA4

Google Analytics 4: ben jij er klaar voor?

Vanaf juli 2023 wordt Google Universal Analytics volledig vervangen door Google Analytics 4 (GA4). Concreet houdt dit in dat de oude versie van Google Analytics niet langer nieuwe gegevens zal verwerken en GA4 de nieuwe standaard wordt. GA4 is al een tijdje beschikbaar en kan momenteel perfect naast de bestaande Analytics setup lopen. De belangrijkste kenmerken van GA4 in een notendop zijn:

 • Multiplatform, multidevice: websites en apps worden op een gelijkaardige manier gemeten.
   
 • Events: alles is gebaseerd op events, in plaats van dat de focus ligt op een paginaweergave.
   
 • Engagement rate: We hebben het niet langer over bouncerate (sessies van één bezochte pagina zonder events), maar over engagement rate. Die laatste geeft de sessies weer die meerdere events veroorzaken (doorklikken, klikken, tijd op site, …).
   
 • Anonymized IP: op de servers van Google komen geen IP-adressen meer.

GA4 ook voor jouw website(s)? Lees hier waarom en overleg met je project manager wat ‘the next steps’ zijn om GA4 succesvol in te zetten voor jouw online business.

 

Microcopy

Zes hacks om je microcopy bij te schaven voor een optimale UX

 1. Doorloop eens het volledig proces op je website: van het toevoegen van producten aan je winkelmandje tot het ontvangen van de bestelbevestiging, en besteed aandacht aan de tekst. Documenteer wat je opvalt en bepaal acties.

 2. Is alles duidelijk? Kan een bijkomend woordje uitleg helpen? Of staan er instructies die overbodig zijn?

 3. Gebruik je consequent ‘je’ of ‘u'? Die keuze hangt nauw samen met de ‘tone of voice’ die je bedrijf hanteert, hoewel men steeds meer voor de ‘je’vorm kiest. In het Frans geniet het gebruik van ‘vous’ dan wel de voorkeur op 'tu’.

 4. Wordt het gebruik van hoofdletter systematisch toegepast? Controleer titels en tussentitels, labels van formulieren, enz. Houd er ook rekening mee dat het hoofdlettergebruik in het Engels anders is dan bijvoorbeeld in het Nederlands.

 5. Speur naar tikfouten. Een slordige dt-fout kan soms wrevel opwekken bij een aantal bezoekers.

 6. Vergeet ook niet je e-mails grondig na te kijken. Schenk aandacht aan de afzender- en onderwerpregel.

Magento Release

Magento 2.4.5: de belangrijkste ‘improvements & fixes’ op een rijtje

Begin augustus is Magento 2.4.5 gereleased, in zowel een Magento Open Source als Adobe Commerce versie. Beide edities kregen een aantal updates waarbij we de belangrijkste graag even highlighten voor jou.

Op vlak van security signaleerden we de volgende updates:

 • Er werden 20 security patches en security platform verbeteringen voorzien. Zo zijn Backports beschikbaar voor: 
  • Adobe Commerce 2.4.3-p3 & Adobe Commerce 2.3.7-p4
  • Magento Open Source 2.4.4-p1 & Magento Open Source 2.3.7-p4.
 • De reCAPTCHA support werd uitgebreid voor Wish List Sharing, Create New Customer Account en Gift Card forms.
 • Er werden ACL resources voorzien voor de Inventory.
 • De MaliciousCode filter is bijgewerkt om de HtmlPurifier library te gebruiken. Deze filter is een belangrijk onderdeel in de XSS bescherming.

Het platform zelf biedt voortaan ondersteuning voor composer 2.2. Ook zijn verschillende verouderde JavasScript libraries bijgewerkt naar de laatste versie en zijn verouderde dependencies weggehaald.

Adobe Commerce heeft een aantal ingebouwde modules voor onder andere Google Ads, Analytics, Optimizer en TagManager. Deze integreerden met de vorige API via Google Services. In 2.4.5 werd deze aanpak opnieuw gebouwd met de GTag methode. Voorts is er een integratie beschikbaar met Adobe Sign tijdens de checkout. Adobe Sign kan gebruikt worden voor het elektronisch ondertekenen van diverse documenten zoals de algemene voorwaarden, garantie documenten, enz.

Nog voor Adobe Commerce is de backend gerestyled zodat die nu beter aansluit bij de Adobe branding strategie.

Wil je graag de volledige lijst met ‘improvements & fixes' bekijken?

 

Vragen over een van deze topics? Aarzel niet om ons te contacteren!